1000 TL. Sermaye ile Ne İş Yapılır?
Tablo
Herkesin gelir düzeyi ve yatırım yapabilecek bütçesi farklı. 1000 TL. kimi için restoranda bir yemek ücreti, bir kıyafet ya da 1-2 gecelik otel parası iken kimisi için ise; biriktirmesi çok zor, insanların çoğunun dişinden tırnaklarından artırdıkları bir para. Ve haklı olarak, bu “1000 TL. sermaye az da olsa nasıl artırılır, yapılabilecek iş fikirleri nelerdir, nasıl bir işte veya yatırımda en iyi şekilde değerlendirilir?” diye düşünmek, geleceğini ve refahını düşünenler için en doğru düşünce biçimi.
Çünkü; böyle düşündüğünüz sürece, paranız ilerler.
1000 TL. Sermaye ile İş Kurmak ve Para Kazanmak Mümkün Mü?
1000 TL. yi günümüz ekonomik koşullarına göre değerlendirmek gerekirse; bu parayı gözünüzde çok büyütmeyin ama çok küçümsemeyin de. Yine de; bazı işlere başlamak için bu oldukça yeterli bir sermayedir ve özellikle internetten para kazanmayı ya da internetle ilgili online işlerde çalışmayı düşünenler için idealdir. İnternet demişken aklına hemen “e-ticaret” gelenlere ise şu uyarıyı hemen baştan yapalım: Gerçekçi olun, olmaz demiyoruz ama bu paraya günümüz şartlarında bir online satış sitesi kurup e-ticarete girmek, neredeyse parayı çöpe atmakla eşdeğer. Bu konuda elbette başlangıçta daha az riskli iş fikri önerimiz olacak, onu da aşağıdaki listede okuyabilirsiniz.
1000 TL.den elbette para kazanılır ama önemli olan; ne kadar zamanda ve ne kadar para kazanılır?
İşte Size 1000 TL. Sermaye İle Yapılabilecek İş Fikirleri
1- Pazarda Ürün Satmak (Pazarcılık Yapmak)
Bu işe, evde kullanmadığınız ama değeri olan ikinci el veya sıfır eski eşyalarınızı satmak için başlayabilirsiniz ki böyle başlayanları biliyorum. Bulunduğunuz şehre, ile, ilçeye göre pazar yeri kiraları değişir. Kiralık pazar yerleri genelde “pazar tahtası” olarak tanımlanır. 2 metrekare pazar tahtası gibi… Pazar tahtalarının kiraları genelde haftalık ödenir, yerine ve metrekaresine göre genelde 100 den başlar 1000 TL.lere kadar gider. 1000 TL.yi duyunca hemen korkmayın bunlar genelde İstanbul ilçelerindeki bol metrekareli yerlerin ücretleridir.
Pazarcılık yapmak aklınıza yattıysa o zaman bu iş fikri ile ilgili tavsiyelerimize geçelim. Malum Pazardaki satış sektörleri belli; Gıda, ev tekstili, bitki satışı ve züccaciye, plastik ev eşyası vb.
Pazarcılık yapacaksanız; önce sektörünüze karar vermeniz gerek.
Gıda sektörü için araç şart onu baştan söyleyelim, hale gitmek, sebze veya meyve almak, onları taşımak, indir bindir vs. araç şart, hatta ikinci bir kişi bile gerekebilir. Ama eğer evde yapıp getireceğiniz şeyleri satacaksanız ve 1-2 metrekarelik küçük bir pazar tahtası kiralamışsanız, örneğin reçel, kek, börek vb. bunları taşımak daha kolay olabilir, kargo bisikleti ya da anlaştığınız bir taksiyle de halledebilirsiniz, zaten dönüşte yükünüz oldukça azalmış olacaktır.
Züccaciye ve bitki satışı için de araç şart, hatta van araçlar gerekir çünkü biri hacim biri hem hacim hem de ağırlık açısından fazladır.
