E-kitap yazmak için neler yapmalıyım? E-kitap yazarak para kazanmak mümkün mü? Bir e-kitap nasıl yazılır? E-kitap nasıl satılır? E-kitap yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum…
İnternetten para kazanmanın pek çok farklı yolu olsa da, e-kitap yazmak ve e-kitap yazarak para kazanmak uzun zamandır bilinen bir yöntemdir. Hangi alanda olursanız olun, bir web sitesinden veya blogdan para kazanmak istiyorsanız, e-kitap yazmak seçeneklerden biridir.
Kime sorsanız hayatı roman olur ama roman yazma teknikleri konusunda birçok kimse bilgi sahibi değildir. Bu nedenle “kitap yazmak istiyorum” diyen çok sayıda kimseyle karşılaşırız. Belki bir yazımızda, roman yazma teknikleri ve öykü yazma teknikleri ile ilgili detaylı bir anlatım yaparız.
Bir e-kitap yazmayı ve satmayı düşünmek için birçok neden ve sınırsız olasılık vardır. Bilgilendirici nitelikteki, “nasıl yapılır” e-kitapları, kurgu veya kurgu olmayan kitaplar, yemek tarifleri kitapları, çocuk kitapları, seyahat rehberleri veya başka herhangi bir türde kitap yazabilirsiniz.
Kendi ismimle 3 kitap yayımladım. Ayrıca gölge yazarlık yaparak yazdığım kitaplar ve halihazırda baskı aşamasında olan kitaplarım bulunmakta. E-kitap olarak yayımlanmış bir kitabım yok. Birkaç kısa hikayemi, online kitap platformlarında paylaşmıştım. Lakin genel anlamda e-kitap yazmak, geleneksel yayıncılık yöntemleriyle baskıya verilmiş kitap yazmaktan çok da farklı değil. E-kitap yazmak ve basılmış kitap yazmak arasında elbette bazı önemli farklılıklar da var.
Bu makalede, “kitap yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum” diyenlere, bir e-kitabın nasıl yazılacağını, dijital e-kitap dosyasının nasıl oluşturulacağını ve biçimlendirileceğini, e-kitap yazarak para kazanmak konusunda neler yapılabileceğini, tüm ayrıntılarıyla anlatacağım. Çok fazla ayrıntı içeren uzun bir makale olacağı için, ileride tekrar ihtiyaç duyduğunuzda okumak isteyebilirsiniz. Bu nedenle yer imlerine eklemenizi tavsiye ederim. Çünkü öyle sanıyorum ki, bu kapsamda ve detaylı bir anlatımla daha önce karşılaşmadınız.
Neden Bir E-Kitap Yazmalıyım?
Tablo
Bir e-kitabın nasıl yazılacağının ayrıntılarına geçmeden önce, neden bir e-kitap yazmak isteyebileceğinizin ikna edici nedenlerinden bazılarına bakalım. Niçin e-kitap yazmalısınız?
1. E-kitap Yazarak Para Kazanmak
Çoğu e-kitap yazarı için en belirgin sebep ve birincil motivasyon kaynağı para kazanmaktır. Tabii ki, e-kitabınızdan kazanacağınız para miktarı birçok faktöre bağlı olarak değişecektir fakat kağıt fiyatlarının, dolayısıyla baskılı kitap fiyatlarının başını alıp gittiği ülkemiz şartlarında, e-kitap yazmak oldukça karlı olabilir. Bazı e-kitap yazarlarının, aynı kitabı büyük bir yayınevi için yazarak kazanabileceklerinden daha fazla para kazandığını biliyorum.
2. Pasif Gelir Elde Etmek
E-kitap yazarak para kazanmak, aynı zamanda pasif bir gelir kaynağı da elde edebileceğiniz anlamına gelir. Tabi ki e-kitabı yazmak için ilk aşamada çok çalışmanız gerekecek. Lakin bir kere yazdıktan sonra, çok az çaba sarf ederek tekrar tekrar satabileceksiniz. Kitabınızın satıldıkça para kazanmaya devam edeceksiniz.
Kitabınızı, güncelliğini her zaman koruyabilecek bir konuda yazdıysanız, uzun yıllar boyunca kazanç elde etmeye devam edersiniz. Mesela, Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” kitabı, 1943 senesinde basılıyor. Bugün hala en çok satan kitaplar arasında yer alıyor. Tabi burada şöyle bir gerçek var; kitap ilk basıldığı yıllarda çok da satmıyor. Zaten erken yaşta öldürülen (41) Sabahattin Ali, kitaplarından maalesef ciddi bir gelir elde edemiyor. Ancak geride kalan ailesine ve kızı Prof. Dr. Filiz Ali’ye kazanç sağlıyor.
Not: Herhangi bir kitabın yazarının ölümünün üstünden 70 sene geçtikten sonra telif hakkı kalkıyor. 2018 yılı itibariyle Filiz Ali de babasının kitaplarından aldığı telif hakkını kaybetti.
E-kitapların ciddi bir pasif gelir kaynağı olabilmesinin bir nedeni, genellikle müşteri hizmetleri konusunda bir şey yapmanıza gerek olmamasıdır. Yani ortada yayınevi olmayacak, baskı masrafları olmayacak, aradaki diğer satıcılar olmayacak, kargo hizmetine gerek kalmayacak.
Bir e-kitapla, müşteriler dosyayı satın alma işleminden hemen sonra indirebilir veya verdiğiniz hizmete bağlı olarak kendilerine e-postayla gönderilir. Müşterilerin, ödeme yaptıktan sonra başka herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur.
Bir e-kitaba sahip olmak müşteriler için çok az bir çaba gerektirir. Para kazanmanın pasif bir yolunu arıyorsanız, e-kitap yazmak harika bir seçenek olabilir.
