CV Nedir sorusunu yazımızı okuduktan sonra çok kolay anlayacaksınız. CV yapacağınız iş başvurularınızda sizi ve yetkinliklerinizi gösteren vitrininizdir. Vitrininizi doğru bir şekilde hazırlamanız, başvurduğunuz pozisyon için personel seçecek olan yetkililerle ilk temasınızın başarılı olmasını sağlar.
CV hazırlama bir sanattır ve bu sanat, reklam ile kurumsallık alanında denge kurmayı önemli kılar. Çeşitli CV örnekleriyle hazırladığımız rehber yazımızda, CV hazırlamanın etkili yolları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Size iki tane Örnek yazmaya Hazir Word Dosyası veriyorum. Bunlardan Birini İndirin Kullanın.
CV Nasıl Yazılır 2022 ? Çok Kolay !
Özgeçmiş yazmak kurumsal kimliği yansıtan belirli bir stile bağlı kalarak kişinin kendisine ait bilgilerini ve yetkinliklerini aktarabildiği ölçüde başarılı olur. Etkili bir CV hazırlarken A4 kağıt boyutları kullanılmalı ve akademik CV hazırlanmadığı taktirde özgeçmişin 2 sayfayı geçmemesine dikkat edilmelidir. Genel hatları ile özgeçmiş; kişisel bilgiler, kariyer hedefi, eğitim bilgileri, iş ve staj bilgileri, beceriler, eğitim ve sertifikalar, referanslar ve hobiler olmak üzere toplam 8 bölümden oluşur. Başarılı bir CV örneği kullanılarak CV hazırlama aşamaları aşağıda adım adım anlatılmıştır:
- Kişisel Bilgiler
Kişisel bilgiler CV hazırlayan şahsa ilişkin temel bilgileri içerir. Bu bölümü hazırlarken, aşağıda paylaşılan örnekten incelenebileceği gibi CV hazırlayan kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, uyruğu, açık adresi ve iletişim bilgiler eksiksiz olarak paylaşılmalı ve CV’nin sağ ya da sol üst köşesinde kalacak şekilde fotoğraf yapıştırılmalıdır:
- Kariyer Hedefi
Kariyer hedefi başvurulan pozisyona uygunluğun değerlendirilmesi açısından önem arz etmektedir. Özellikle kurumsal şirketler, işe alım yapacakları personellerin verecekleri göreve uygun olması yanında kariyerinde yükselme beklentilerini de CV’de görmek istemektedirler. Kariyer hedefinizi hazırlarken pozisyon için uygun olan özelliklerinizi ön plana çıkartabilir, kendinizden bahsedebilir ve başvuru amacınıza da yer vererek aşağıdaki gibi bir paragraf hazırlayabilirsiniz:
- Eğitim Bilgileri
Eğitim bilgileri bölümünde ilkokuldan başlayarak öğrenim basamaklarının her alanını ayrıntılı olarak paylaşmalısınız. Tarihsel olarak ters kronolojik sıralama tercih edilmesi gereken bu bölümde, mezuniyet derecelerine de yer vermeyi tercih edebilirsiniz. Eğitim hayatı süresince diploma notu veya not ortalaması dışında elde ettiğiniz önemli başarılara da bu bölümde yer vererek şu şekilde hazırlamanız gereklidir:
- İş ve Staj Deneyimi
İş ve staj deneyimi tıpkı bir üst bölümde paylaşıldığı gibi ters kronolojik sıralama ile paylaşılmalıdır. Çalışılan pozisyonların ayrıntılı olarak paylaşılması gerektiği bu bölümde, çalışılan pozisyona ilişkin detaylar ve hangi tarihler arasında görev alındığı aşağıda gösterildiği şekilde paylaşılmalıdır:
- Beceriler (Yetkinlikler)
Beceriler ya da yetkinlikler genel eğitim kapsamı dışında kalan ve pozisyonun gereklerini yerine getirirken faydalı olabilecek ek özelliklerin belirtildiği bölümlerdir. Yabancı dil bilgisi ve seviyesi, kullanılan bilgisayar programları ya da mesleğe ilişkin yetkinlikler aşağıda gösterildiği gibi bu alanda yer almalıdır:
- Eğitimler ve Sertifikalar
Eğitimler ve sertifikalar bölümü, mezun olunan lise ve lisans programları dışında kalan seminer, eğitim ve belirtilen etkinliklere katılım gösterildiğini gösterir sertifikaların yer aldığı bölümdür. Bu bölüm kişinin sosyalliği ve farklı alanlara olan ilgisini göstermenin yanında mesleği ile ilgili tamamlayıcı eğitimlerin de gösterildiği alandır. Aşağıda gösterildiği gibi katılım gösterilen tarih, sertifika/seminer adı, eğitimi veren kurumun adı ve programın nerede yapıldığı bilgisi özgeçmişte yer almalıdır:
- Referanslar
Referanslar bölümü özgeçmişinizde yer alan bilgilerin doğruluğunun teyit edilebileceğini gösteren önemli bir bölümdür. Bu bölüme iki isim paylaşılması yeterlidir. Üçüncü şık olarak “Talep edildiğinde verilecektir” ibaresine de yer verilir. Yeni mezunlar için hocalarından ya da staj yaptıkları işyerlerindeki yöneticilerinden referans gösterilmesi yeterlidir. Referansa ilişkin iletişim bilgileri de yer verilerek bu bölüm şu şekilde hazırlanmalıdır:
- Hobiler
Hobiler genel hatları ile nelerden hoşlandığınız ve boş vakitlerinizi nasıl değerlendirdiğinizle ilgili olabilir. Zamanınızı geçirmek için yaptığınız aktivitelerden bahsederek hobilerinizi alt alta olacak şekilde şöyle hazırlayabilirsiniz:
CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
CV hazırlamanın püf noktaları yansıtmak istediğiniz profesyonelliği özgeçmişinize kazandırır. CV hazırlama aşamasında şu detaylara dikkat ederek etkili bir özgeçmiş hazırlayabilirsiniz:
- Özgeçmiş için A4 kağıt kullanılmalı ve en fazla 2 sayfa olarak hazırlanmalıdır.
- Yazı karakteri “Times New Roman” ya da “Arial” olarak seçilmeli ve 11 ile 12 punto büyüklük kullanılmalıdır.
- CV’de uzun paragraflar yerine kısa ve net paragraflar hazırlanmalıdır.
- İmla ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir.
- Ters kronolojik sıralama yapılmalıdır.
- Fotoğraf için tercihen kravatlı ve takım elbiseli bir vesikalık fotoğraf kullanılmalıdır.
Yeni is fikirleri 2022 | isfikirleri.org
İlk yorum yapan olun