Tekstil sektörü için başlangıçta araç gerekli değildir, bir valiz dolusu ürünle bile işe başlayabilirsiniz. Başlangıçta ürünü göstermek için mankenleriniz, askılarınız bile olmayabilir. Yalnız toptancılardan uygun fiyata ve satışı yüksek ürünler bulup almanız gerekir. Burada anahtar kelime “ucuz”dur, alırken de satarken de… Merter, Laleli, İstoç vb. yerlerden “Dökme” diye tabir edilen ve pazar tahtasına dökülen, kiloyla satılan kazak, tişört, çorap, iç çamaşırı, havlu vb. ürünler tercih edebilirsiniz bunların fiyatı işe başlamak için oldukça uygundur, size kalmış önemli olan iyi araştırıp doğru ürünü bulmak ve sürümü yüksek ürünü olabildiğince ucuz fiyatla satmak.
Pazarcılık işi için; uygun fiyatlı tahta bulup kiralamak elbette önemlidir ama asıl önemli olan o tahtanın işlek yerde olup olmamasıdır, bu yüzden önce pazara birkaç kere gidip nereler işlek, yürüyüş yolları nasıl araştırma yapmak ve ona göre yer seçmek gerekir. Bir de, sadecemecazi değil gerçek anlamda pazar tahtası edinmeniz gerekir, bunu yeri kiraladığınız kişiyle konuşabilirsiniz, belki yerin hazır tahtaları vardır ya da kiralayabileceğiniz yerlere yönlendirir, ortalama 100-200 TL. bir kirası vardır ama illa tahta da başlangıçta şart değildir. yere branda veya kalın bir naylonun üzerine çarşaf vs. serip ürünleri üzerine dökerek de başlayabilirsiniz. Ayrıca pazar yeri kapalı bir pazar yeri değilse; çok güneşli, yağmurlu, karlı havalarda çadır kurmanız gereklidir, bu yüzden pazarcılık yapmaya minimum masrafla başlamak ve çadır giderinden de kurtulmak için Nisan-Mayıs ya da Eylül-Ekim aylarında başlamak daha uygundur.
2- Domain Broker Olmak / Domain Alım- Satımı Yapmak
Bu işte 1000 TL. sermaye, öğrenenler ve bilenler için, para kazanmak için uygun ve gayet yeterli bir rakamdır. İşini bilen ve alan adını/ domainini iyi pazarlayanlar bu parayı rahatça bir yılda katlayabilir. Domain alırken, firmalardaki temel kayıt ücretleri, kampanyalar ve kuponlar nedeniyle, firmalardan firmaya birkaç dolar oynamalar olsa da, piyasada uzantısına göre 1 dolardan başlayıp birkaç yüz dolara kadar gider.
Piyasada en çok satılan domain uzantısı; %80 civarı bir oranla .com uzantıdır. Bunu .net, .org, .co, .info ve .biz takip eder. Piyasaya yeni sunulan uzantılardan .xyz, .live ve .online uzantılar da yavaş yavaş popüler olmaya başlamıştır ama yine de satışları toplamda %1’den bile azdır.
Domain ücretleri; ilk yıl için, yani bir yıllık ortalama 9-30 Dolar arasındadır. Domainlerin elinizde kalmasını istiyorsanız da her yıl sonunda, 1 yıl daha alan adını yenilemek için tekrar ücret ödemeniz gerekir. Domaininiz çok değerliyse ve iyi fiyata satılacağından eminseniz, bu paraya rahatça kıyar ve bekletirseniz, çünkü iyi domainlerin şarap gibi yıllandıkça değerleri katlanarak artar.
Domain Broker olmayı planlıyorsanız, başlangıçta domainleri ucuz almaya çalışın ama bunu yaparken piyasada güvenilir firmalardan almaya da önem verin. Ama önce; almayı planladığınız domainin değerli olup olmadığından emin olun, sizin beğenmeniz yeterli değildir, müşterinin ihtiyacına + beğenisine + bütçesine uygun olup olmaması ve piyasa değeri önemlidir. Dikkatli bir bakış açısı ve bol araştırmayla, zaman içerisinde bu değerlemeyi kendiniz yapar hale gelebilirsiniz.
Zaman kazanmak istiyorsanız; bazı bilinen domain brokerlar özellikle paraya sıkıştıklarında, piyasa değeri yüksek domainleri yatırımcı fiyatlarından çok daha düşük meblağlara satışa veya açık artırmalara çıkarırlar, r10.net gibi bilişim sitelerine üye olarak Açık Artırmalar bölümünde bu kişileri takip edebilir ve böyle zamanlarda onlardan kaliteli domainler alabilirsiniz. Ya da kendiniz domain avcılığı yapabilir ve bulduğunuz boşta domainleri kayıt fiyatına kendiniz alıp satabilirsiniz.
Yeni kayıt yapmak isteyenlere, yıllardır kullandığım, hem fiyat uygunluğu hem de güvenilir ve kullanışlı olması nedeniyle; Namesilo firmasını önerebilirim. Site ingilizce ama bilmeyenler Google Translate kullanarak rahatça işlemlerini halledebilirler.
Ayrıca hangi uzantıda domain alırsanız alın; kupon kodu yazan kutuya indirimli kelimesini yazarak 1 dolar daha ek indirimli domain alabilirsiniz. Yani;
Namesilo Coupon Code: indirimli
Domainlerinizi ise; yine r10.net, alanadlari.com ve benzeri teknoloji/bilişim sitelerinde açık artırmalar, teklif usulü veya hemen al fiyatlı satılık ilanları açarak satabilir ve para kazanabilirsiniz.
3- Gelir Getiren Bir Web Sitesi Kurmak, Büyütmek ve Satmak
Halihazırda Google Adsense geliri olan bir web sitesi almak için 1000 TL. çok yeterli bir para değildir, elbette bu fiyata hazır kurulmuş gelirli web siteleri bulabilirsiniz ama gelirleri düşük olacaktır. Web siteleri, genelde günlük-aylık-yıllık ziyaretçi sayıları, Google’daki sıralama durumları, site konusu, içerik durumu, ne kadar emek gerektirdiği, giderlerine göre aylık gelirlerinin 8-30 katına alıcı bulabilir. Örnek vermek gerekirse; aylık 100 TL. gelir getiren bir web sitesini, az önce bahsettiğim kriterlere göre genellikle 1000 TL. – 2000 TL. arasına satmanız mümkündür.
Başlangıç sermayeniz düşük olacağı için; eğer yazma ve araştırma kabiliyetinize güveniyorsanız, websitenizi kendiniz kurup/kurdurup, yazılarınız da kendiniz yazmaya başlayarak websitenizin temelini atabilirsiniz. Bu, biraz zaman ve tecrübe isteyen bir iş, bu konuda kendinizi geliştirmek için wmaraci.com, r10.net gibi sitelere üye olup özelliklerine göre 100 TL..den başlayan rakamlarla wordpress site kurdurabilir, içine uygun bir tema koyup başlayabilirsiniz ama önce yazacağınız konuya uygun iyi bir domain ve yayın yapacağınız için hosting almanız gerekir. Ortalama 10 dolar domain desek, aylık 7-8 dolarlık bir wordpress hosting bulabilirsiniz, abzen daha ucuz yerler de olabiliyor, başlangıç masrafınız en fazla 200-250 TL. gibi bir rakam olacaktır, ondan sonrası ise tamamen sizin emeğinize bağlı.
WordPress site kurdurmak ile ilgili zaman kaybetmemek ve hemen başlamak için ücretli destek isterseniz; sayfa altındaki yorum kısmından isminizi, talebinizi ve email adresini bırakarak iletişime geçerseniz size en kısa zamanda dönüş yapılacaktır.
İkinci bir seçenek olarak ise: Domaini alın, hostingi yıllık paket alın daha ucuza gelir, siteyi kurdurun, kalan rakamla makale alın ama burada önemli noktalar şu: hangi alanda site yayınlayacaksınız? Tavsiyem önce bildiğiniz alanlarla başlayın ama teknolojiyle başlamayın çünkü piyasada o kadar çok yapılmış ve yapılmaya devam eden teknoloji sitesi var ki, gerçekten çok iyi içerikleriniz yoksa binlerce, onbinlerce teknoloji websitesi ile rekabet edip arama motorlarında yukarılara çıkmak gerçekten çok zor, paranız da emeğiniz de boşa gider. Ama karşılığında daha sonra para kazanmak için çok önemli bir şey öğrenirsiniz: Tecrübe. Niş alan denilen rekabeti düşük, belki biraz daha emek isteyen ama akmasa da damlayan alanlar idealdir, bunları da bilişim forumlarını takip ederek bulabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Siteniz iyi gelir getiren bir hale gelirse, hemen satmak yerine her ay düzenli gelir almayı da tercih edebilirsiniz.
4- You Tuber Olmak ve Video Çekip Yayınlayarak Para Kazanmak
Enes Batur, Danla Biliç, Orkun Işıtmak vb. ünlü YouTuberların kazançları birçok kişinin video çekmek ve yayınlamak işine girmek için iştahını kabartıyor ama elbette “en çok izlenen You Tuberlar” arasına girmek kolay değil ve bir o kadar da kolay. Tamamen yayınladığınız videoya bağlı. Bu yüzden birçok ünlü de, arka arkaya Youtube üzerinde kendi kanallarını açıyor. Burada önemli olan nokta videonuzun orjinal, ilgi çekici olması, telif hakkı ihlali içermemesi. Kamerası ve internet bağlantısı olan bir cep telefonuyla bile video çekmeye başlayabilirsiniz, iyi bir bilgisayarınızın olamsı video editleme için avantajdır, ki bu bile bir masraf olabilir ama başlangıçta şart değildir. Hatta bir yakınınızda telefon ödünç alarak veya kiralayarak bile başlayabilirsiniz. Ya 1000 TL.nizle iyi video çeken ikinci el bir telefon alabilirsiniz. Xiaomi telefonları da uygun fiyatlı oluyor ve iyi çekim yaptıkları söyleniyor, 1000 TL.ye uygun bir modelini alıp video çekmeye başlayabilirsiniz. Telefonunuz varsa o zaman 3 ayaklı “örümcek” de denilen bir el tripodu ve ayaklı tripod almanızı öneririm, durağan çekimlerde çok işinize yarar, ikisine maksimum 100-150 TL. bir rakam ödersiniz, internette alışveriş sitelerinde uygun fiyatlara bulabilirsiniz. İlgi çeken videolar yayınlarsanız, 50bin gösterimi geçtikten sonra YouTube‘un para kazanma seçeneğini aktifleştirmek için başvuruda bulunursunuz, onay aldıktan sonra da videolarınızda Googla Adsense‘in Youtube‘a özel reklamları yayınlanmaya başlar ve para kazanmaya başlarsınız. Başlamadan önce çok izlenen videoları izleyerek fikir sahibi olabilir ve ilham alarak kendi orjinal video planlarınızı yapabilirsiniz. Galiba en risksiz olan ve başlangıç sermayesi düşük iş fikri de bu.
5- Evde Hazır Mantı, Yaprak Sarma Yapıp Satmak
Mantı açıp yapmayı ve Yaprak Sarmayı biliyorsanız, eliniz hızlı ve yaptıklarınız da lezzetliyse, müşteri bulmanız çok kolay. Özellikle Facebook üzerinden bu işi yapan oldukça başarılı kadınlar var, malzemesi kendilerinden veya müşteriden olmak üzere iki türlü sipariş alıyorlar ve el emeği yemeklerini satıyorlar. Facebook üzerinden satış yapmaya başlayıp daha sonra dükkan açan kişilerin sayısı azımsanamayacak durumda, bu iş için 1000 TL. sermaye; yaprak, içinin kıyması-soğanı vs. yemek malzemelerini almak için oldukça uygun, gerisi maharetinize ve yaptığınız işi ve güzel fotğraflarını sosyal medyada paylaşıp tanıtmaya kalıyor.