3. Kendinizi, İnsanlara Uzmanlık Alanınızla Birlikte Tanıtmak
E-kitap yazarak para kazanmak ilk önceliğiniz olabilir. Ancak bir kitap veya e-kitap yazmak, sizin için güçlü bir referans olacak ve etkileşim kurmak istediğiniz kitleye ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Amacınız kendinizi belirli bir konuda uzman olarak tanıtmak veya markalaştırmaksa, e-kitap yazmak bunu yapmanın en güzel yollarından biridir.
Herkes bir e-kitap yazabilir, kendi kendine yayınlayabilir ve satabilir olsa da, kitabınızı uzmanlık gerektiren bir alanda kapsamlı bir şekilde yazdıysanız, bu sizin uzman olarak markalaşmanıza katkı sağlayacaktır.
E-kitabı satarak kazandığınız paranın yanı sıra, bir uzman olarak tanınmanızın, gelecekteki geliriniz üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır. Danışmanlık çalışmasına, web sitenize gelen trafiğin artmasına, sosyal medya paylaşımlarındaki etkileşimlere, büyük yayınevleriyle önemli sözleşmeler yapmanıza, ortaklık fırsatlarına ve daha fazlasına imkan tanıyabilir.
İlk kitabımdan sonra, sosyal medya hesaplarımda, hem takipçi hem de etkileşim açısından gözle görülür bir artış oldu. Kitabımın çıktığı Yediveren Yayınları’yla anlaşan bir yazar arkadaşım, ilk önce e-kitap yazarak işe başlamıştı. Kitaplarının çok sevilmesi, sosyal medyada ciddi bir etkileşim alması, yayınevinin dikkatini çekti. Sonrasında, arka arkaya Yediveren Yayınları’ndan 8 kitap çıkardı ve Türkiye şartlarında ciddi satış rakamlarına ulaştı.
4. Maliyetsiz Veya Çok Düşük Maliyetli Olması
Birçok iş türü başlamak için önemli bir yatırım gerektirse de, bir e-kitap yayımlamak için para harcamanıza gerek yoktur. Sadece zamanınızı ayırmanız gerekir. Yazmayı seven biri için, e-kitap yazmak bir hobiden farksızdır. Hem sevdiğiniz bir şeyle ilgileneceksiniz, hem bunun için para harcamanıza gerek kalmayacak, hem de gelir elde edebileceksiniz. Sizce de süper değil.
Yayınevimle yaptığım sözleşme gereği ilk kitabım basılırken cebimden bir kuruş bile para çıkmadı. Sadece sözleşmeyi göndermek için kargo parası ödedim o kadar. Yayınevi, kitabın editörlük, mizanpaj, kapak tasarımı ve baskı maliyetlerini karşıladı. Telif oranı olarak da %5’te anlaştık.
Sonradan çıkardığım 2 kitabımın, yukarıda saydığım bütün işlerini (kapak tasarımı da dahil) kendim yaptım. Basit birkaç program yardımıyla veya hiç bilmiyorsanız cüz’i ücretler karşılığında bu işleri yapacak birilerini, r10.net gibi forum sitelerinde bulabilirsiniz. Böylece e-kitabınızın en azından kapağını çok düşük ücretlere yaptırabilirsiniz.
Ayrıca, Google Dokümanlar, Canva ve diğer ücretsiz araçları da kullanabilirsiniz. Ben yukarıda fotoğraflarını görmüş olduğunuz kitapların iç tasarımını ve kapaklarını, Adobe Illıstrator, Adobe Indesign ve Adobe Photoshop programlarını kullanarak hazırlamıştım.
E-kitap yazmak için bazı nedenleri sıraladık. Şimdi gelelim e-kitap nasıl yazılır konusuna…
10 Adımda E-Kitap Nasıl Yazılır?
Ek gelir elde etmek için bir e-kitap yazmak sizin için doğru seçimse, sürece baştan sona göz atalım.
1. Adım; E-kitap Yazmak İçin Bir Konu Seçin
Öncelikle, kitabınız için bir konu seçmeniz gerekecek. Elbette, e-kitabı satmayı planladığınız mevcut bir web siteniz veya blogunuz varsa, konunun sitenizin veya blogunuzun mevcut hedef kitlesiyle mümkün olduğunca alakalı olması faydalı olacaktır. Önce ne hakkında yazmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşacağım.
Uzmanlığınız Nedir?
E-kitap yazmaya başlamak için çıkış noktanız, en iyi yaptığınız şeyi/işi düşünmektir. Şayet bilgilendirici bir e-kitap yazacaksanız, başkalarıyla paylaşabileceğiniz hangi uzmanlığa sahipsiniz? Mümkün olan en iyi e-kitabı yazmak için güçlü yönlerinize ve uzmanlık alanlarınıza odaklanın.
Bir pedagog olarak, kendi çocukluğumla bugünün çocukluğu arasındaki farklılıkları nazara vererek yazdığım “90’larda Çocuk Olmak” isimli kitabımı, okuyan herkes çok sevdi.
Tanınma Sebebiniz Nedir?
Bu sizi önceki soruyla aynı cevaba götürebilir ancak farklı bir cevabınız da olabilir. Bir konuda tanınırsanız (meslek, hobi vb.), o konu veya ilgili bir konu hakkında yazmak, e-kitabınızı satmayı kolaylaştırabilir çünkü insanlar sizi zaten bu konuda bir uzman olarak görür.
3 kitabım da nostaljik öğeleri yoğun bir biçimde barındırıyor. Instagram’da halihazırda 51.900 takipçili bir nostalji hesabına sahibim ve çevremdeki herkes beni nostalji sevdalısı olarak bilir.
Kendinizi Nasıl Markalaştırmak İstiyorsunuz?
Bir kitap veya e-kitap yazmak, kendinizi bir uzman olarak marka haline getirmenin en etkili yollarından biridir. Başkalarının sizi nasıl görmesini/tanımasını istediğinizi düşünün. Belirli bir konuda uzman olarak tanınmak ister misiniz? Öyleyse, e-kitabınız için seçebileceğiniz harika bir konu bulun. Belki de çoğu insanın bilmediği bir uzmanlığa sahipsiniz. Bir e-kitap yazmak, insanları uzmanlığınızdan haberdar etmenin ve kendinizi bir uzman olarak tanıtmaya başlamanın harika bir yoludur.
Mesela, Doğan Cüceloğlu dendiği zaman hepimizin aklına yazdığı kitaplarla çok sevilen bir psikolog gelir. İşte bu onun markalaşması anlamına gelir.
Her Zaman Güncel Kalacak Bir Konu Seçin
Bu %100 gerekli değildir. Fakat uzun yıllar boyunca kitabınızın güncel kalması ve satışlarının devam etmesi için önemlidir. E-kitap yazmak için düşündüğünüz konu, bundan beş yıl sonra hala geçerli olacak mı? Eğer öyleyse, kitabı yıllarca satmaya ve gelir elde etmeye devam edebilirsiniz.
2. Adım; Hedef Kitlenizi Tanımlayın
Bir konuya karar verdikten sonra, şimdi hedef kitlenizi düşünmenin zamanı geldi. E-kitap yazarak para kazanmak istiyorsanız, hedef kitlenizi doğru tespit etmelisiniz. Cinsiyet, yaş, meslek, gelir durumu, hobiler, ailevi durumlar, korkular ve bu e-kitapla ilgileneceğini düşündüğünüz hedef kitleyi belirlemenize yardımcı olabilecek diğer ayrıntıları göz önünde bulundurun. Bilgilendirici veya nasıl yapılır konulu bir e-kitap yazmaya karar verdiyseniz, yeni başlayanları veya konuyla ilgili belirli düzeyde deneyime veya uzmanlığa sahip kişileri mi hedefliyorsunuz?
E-kitabı yazma sürecinde, hedef kitlenizin özelliklerini ayrıntılı olarak bir kenara not edin. E-kitabın ana hatlarını belirlerken ve metni yazarken, bu hedef kitleyi aklınızda bulundurun. Yazdıklarınızın tam olarak hedef kitlenizle alakalı olacağından emin olun.
Hedef kitlenizle ilgili not ettiğiniz ayrıntılı bilgiler, e-kitabınız bittiğinde ve onu pazarlamaya başladığınızda da size yardımcı olacaktır. E-kitabınızın tanıtımı için reklam vermek isterseniz (Facebook/Instagram/Google reklamları gibi), hedef kitlenizin özellikleri, reklamlarınızı doğru kişilerin gördüğünden emin olmanıza yardımcı olabilir.
E-kitabınızın reklamını, bloglar veya web sitelerde yapmak isterseniz, yine not aldığınız bu bilgilerden yararlanarak, uygun blog/web sitelerini bulabilirsiniz.
Ayrıca, e-kitap yazmak söz konusu olduğunda gençler için yazmanızı öneririm. Orta yaş+ yaş grupları e-kitap okumak konusunda daha tutucudur. Konu olarak da, son yıllarda bilim-kurgu ve polisiye türünün gençler arasında tutulduğunu biliyorum.
3. Adım; İnsanlar Yazdığınız Konuya Ücretsiz Olarak Erişebilir Mi?
Kendimize karşı dürüst olmakta yarar var; çevrimiçi olarak çok sayıda ücretsiz içerik, birçok platformda mevcut ve on binlerce ücretsiz e-kitap var. E-kitabınızla aynı konu hakkında yazılmış ücretsiz e-kitaplar varsa, sizin kitabınızın hangi farklılık ve özelliklerinden ötürü insanlar satın almalı?
Öte yandan, aynı konuda yazılmış ücretsiz e-kitaplar var diye planladığınız konudan vazgeçmeniz gerekmez. Ancak e-kitabınızın gerçekten ödeme yapmaya değer bir farklılık ortaya koyması gerekir. Diğerlerinden bir farkı yoksa ve piyasada ücretsiz örnekleri varsa, insanlar sizin kitabınız için neden ödeme yapsın ki? Bu nedenle, kitabınızı diğerlerinden ayıran özellikleriyle birlikte, ikna edecek tarzda insanlara anlatmanız önemlidir. İnsanlar sizin kitabınızı neden almalı? Bu konuyu düşünün…
4. Adım; Hangi Programda Yazacağınızı Seçin! Hangi Kitap Yazma Uygulaması İle Yazmalıyım?
E-kitap yazmak için hangi uygulamayı/programı kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Microsoft Word, OpenOffice ve Google Dokümanlar, e-kitabınızı oluşturmanıza yardımcı olacak kitap yazma uygulamalarının başlıcalarıdır. Bunlardan herhangi biriyle, belgenizi istediğiniz zaman kolayca PDF olarak kaydedebilir veya dışa aktarabilirsiniz. PDF, e-kitaplar için en yaygın biçimdir.
Şahsen kitap yazma uygulaması olarak, Microsoft Word’ü kullanıyorum. Google Dokümanlar’ı da tavsiye ederim çünkü yazdıklarınız otomatik olarak Google Drive hesabınıza kaydediliyor ve ardından dosyaya her yerden erişebiliyorsunuz. Kitap yazmak için program aramanıza bence hiç gerek yok. Bu kitap yazma uygulamaları işinizi fazlasıyla görecektir.
5. Adım: Bir Araştırma Klasörü Oluşturun
Konuyla ilgili uzman olsanız bile, yazacağınız çoğu e-kitap türü biraz araştırma da gerektirecektir. Ne yazdığınıza bağlı olarak, çok fazla araştırma yapmanız da gerekebilir. Kitabınızı yazarken bir klasör oluşturup, gerekli bilgileri bu klasörde kaydetmeniz, eksiksiz bir biçimde kitabınızı bitirmenize yardımcı olacaktır.
Kendi ismimle yayımladığım 3 kitaptan 2’si deneme, biri roman türünde. Her üçünü yazarken de, büyük ölçüde hayal ürünü (romanda) veya kendimle ilgili konularda yazdığım halde, sıklıkla araştırmalar yapmam gerekti. “Bizimkisi Bir Aşk Hikayesi” adlı romanım kronolojik olarak ilerlediği için, sık sık tarih sorgulamaları yapmam gerekiyordu.
Özellikle yaptığınız herhangi bir araştırma için bilgisayarınızda bir klasör ve gerekirse alt klasörler oluşturun. Yine, kolaylığı açısından Google Drive’ı da kullanabilirsiniz.
6. Adım; Yedekleyin!
E-kitabınızı yazarken, onu birden çok yere kaydettiğinizden emin olun. Bir bilgisayar çökmesi veya sabit sürücü arızası nedeniyle günlerinizi alan bir çalışmanızı kaybetmeniz çok kötü olacaktır. Şahsen yazdığım hemen her şeyi, hem harici bir diske, hem de Google Drive’a kaydederim.
7. Adım; Bölümlerin Anahatlarını Belirleyin
Yazmaya başlamadan önce, e-kitap için bir taslak oluşturun. Anahat, en azından bölümleri içermelidir. Ayrıca her bölümü anahat ve alt noktalarla özetlemenizi tavsiye ederim. Sahip olduğunuz bir taslak ne kadar ayrıntılı olursa, yazma süreci o kadar kolay olacaktır.
Taslak hazırlamak hızlı yazmanızın yanı sıra, kitabınızın okuyucular tarafından sıkılmadan ve kolaylıkla okunmasını sağlar.
90’larda Çocuk Olmak’ta 2 anahat belirlemiş, yazacağım denemelerin her bir alt başlığını bu anahatlara göre gruplandırmıştım.
8. Adım; Yazmak İçin Planlama Yapın
E-kitap yazmak biraz zaman alacaktır ama önceden organize edilmiş, taslağı oluşturulmuş bir kitabı yazmak hiç de zor değildir. Şu anda aile ve çocuk eğitimi üstüne, ortalama 200-250 sayfa arası 5 kitap yazıyorum. Her bir kitap için taslaklarımı, hangi konuları içereceğini belirledim. Tahminim her bir kitabı 20 gün içinde bitirebilirim. Romanımı 1 ay içinde yazıp bitirmiştim. Öyle bir konsantre olmuştum ki, gece rüyamda bile kitapta yazacaklarımı görüyordum. Kaldı ki o dönem evden de çalışmıyordum.
Araştırma gerektiren kitapların yazımı çok daha uzun sürecektir. Ancak taslağı güzel planlanmış her türdeki kitap, daha hızlı ve daha kolay bitirilebilir.
Artık birçok e-kitap, geleneksel ciltli veya ciltsiz kitaplardan önemli ölçüde daha kısa yazılıyor. Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’sı 705, Tolstoy’un Anna Karenina’sı 1.062, Victor Hugo’nun Sefiller’i 1.462 sayfa.
Ancak insanların okuma alışkanlıkları çok değişti. Hele okuma oranının yerlerde süründüğü ülkemizde, tuğla gibi kalın kitapları gören insanlar çoğu zaman ürküyor. Artık yeni nesil yazarlar, 100-250 sayfa arası kitaplar yazıyor. Yayınevleri de genellikle bunu talep ediyor.
Bu nedenle e-kitabınızı yazmak, tipik bir kitaptan çok daha kolay ve hızlı olabilir. Ancak yine de, yazmak, düzenlemek ve redaksiyon için çok fazla zaman ayırmanız gerekecek. Hele mizanpaj ve editörlük konularında acemiyseniz bu süre biraz daha artabilir.
Muhtemelen e-kitabınızı, tam zamanlı bir işte çalışırken, ailenizden, sosyal hayatınızdan ve işinizden ayırdığınız zaman dilimlerinde yazacaksınız. Yazdığınız türe göre farklılık gösterse de, günde 1-2 saat ayırarak, o gün içinde yazacağınız konuları bitirme hedefi koyarak, kitabınızı tamamlamanız doğru olacaktır. Uzun aralar verdiğinizde, günlerce hiç yazmadığınızda, konu bütünlüğü gerektiren bir türde yazıyorsanız, kitabınızın akıcılığı bozulacaktır. Bu yüzden düzenli yazmanız önemlidir.
9. Adım; Doğru Bir İsim Seçin
E-kitabınızı yazdıktan sonra, ismine karar verme zamanınız gelmiş demektir. Bazen yazarlar kitaplarını yazmadan önce ismini belirler. “Bir Şarkıdır Yaşamak” isimli kitabımın ismine, kitaba başlamadan önce karar vermiştim. Diğer kitaplarımın ismini yazdıktan sonra koydum.
Kitaba başlamadan önce bir isim bulmuş olabilirsiniz ancak sıklıkla kitabı yazma aşamasında veya kitap bittikten sonra fikirlerin değiştiğine şahit oldum.
E-kitabınızın başlığı çok önemlidir, bu yüzden bu adımı aceleye getirmeyin. Başlık, hedef kitleniz için çekici olmalı ve aynı zamanda insanlara kitabınızın tam olarak ne hakkında yazıldığını ve bundan ne çıkarabileceklerini bilmelerini sağlamalıdır.
Bir isme karar vermek için birkaç ipucu;
Birden Çok İsim Düşünün
Acele edip bulduğunuz ilk isimde hemen karar kılmayın. Birçok fikir üzerinde beyin fırtınası yapmak ve olası isimlerin bir listesini yapmak için zaman ayırın. Çok iyi olmadığını düşündüğünüz fikirleri bile yazın. Çünkü benzer fakat daha iyi başka bir fikir bulmanızda size yardımcı olabilir. Aklınıza gelen isimleri unutmamak için bir deftere yazın ya da dijital bir kayıt tutun.
Alan Adı Kullanılabilirliğine Bakın
Bu çok gerekli değildir ancak ileride e-kitabınız için bir web sitesi oluşturmak isteyebilirsiniz. Düşündüğünüz herhangi bir başlık için kullanmak isteyeceğiniz alan adını düşünün. Kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin.
E-kitabınız için bir isme karar verdiğinizde, hemen kullanmayı düşünmüyorsanız bile, devam edip alan adını kaydettirmek isteyebilirsiniz. Bu şekilde alan adını bir başkasının almasının önüne geçebilirsiniz.
Aynı İsimde Başka Kitaplar Var Mı Kontrol Edin
Ayrıca, düşündüğünüz isimlerde başka kitapların yazılıp yazılmadığını da kontrol etmenizi tavsiye ederim. Aynı isimde başka kitaplar varsa, farklı bir isim düşünün. Bunu araştırmak için kitapyurdu.com ve Google Play Store başta olmak üzere, diğer kitap satış sitelerine bakabilirsiniz.
Adım 10; E-kitabınızı Düzenleyin
Kitap yazıldıktan sonra düzenleme aşamasına geçeceksiniz. Bu aşamada şunlara dikkat etmelisiniz;
Bir Editörle Çalışın
Düzenlemeyi kendiniz yapabilirsiniz ancak bir editörle çalışmak, kitabınızda yer alması muhtemel birçok hatanın önüne geçecektir. Dil bilgisi ve imla kuralları, yazım yanlışları gibi konularda yeterli bilgiye sahipseniz, elbette bir editörle çalışmanıza gerek olmayacaktır. Bu konuda yeterliliğiniz yoksa, deneyimli bir editörün projenize yeni bir bakış açısı getirebileceğini ve hatalardan çok büyük ölçüde arındırılmış bir kitabın hazırlanmasını sağlayacağını unutmayın.
İyi bir editör bulmak için yayınevlerinden destek almanızı öneririm. upwork.com, bionluk.com, r10.net gibi platformlarda editöryal hizmetler verenleri bulabilirsiniz. Fakat buralardan bulacağınız editörler genellikle profesyonel olmayacaktır. Tabi bu platformlarda çok daha uygun fiyata editörlük yapanları bulmanız yüksek ihtimal ama bu kez de en azından puanlarına ve yapılan yorumlara bakmayı ihmal etmeyin.
E-Kitabınızı Birkaç Kez Okuyun ve Muhtemel Hataları Arayın
Düzenlemeyi kendiniz yapıyorsanız, e-kitabı birkaç kez okumalısınız çünkü ilk seferde bazı hataları gözden kaçıracağınızdan emin olabilirsiniz. Yazım ve dilbilgisi hatalarına ek olarak, bazı cümleleri de yapısal olarak değiştirmek istemeniz muhtemeldir. Kitaplarımı bitirdikten sonra yeniden okurken, her defasında birçok cümleyi yeniden düzenlediğimi biliyorum.
Size bir kritik öneride daha bulunayım; kitabınızı yazdıktan, son kontrolleri de yaptıktan sonra en az 15 gün demlenmeye bırakın. Daha sonra tekrar okuduğunuzda, hala yeni düzeltmeler yaptığınızı göreceksiniz.
E-Kitap Nasıl Oluşturulur? (Biçimlendirme)
E-kitap yazmak konusundaki bütün ayrıntıları verdim sanıyorum. O zaman şimdi geldi biçimlendirmeye…
Bir Biçim Seçin
Öncelikle, kullanmak istediğiniz dosya biçimlerine karar vermeniz gerekir. Bu, e-kitaptaki başarınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir çünkü biçim, e-kitaba kaç kişinin erişebileceğini etkileyecektir.
PDF, e-kitaplar için en çok kullanılan formattır. Hemen herkes kendi cihazlarında (masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon) bir PDF dosyasını kolayca açabilecek programlar/uygulamalar bulundurur.
PDF, müşterilerinizin çoğunun erişebileceği bir biçim olmakla kalmaz, aynı zamanda PDF’leri oluşturmak da çok kolaydır. Belgenizi herhangi bir özel yazılım veya beceri gerektirmeden PDF olarak kaydetmek için Word, Google Dokümanlar veya OpenOffice’i kullanabilirsiniz.
Kitabınız çok sayıda fotoğraf veya resim içeriyorsa, yalnızca bir kelime işlemci kullanarak elde edebileceğinizden daha özel bir tasarım veya düzen gerektiren bir program kullanmanız gerekebilir. Durum buysa, yukarıda isimlerini sıraladığım, Indesign, Illsutrator ve Photoshop programlarını kullanabilirsiniz.
Bir Sayfa Boyutu Seçin
E-kitap yazmak için Word, Google Dokümanlar, OpenOffice veya InDesign kullanıyorsanız sayfa boyutunu veya düzenini kolayca değiştirebilirsiniz. 8,5 inç x 11 inç standart bir boyuttur, birçok e-kitap için idealdir. Bazı bolca fotoğraf içeren kitaplar (ve diğer görsel kitaplar) portre düzeni (dikey) yerine manzara düzeni (yatay) kullanmayı tercih eder. Ancak bu, kullanacağınız resimlere bağlıdır.
Bol Boş Alan Kullanın
E-kitabınızı okuyacak olan çoğu kişinin onu kağıda yazdırmak yerine ekranda okuyacağını unutmayın. E-kitap yazmak, okuyucuların işini kolaylaştırmak için bol miktarda boşluk kullanmanızı gerektirir.
Kısa paragraflar kullanın ve bunları paragraflar arasında boş bir satırla ayırın. Metni bölmek ve okumayı kolaylaştırmak için alt başlıklar da kullanabilirsiniz.
Klasik Yazı Tiplerini ve Doğru Renkleri Seçin
Yazı tipleri ve renkler söz konusu olduğunda standartların dışına çıkmamanızı öneririm. Yazı tipi boyutunu, okunması kolay olacak kadar büyük tutun ve herhangi bir komut dosyası yazı tipinden veya okunması zor olan diğer yazı tiplerinden kaçının. Aynı şey renkler için de geçerli. Metnin renginin yeterli kontrast sağladığından ve okunması kolay olduğundan emin olun. Beyaz bir arka plan üzerinde siyah veya koyu gri metin genellikle ideal seçimdir.
Başlıklar ve köprüler gibi şeyler için de renkli metin kullanabilirsiniz. Ancak kullandığınız herhangi bir rengin beyaz arka planda okunmasının kolay olduğundan emin olun ve çok fazla farklı renk kullanmayın. Yazı puntosu olarak da 11 idealdir.
Tutarlı Bir Stil Kullanın
E-kitabınızı biçimlendirirken, tutarlı bir stil kullandığınızdan emin olun. Bu, tutarlı renkler, yazı tipleri, yazı tipi boyutları ve boşluk gibi şeyleri içerir. Stilin tutarsız olması durumunda e-kitabınız karışık ve profesyonellikten uzak görünecektir.
Tüm Fotoğrafların/Görüntülerin Kullanım İçin Lisanslı Olduğundan Emin Olun
E-kitabınızda fotoğraf ve resimler kullanıyorsanız, bu fotoğrafların/görüntülerin ya kendi fotoğraflarınız olmalı ya da lisans hakkı ödenmiş bir fotoğraf olmalı. Aksi halde başınız telif hakkından dolayı belaya girebilir. Google görsellerde gördüğünüz her fotoğrafı, kafanıza göre kitabınıza koyamazsınız.
Bu nedenle, Pixabay, Pexels ve Unplash gibi ücretsiz fotoğraf sitelerini kullanabilirsiniz. Diğer yandan, shutterstock.com, istcok.com, 123RF.com gibi ücretli sitelerden, cüz’i ücretler karşılığında fotoğraflar satın alabilirsiniz.
İsmini yazdığım ücretsiz sitelerde kimi zaman, fotoğrafları çeken fotoğrafçılar model yayın izni vermiyor. Ayrıca, bu sitelerdeki bazı fotoğraflarda telif hakkıyla korunan markalar veya resimler bulunabiliyor. Mesela, fotoğraftaki bir kişinin üzerinde herhangi bir şirketin logosu olan bir tişört olabilir ve bu fotoğrafı e-kitabınızda kullanırsanız sorunlara neden olma ihtimali vardır. Genel olarak yapılacak en güvenli şey, bir stok fotoğraf web sitesinden bir lisans satın almak ve lisansın, fotoğrafın satılacak bir e-kitapta kullanılmasına izin verdiğinden emin olmaktır.
İçindekiler Tablosu Oluşturun
Okuyucuların kitapta kolayca gezinebilmeleri ve istediklerini bulabilmeleri için e-kitabınız, tıpkı bu makalenin başında olduğu gibi bir içindekiler tablosu içermelidir. İçindekiler tablosu oluşturmak o kadar da zor değil. İçindekiler tablosu bulunan herhangi bir kitaptan bakarak nasıl yapabileceğinizi kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Üstbilgi ve Altbilgi Ekleyin
Bir üst bilgi veya alt bilgi, e-kitabınızın daha profesyonel görünmesine yardımcı olabilir. E-kitabınızın başlığının yanı sıra üstbilgi veya altbilgiye sayfa numaralarını da ekleyebilirsiniz. Bu Microsoft Office üzerinden kolayca yapabileceğiniz bir işlemdir. Yukarıda yer alan “Ekle” bölümünde görebilirsiniz. Sayfa numaraları için sağ alt köşeyi öneririm.
Telif Hakkı ve Açıklamaları Ekleyin
E-kitabınızın bir telif hakkı sayfası ve gerekli açıklamaları olmalıdır. Açıklamalar kitabın içeriğine ve türüne göre değişir. Örneğin, bir finans kitabı yazıyorsanız, e-kitabın finansal tavsiye olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten bir açıklama eklemeniz gerekebilir. Diğer yandan, kitabınızı yazarken faydalandığınız kaynakları, kitabın son bölümüne eklemeniz, ileride yaşayabileceğiniz muhtemel telif hakkı sorunlarının önüne geçmek adına çok önemlidir.
Kısa Bir Yazar Biyografisi Yazın
Kitabınıza bir yazar biyografisi eklemek güzel olacaktır. İnsanlar okuduğu kitabın yazarı hakkında, kısa da olsa bilgi edinmek isterler. Biyografinizin uzunluğu değişebilir ancak bir sayfayı geçmemesini tavsiye ederim.
Biyografiniz, okuyucuların sizinle daha iyi bağlantı kurmalarına ve ileride yazacağınız diğer kitaplarınız için gönüllü olmalarına imkan tanır. Web sitenize veya blogunuza, sosyal medya hesaplarınıza bir bağlantı ve e-posta listenize katılmaları için e-posta adresinizi biyografi bölümüne ekleyebilirsiniz.
Yeni çıkan birçok kitapta “Ön Söz” ve “Teşekkür” bölümlerini görmüyorum artık. Fakat eklemek isterseniz, “İçindekiler” bölümünden hemen sonra eklemeniz uygundur. (3 kitabımda da yazmıştım)
Kontrol Etmek İçin Yazdırıp Okuyun
Kitabınızı biçimlendirdikten sonra, PDF olarak kaydedin ve nasıl göründüğüne bakın. Ayrıca test etmek ve satışa çıkarmadan önce son bir kere daha kontrol etmek için yazdırabilirsiniz. Herhangi bir biçimlendirme sorunu fark ederseniz, satışa sunmadan önce düzeltin.
Bir Kapak Tasarımcısıyla Çalışın
Bir e-kitabın kapağı, satış başarısı için son derece önemlidir. Bu yüzden bu kısmı aceleye getirmeyin. E-kitabınızı satışa çıkarmak için can attığınızı biliyorum ancak profesyonel görünümlü bir kapağınız yoksa, insanlar kitabın içeriğinin de düşük kaliteli olduğunu düşünebilir. Eski bir deyişte, “Bir kitabı kapağına göre yargılamamalısın” denir ancak çoğu zaman kitap alırken kapağını dikkate alırız.
Bu konuda bilginiz varsa, kendi e-kitap kapağınızı oluşturabilirsiniz. Ama değilseniz, kapak tasarımı için bir uzmanla çalışmanız gerekir. Ne istediğinizi bilerek ve kitabınızı gerçekten yansıtacak bir kapak çalışması yapmalısınız. Yine tasarımcı bulmak için, Fiverr, Upwork, r10, bionluk gibi platformlara bakabilirsiniz.
E-kitap Yazarak Para Kazanmak İstiyorum Ama E-kitap Nasıl Satılır?
E-kitabımızı yazdık. Biçimlendirme çalışmalarını da tamamladık. Şimdi geldi en seveceğiniz bölüme; para kazanmaya… Peki! E-kitap nasıl satılır?
Kendi Başınıza Mı Satacaksınız Bir Platformda Mı?
E-kitap yazarak para kazanmak için karar vermeniz gereken ilk şey, e-kitabı nasıl ve nerede satacağınızdır. Kendi web sitenizde veya blogunuzda veya bir kitap satış platformunda satabilirsiniz.
Kendi web sitenizde veya blogunuzda satış yapmanın birkaç avantajı vardır;
Muhtemelen daha fazla ücret talep edebileceksiniz. (Kitap satış platformlarında rekabet etmeniz gerekir ve fiyatı aşağıya çekmek zorunda kalabilirsiniz)
Kitap satış platformlarının insafına kalmak yerine kontrol sizde olacak.
Kendi sitenizde bir e-kitap satmak hızlı ve kolaydır.
Tüm gelir size kalır.
Kitabınızı satın alan kişilerden oluşan bir e-posta listesi oluşturabileceksiniz.
Öte yandan e-kitabınızı, Google Play Store, Amazon, D&R, kitapyurdu.com gibi platformlarda satmanın bazı çok önemli avantajları da vardır;
Bu platformlar, kendinize ait bir web siteniz veya hedef kitleniz olmasa bile ulaşabileceğiniz çok büyük bir kitleye sahiptir.
Kendi web siteniz veya blogunuz olsa bile, web sitenize veya blogunuza asla rastlamayacak kişilere ulaşmanızı sağlar.
Kitabınız daha düşük bir fiyata satılabilir ancak bunu çok daha fazla kişiye satarak telafi edebilirsiniz.
Burada doğru ya da yanlış karar yoktur. Bu, sadece sizin için en uygun olanın ne olduğu meselesidir.
Bana göre bu karardaki en büyük etken kendi kitlenizin olup olmamasıdır. Mevcut bir blogunuz, web siteniz, yüksek takipçili sosyal medya hesaplarınız veya yerleşik bir e-posta listeniz varsa, muhtemelen e-kitabı kendi web siteniz üzerinden satmanız daha avantajlı olacaktır. Böyle bir kitleniz yoksa, bu platformlarda satış yaparak başlarsanız muhtemelen daha iyi sonuçlar alırsınız. Kalıplaşmış bir kitle olmadan, kendi web siteniz üzerinden satış yapmak oldukça zor olacak ve çok zaman alacaktır.
Fiyatına Karar Verin
E-kitap yazarak para kazanmak konusunda belirleyeceğiniz fiyat politikası önemli bir başka konudur. Yazdığınız, ilk e-kitabınızsa fiyata karar vermek zor olabilir. Herhangi bir platformda satış yapacaksanız, karar vermeniz daha kolaydır. Bu platformlardaki çoğu e-kitap düşük fiyatlara satılır. Bu nedenle insanların satın almasını istiyorsanız kitabınızın fiyatını oldukça düşük tutmanız gerekir. Hatta tanıtım için bir süreliğine ücretsiz olarak dağıtmayı düşünebilirsiniz. Daha sonra fiyat belirleyerek kitabınızın satış yapmasını kolaylaştırabilirsiniz.
E-kitabı kendi web sitenizde satıyorsanız, benzer e-kitapların ortalama satış fiyatlarına bakabilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, e-kitapların fiyatı hemen her yerde aynıdır ve oldukça düşüktür. Çünkü herhangi bir, baskı, depolama ve dağıtım maliyeti gerektirmez. Bu nedenle e-kitap yazmak, çok düşük maliyet gerektirir.
Bence bir kitabın fiyatını artırmak, düşürmekten daha kolay, bu yüzden daha düşük fiyattan satışa başlamanızı öneririm. Fiyatın artması, kitaba talep olduğunu ve daha önce satın alan insanların beğendiği intibahını verir.
Yüksek başlar ve fiyatı düşürürseniz (sınırlı süreli ve kampanyalı satışlar dışında), potansiyel müşterilere e-kitabın satmadığı ve çaresizlikten fiyatı düşürdüğünüz izlenimini verirsiniz. Ayrıca, kitabı daha yüksek bir fiyata satın alan eski müşteriler, kötü ve aldatılmış hissedebilir. Bu nedenlerden dolayı, düşük bir fiyatla başlamayı ve gerekirse fiyatı artırmayı düşünmelisiniz.
E-kitap Yazarak Para Kazanmak İçin Ödemeyi Nasıl Alacaksınız?
Kitabı kendi web sitenizde veya blogunuzda satmaya karar verirseniz, ödemeleri kabul edecek ve e-kitabı müşterilere otomatik olarak teslim edecek bir sisteme ihtiyacınız olacaktır. Daha önce hiç yapmadıysanız, bu biraz zor gelebilir ancak aslında oldukça basittir.
İşe yarayacak bir dizi farklı e-ticaret platformu var. Bunları komisyon oranlarıyla birlikte bırakıyorum;
iyzico
%2,99 ila %3,49’dan başlayan komisyon oranları
Weepay
%2,79 ila %3,65’den başlayan komisyon oranları
Sopsy
%3,5
iPara
Komisyon oranlarını öğrenmek için destek (destek@ipara.com.tr) ekibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Paym.es
%1,25 ila %2,99’dan başlayan komisyon oranları
Link ile ödeme yapma imkanı sağlayan bu şirketleri kullanabilirsiniz. En yaygın ve en güvenilir olanı araştırmalarım sonucunda “iyzico” şirketiymiş. Yine bu konuda detaylı bir araştırma yapabilirsiniz.
