Bilgisayarın icat edilmesiyle birlikte, çoğu insan o zamanın önemli sunum araçlarından olan “PowerPoint” gibi elektronik tablolar oluşturmayı öğrenmek için eğitici derslere katılmıştır. Günümüzde ise PowerPoint, çok basit kalsa da eski uygulamalar geliştirilmiş, yepyeni ve kompleks uygulamalar çıkarılmıştır.
Yeni Zelanda merkezli “Mobile Mentor” isimli şirket, sayıları artan özellikli(fonksiyonlu) programları anlatıp, mobil cihazlar hakkında insanlara bilgi veriyorlar. Ayrıca şirket, telefon şirketlerindeki satış personellerine , müşteri geldiğinde güzel bir hizmet sunabilmeleri için, cihazların taşıdığı özellikleri ve birbirine olan üstünlüklerini de öğretiyor.
Bazı müşterilerin telefon arayüzü, menüleri ve opsiyonlarıyla ilgili iyi bilgi ve beceriye sahip olmalarına rağmen, diğerlerinin dışarıdan biraz yardıma ihtiyaçları var gibi gözüküyor. Mobile Mentor’un ilk müşterilerinden biri durumu şöyle anlatıyor: “Eğitim alacak olan kişinin tüm yapması gereken, benimle oturup bir saat cihaz üzerinde zaman geçirmek. Mobile Mentor’un iyi anlatımı sayesinde uygulamaları çabuk kavradım ve şu an başkasına öğretebileceğime inanıyorum. Kendisi eğitime katılmadan önce durumu: “Vodofone talimatlarını okuyarak kendim halledeyim dedim ancak bu epey zor bir iş” olarak özetlemiş ve “öğrenim öncesi ve sonrası” düşüncelerini dile getirmiştir.
Mobile Mentor sitesinde, telefon uygulamalarının aslında ne kadar yararlı ve üretken olabileceği örneklenmiştir. Bir örnekte, bir emlakçının kayıt randevularını nasıl öğrendiğinden bahsediyordu. Bir diğerinde, bir doktor hasta mahremiyetini koruyarak e-posta ve diğer telefon uygulamalarını nasıl daha iyi kullanabileceğini öğrenmiş.
Mobile Mentor, şu ana kadar 20.000 kişiyi eğittiklerini belirtiyorlarancak potansiyel pazar alanı çok daha fazlasına hitap ediyor. Hemen hemen tüm kuruluşlar, laptoplar yerine akıılı telefonlarıyla internete giriyor ve iletişime geçiyor. Gelişmekte olan android sistemleriyle etkinliğini arttıran telefonlar, bir cep hacminde birçok işleviyle cazip konuma gelmiş vaziyettedir. Telefon kuruluşları yatırımlarından en iyi şekilde fayda sağlamak için kendi çalışanlarına bu aygıtların özelliklerini öğrenmeleri için ısrar edecektir.
Telefonlarda teknolojinin gelişmesiyle ve önüne geçilemeyen daha fazla özelliğin çıkmasıyla beraber, eğitim ihtiyacı da devam edecektir. Bunun nedeni; bilgisayarların aksine, bir mobil cihaz klavyesi ve ekranının, kullanıcının cebine veya çantasına sığma kapasitesi ile alakalıdır. Bu hacme ne sıkıştırırsak kardır, düşüncesi ön plandadır.(Mobil cihaz, bilgisayar gibi her şeyi barındıramaz tabi) Demek istediğimiz, bilgisayarlardaki klavyenin rahatlığını bir telefonda bulmak çok güç ancak teknoloji beraberinde neleri getirir derseniz, kestirmesi güçtür.
Mobile Mentor mobil cihaz eğitimi yapan tek kuruluş değil , ABD merkezli CompuTrain şirketi ise; BlackBerry kullanıcıları için web tabanlı bir eğitim sunmaktadır. Değişik cihazların kendilerine has program ve uygulamaları olabilir. Bunları detaylarıyla öğrenip karşı tarafa eğitim olarak aktarılabilir.
Teknolojiye meraklı girişimciler için, pek bir sermaye gerektirmeyen iş fikri olarak karşımıza çıkan “Android Telefonları Kullanma Dersleri”, bize göre ülkemizde de iyi bir potansiyel pazar barındırıyor.
Mobil Mentor Web Sitesi: www.mobile-mentor.co.nz
İlk yorum yapan olun