6- Sosyal Medya Üzerinden Ürün / Hizmet Satışı
Piyasada talep olan, değerinin altında ucuz birinci veya ikinci el ürün alıp sosyal medya ya da aracı siteler üzerinden satıp kar ederek para kazanabilirsiniz.
Bunlar neler olabilir: (Sektörler örnek verilmiştir, en güzeli talep olan ama herkesin bilmediği sektörlerdir)
- Giyim, kıyafet, ayakkabı, çanta (Mevsime göre)
- Çeşitli sektörlerde aksesuar ürünleri: Bisiklet, motorsiklet, dağcılık, fotoprafçılık vb.
- Kampçılık, balıkçılık ürünleri vb.
- Ve daha birçok ürün… Tasarım ürünler, Türkiye de az satılan ya da fiyatı çok yüksek olan ürünleri ucuz fiyata bulursanız bir tane alıp satabilir ve aradaki farkla kar elde edebilirisiniz.
Instagram, Facebook, Modacruz, Gardrops sıfır ve ikinci el kıyafet satmak için ideal platformlardır. Diğerleri için de ilgili forumlardan ve sosyal medya üzerinden müşteri bulabilirsiniz.
1000 TL. büyük bir para değil ama doğru işletilirse ufak kazançlar elde edilebilecek bir para. Aynı şekilde internet üzerinden yapabileceğiniz işler varsa yine sosyal medya üzerinden tanıtımınızı yaparak iş alabilirsiniz.
Örnek: Fast food satan yerel yerler için kuryelik hizmeti verebilirsiniz. 1000 TL. ile işinizi görecek sıfır veya ikinci el bir bisiklet ya da ikinci el elektrikli bisiklet veya eski model bir motosiklet alıp parçabaşı ücret alarak, ister part time ister full time kuryelik hizmeti vererebilir ve para kazanabilirsiniz. Restoran içi kadrolu kuryeleri olmayan küçük firmalar, paket yemek teslimatları için dışarıdan kuryelik hizmeti alıyorlar. Ama paranızı bir araca bağlamadan önce, bir ya da birkaç büfe veya restoranla anlaşmanız daha garanti olur, anlaştıktan sonra karar vereceğiniz bisiklet ya da motosikleti alıp işe başlayabilirsiniz.
7- Köpek Gezdirme Hizmeti Verin
Hayvanları seviyorsanız ve köpeklerle iletişiminiz iyiyse, vakti olmayanlar ve bunun için ücret ödeyebilecek kişilere köpek gezdirme hizmeti verebilirsiniz. Bunun için bir kartvizit bastırmanız, mümkünse basit bir website ile kendiniz hakkında insanların güvenini kazanmak için bilgi vermeniz ve hizmetinizi tanıtmanız gereklidir. Hem sosyal medyada bulunduğunuz il veya ilçedeki yerel gruplara, hayvansever sayfalara tanıtımınızı bırakarak aynı zamanda köpeklerin sık gezdirildiği bölgelerde dolaşarak köpeklerini dolaştıran kişilere ve veteriner kliniklerine kartvizitinizi dağıtın. Bütçeniz uygunsa minik el broşürleri de yaptırabilir ve mesela veteriner kliniklerinden çıkan hayvanseverlere dağıtabilirsiniz. (Afiş -Broşür dağıtımı için belediyeden izin almanız gerekmektedir.) Böylece hayvanseverler arasında daha kısa sürede bilinir hale gelebilir ve iş alma potansiyelinizi artırabilirsiniz.
İlk yorum yapan olun