Sanal pos aracılığıyla da kendi web sitenizden ödeme alabilirsiniz ancak sanal posa başvurmak için bir şirketinizin olması gerekiyor. E-kitabınızı, sosyal medya hesaplarınızdan veya web sitenizde/blogunuzda oluşturacağınız bir iletişim kutusu üstünden satmayı da düşünebilirsiniz. Vereceğiniz hesap numarası, payoner benzeri bir sisteme ödeme yapıldıktan sonra kitabı e-posta yoluyla gönderebilirsiniz.
Bu manuel bir süreç olduğu için, hızlı ilerlemesi ve müşterinizin gecikmeniz halinde memnun kalmaması olağandır. Bu tercihlerden herhangi birini seçmek size kalıyor.
Satış Sayfası Oluşturun
E-kitabı kendi sitenizde satıyorsanız, bir satış sayfası oluşturmanız gerekir. Amazon’da satış yapıyorsanız listeleme sayfası için ürün ayrıntılarını tamamlamanız gerekir.
Kendi sitenizde bir e-kitap satarken, satış sayfasının başarınız (veya başarısızlığınız) üzerinde büyük bir etkisi olacaktır. Bu nedenle acele etmemelisiniz.
Bu oldukça detaylı bir konu. Bunu anlatmak ayrı bir makale gerektiriyor. Ama kendi siteniz üstünden satış yapacaksanız, yukarıda verdiğim link üzerinden satış yapabileceğiniz şirketlerden biriyle çalışmanızı öneririm.
E-posta Listenizde E-kitabınızı Tanıtın
Mevcut bir e-posta listeniz varsa, e-kitabınızı e-posta listenizdeki kişilere tanıtarak işe başlayabilirsiniz. İnsanlarda heyecan uyandıracak görseller ve açıklayıcı metinlerle, kitabınızı çıkardığınız ilk hafta boyunca birkaç mail gönderebilirsiniz.
Web Sitenizde veya Blogunuzda Tanıtın
Bir e-kitap yazmak, internetten üstünden para kazanmanın en güzel yollarından biri demiştim. Web siteniz veya blogunuz sürekli trafik alıyorsa, bunu pasif gelir elde etmek için mutlaka kullanmalısınız.
Açıkçası, bir e-kitap yazmak herkes için çok kolay olmasa da görüldüğü gibi çok zor da değildir. Yazma yeteneğine sahip herkes, biraz zaman ayırarak e-kitap yazabilir. E-kitap yazmanın en büyük güzelliğiyse, bir kere yazdıktan sonra devamlı bir gelir kapısına dönüşmesi ihtimalidir. Web sitenize düzenli bir ziyaretçi akışınız varsa ve e-kitap bu ziyaretçilerin ilgisini çekiyorsa, e-kitabınız aracılığıyla aylar hatta yıllar boyunca pasif gelir elde edebilirsiniz.
Satışları en üst düzeye çıkarmak için e-kitabı web sitenizde veya blogunuzda dikkat çekecek yerlerde tanıtın. Şu şekilde yapabilirsiniz;
Ana sayfanız
Sabit bir üst bilgi veya alt bilgi çubuğu
Gönderi içeriğindeki bir reklam
Gönderi içeriğinin hemen altında bir reklam
Bir ziyaretçi e-posta listenize abone olduktan sonra “teşekkür ederim” sayfanızda.
Ek olarak, blogunuzda yayınladığınız alakalı yazılarda, bu makalede benim yaptığım gibi kitabınızdan bahsetmelisiniz. Daha fazla reklam, daha fazla satışa kapı aralanması demektir.
Düşünmeye Devam Edin!
Bir e-kitabın tanıtımını yapmak devam edegelen bir çabadır. Sitenize trafik gelmeye devam ediyorsa ve e-kitabınız sitede belirgin bir şekilde yer alıyorsa, güzel bir gelir kaynağınız olmalıdır. Ancak e-kitabınızı tanıtmanın ve daha fazla satış elde etmenin başka yollarını düşünmeye devam edin. İlk e-kitabınızla ne kadar çok satış yaparsanız, e-posta listenizde o kadar çok potansiyel müşteriye sahip olursunuz ve gelecekte yazıp yayınlayacağınız diğer e-kitapların tanıtımını yapmak o kadar kolay olur.
Son olarak;
Bir e-kitap yazmak, dolayısıyla e-kitap yazarak para kazanmak, evden para kazanmanın en iyi yollarından biridir. Evet! Biraz kafa yormanız, çalışmanız ve çaba göstermeniz gerekiyor. Nihayetinde emeksiz ekmek olmuyor. Fakat ilgi çekecek ve tutulacak bir kitap yazdığınızda, uzun yıllar yazdığınız kitaptan para kazanmaya devam edeceksiniz. Sadece para kazanmak için değil, kendinizi tanıtmanın ve bir marka haline gelmenin de en etkili yollarından biri kitap yazmaktır.
Bir e-kitap yazmak ve onu satışa çıkarmak, daha önce bu konuda tecrübesi olmayanlar için karmaşık ve zor görünebilir. Lakin durum hiç de öyle değildir. Yazmaya yeteneğiniz varsa yazın. Yazma yeteneğinizi geliştirmek içinse bol bol okuyun. Çünkü dolmadan taşamazsınız. Bütün bunları, bu günlerde 11. kitabını yazan biri olarak söylüyorum.
Umarım bu makale, e-kitap yazmak ve e-kitap yazarak para kazanmak konusunda yeterince aydınlatıcı olmuştur. Bu yola çıkacak olan tüm yazar adaylarına başarılar dilerim…
Konuyla ilgili ayrıca;
Kitap Yazarak Para Kazanmak (Kitap Yazarından)
Gölge Yazarlık Nedir ? Gölge Yazarlıktan Kaç Para Kazanabilirim ?
Kitap Satışı Yapmak Ve Satışları Arttırmak 2022
Makale Yazarak Para Kazanmak (Profesyonel Tecrübe)
Blog Yazarak Para Kazanmak; 12 Adımda Blog Yazmak
başlıklı yazılarıma da bakabilirsiniz.
Pedagog Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun