Domain Broker olun, Alan Adı (Domain) Satışından Para Kazanın

Alan adı (domain) alıp satarak ek gelir elde edebileceğinizi biliyor musunuz?

Bu gün internetten yapabileceğiniz ek iş olarak alan adı (domain) satışından bahsedeceğim. Bu işi yapanlara yurtdışında “domain broker” adı verilmektedir.

Domain piyasasında kaliteli alan adları güzel fiyatlara satılmakta ve Türkiye’de bu sektörde dönen para hacmi gün geçtikçe büyümektedir.

Alan adı fiyatları uzantısına göre ortalama 5-10 dolar arasında değişmektedir. Bu fiyatı ödediğinizde domain 1 yıl için size ait olur. 1 yılın bitiminde “yenileme ücreti”denilen ve domain uzantısına göre 25-40 tl. arasında değişen bir ücret vardır, bu rakamı ödediğinizde domain 1 yıl daha sizde kalır yoksa düşer ve domain piyasasında yeninden satışa çıkar. İyi bir domain ise şarap gibi yıllandıkça değerlenir.

İyi bir alan adı nedir, nasıl olur?

Alan adları, domain piyasasında birkaç dala ayrılırlar: Jenerik, projelik, 2-3-4 karakter, yaşlı, keyword gibi…

Jenerik domain: Tek bir sözcükten oluşan ve ek almamış domainlerdir. Örneğin; canta.com jenerik bir domaindir, cantalar.com ise jenerik değildir, projelik olarak nitelendirilir.

Projelik domain: Bu domainlerin kapsamı çok geniştir, anlamlı ya da anlamsız olabilirler, çok rağbet gören kelimeler de olabilirler.

Mesela; Markafoni kısaltılmış bir projelik domaindir. Yumurtalar.com jenerik değildir ama internette çok arandığından değerli bir projelik domaindir.

2-3-4 karakterli domainler: Bu domainler, sınırlı sayıda oldukları için piyasa değerleri yüksektir.

2 karakterli domainler; Genelde tüm uzantıları değerlidir.

3 Karakterli domainler; .com ve .net uzantıları en değerlileridir, .org, .biz ve .info uzantıları da değerlenmeye başlamıştır.Eğer sadece rakamlardan oluşuyorlarsa, tüm uzantıları değerlidir. Örneğin muz.com çok değerli bir domaindir ve satış fiyatı 100binlerce dolarlara varabilir.

4 karakterli domainler: 4 karakterli domainlerin tüm .com uzantılıları değerlidir. Bunların da çoğu alternatifi olmayan dediğimiz sınırlı sayıda domainlerdir, jenerik olanlar ya da sayılardan oluşanlar gibi… Eğer jeneriklerse diğer uzantıları da değerlidir. Sadece rakamlardan oluşuyorlarsa; .com, .net ve .org uzantılıları değerlidir. Eğer aynı zamanda yaşlı domainlerde değerleri daha da artar.

Yaşlı domainler: Arama motorları, bazı eski domainleri daha çok sever, özellikle iyi bir domain ne kadar eskiyse değeri de ona göre artar. Mesela; stokfoto.com 14 yaşındadır, aynı zamanda stok fotoğraf alanında bir site aşmak isteyenler için çok uygun bir isimdir, aynı zamanda çok yaşlı bir domain olduğu için piyasa değeri 20000-50000 lira arasıdır.

Keyword domainler: Arama motolarında aylık arama hacmi ve projelendirildiğinde reklam geliri yüksek olabilecek domainlerdir. Mesela celiktencere.com alan adının iyi bir arama hacmi vardır, çelik tencere satışında eticaret yapmak isteyenler için değerli, kar ettirecek bir domaindir, 20.000-50.000 lira arası piyasa değeri vardır.

İyi bir alan adı ne kadar zamanda ne kadar fiyata satılır?

Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Bu rakam ve süre, alan adına gösterilen talep ve satıcının beklentileri arasında değişir. Değerli olduğunu düşündüğünüz bir alan adına sahipseniz ve gelen teklifleri beğenmediyseniz domaini yatırım amaçlı yaşlandırıp birkaç yıl sonra da satabilirsiniz, iyi bir teklif gelirse bir ay içinde de satabilirsiniz.

Alan adları nereden satın alınır?

Domain kayıt firmalarından alabilirsiniz. Türk firmalarından almayı tercih ederseniz Turhost.com vb. firmalardan domain alabilirsiniz.Yabancı firmalarda ise Godaddy , Namesilo , Name ve Namecheap en güvenilir firmalardandır. Godaddy, özellikle indirim kodları içeren kuponlarıyla ünlüdür, bu kuponlarla birkaç seferliğine 1-5 dolar arasında fiyatlarla .com uzantılı domainler alabilmek mümkündür.

Namesilo kayıt ve transferlerde 1 $’lık indirim kupon kodunu kaçırmayın. Kod : indirimli

Alan adları nerelerde satılır?

Domain satışları için yerli ve yabancı birçok satış siteleri mevcut. Yerli firmalardan; alanadlari.com, İHS’nin kendi içindeki ikinci el alan adı satışları bölümü, r10.net gibi webmaster forumlarını sayabilirim. Yabancı firmalardan ise Godaddy’nin kendi içinde bulunan Auctions bölümü olan tdnam.com, Sedo.com, Flippa.com en güvenilir firmalardandır.

İyi domain seçebilmek biraz da zamanla edinilecek bir tecrübedir. Piyasadaki satış kanallarından hangi domainlerin talep gördüğünü, hangi domainlerin ne kadara satıldıklarını takip ederek kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Bu yüzden başlangıç olarak domainlerinizi Godaddy’den indirim kuponlarıyla almanızı öneririm. böylece nispeten daha düşük bir sermayeyle başlamış olursunuz. Kolay gelsin 🙂


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın