Etsy Nedir? Etsy’de satış yapmak için bilinmesi gerekenler nelerdir? Etsy’de mağaza açmak için neler gerekir? Etsy’de kargo işlemleri nasıl yapılır?
Tablo
Etsy Nedir?
Etsy’de satış yapmak konusuna gelmeden önce, Etsy’nin ne olduğunu kısaca açıklayalım. Etsy, 2005 yılında ABD’de (New York) kurulan online satış sitesidir. Bu mağazanın en önemli özelliği şudur; Etsy, sadece el emeğiyle yapılmış ve üretim tarihinden itibaren en az 20 sene geçmiş ürünlerin satışına izin verir. Bir de “Craft Supplies” kategorisinde, üretim yaparken kullanılan, zincir, boncuk, yün, tel gibi malzemeleri Etsy’de satabilirsiniz. Etsy için genel anlamda el emeği ürünlerin satıldığı uluslararası bir online mağaza diyebiliriz.
Yurt dışına ürün satışı yapmayı gözünüzde büyütmeyin. Mantık ve genel işleyiş olarak ülke içinde yapmış olduğunuz e-ticaretten hiçbir farkı yok aslında. Artık Etsy’nin ne olduğunu öğrendiğimize göre, Etsy’de mağaza açmak ve sonrasında Etsy’de satış yapmak konusuna geçebiliriz.
Peki! Etsy’de Neler Satılır?
Etsy’de en çok, takılar, ev dekorasyon ürünleri, hediyelik eşyalar, kıyafetler ve vintage ürünler satılmaktadır. Hangi dönemlerde, hangi ürünlerin daha çok rağbet gördüğünü yazının devamında anlatacağım. “Etsy’de neler satabilirim” diyorsanız, kolye, bileklik, küpe, mum, aplik, tepsi, tablo, patik, oyuncaklar, parti malzemeleri, yastık, teraryum, çanta, kazak, atkı, baskılı tişört vb. ürünleri satabilirsiniz. Ama bütün bu ürünler el emeği olmalı. Fabrikasyon ürünleri Etsy’de satamazsınız. Sadece vintage kategorisinde, 20 yıldan önce üretilmiş ürünlerin satışını yapabilirsiniz. Etsy’de neler satılır sorusunun cevabı, satış politikalarına uymak kaidesiyle aslında büyük ölçüde sizin yeteneklerinize ve hayal dünyanıza bakıyor.
Etsy’de Satış Yapmak Ama Neden?
Öncelikle Etsy’de satış yapmak, uluslar arası bir platformda tüm dünyaya satış yapmak anlamına gelir. Online bir mağaza açıp, sitenize müşteri çekmeye çabalayıp, ciddi paralar ve emek harcayıp, Türk Lirasıyla satış yapmakla uğraşmak yerine, döviz cinsinden hazır bir platformda, tüm dünyaya satış yapmak sizce de daha mantıklı değil mi? Maalesef paramızın yabancı para birimlerine karşı kaybettiği değeri, bu şekilde kazanca dönüştürerek telafi edebilirsiniz. Buna değer kaybeden para birimimiz karşısında kendinizi korumak nazarıyla bakmalısınız.
Etsy’de satış yapmak için orta seviyede İngilizce bilmeniz veya İngilizce bilen birinden destek almanız gerekiyor dememe sanıyorum gerek yok. Translate ile de dil sorununu kısmen çözebilirsiniz ancak bu biraz riskli ve yetersiz olacaktır.
En sonda anlatmayı düşündüğüm konuyu, sizi daha fazla meraklandırmamak adına başta anlatayım.
Etsy’de Kargo Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Eminim pek çok kimse yurt dışına satış yaparken kargo sürecini merak ediyor olmalı. Hızlıca konuya gireyim. Kargonuzu PTT ile gönderebileceğiniz gibi, DHL, PTS, TNT, UPS, FedEx, Yurtiçi Kargo, MNG, gibi özel kargo şirketleriyle veya Navlungo, ShipEntegra gibi entegrasyon firmalarıyla gönderebilirsiniz. PTT’nin, Turpex isimli yurt dışı gönderim hizmeti, araştırdığım firmaların içinde en uygun fiyatlı olanı.
Kendiniz de detaylı araştırabilir, kargo firmalarını arayıp sorabilirsiniz. Sizin için birkaç tane firmanın gönderi fiyatı ve teslimat süresi hesaplama sayfasını bırakıyorum. Gerekli bilgileri girerek hesaplama yapabilirsiniz.
PTT – Turpex (Birkaç alternatif var ama Turpex’i ve uçağı seçin)
https://www.ptt.gov.tr/Sayfalar/Gonderi/Gonderi.aspx
UPS
https://www.ups.com.tr/page.aspx?pid=7#
PTS
https://wp.pts.net/blog/yurt-disina-en-uygun-fiyatla-kargo-gonderme-hakkinda-merak-ettiginiz-5-sey-guncel-liste-2021
Gönderilecek olan ürünün ağırlığına ve boyutuna göre ücretler değiştiği için net bir gönderim ücreti yazamıyorum. Ancak 5 kg.’a kadar PTT Turpex, gönderim yeri, ağırlık ve boyuta göre değişse de ortalama 10 ila 30 dolar arası alıyor. ABD için 3 gün, Almanya ve birçok Avrupa ülkesi için yine 3 gün, Japonya ve Rusya için 4 gün, Kanada için ise 5 gün teslimat süresi veriyor. Sayfadan kendiniz de kontrol edebilirsiniz.
Kargo fiyatı ile ilgili şunu belirtmek isterim. $50’lık ürün için, $40 kargo ücreti çıkıyorsa, hiç kimse bu ürünü almak istemeyecektir. Şahsi önerim, eğer satışını yaptığınız ürünün benzerleri için aradaki fiyat farkı çok açılmayacaksa, $80 ürün için, $10 da kargo ücreti koyabilirsiniz. Esasında en güzeli kargo ücretini ürün fiyatına yedirebiliyorsanız, free shipping (ücretsiz kargo) yapmak.
Diğer yandan, ürününüzü listelerken ürün ve kargo ücretini ayrı ayrı girdiğinizde, Etys ürün ve kargo ücretini birlikte alıcıdan keser ve hesabınıza yatırır. Kargoyu, kargo firmasına ücretini ödeyip öyle gönderirsiniz.
ABD için $35 üstüne ücretsiz kargo hizmeti sunabiliyorsunuz. Bunun için sırasıyla şu ayarları seçmeniz gerek;
Settings > Shipping Settings > Free shipping guarantee > Set free shipping
Etsy’de Kargo Süreci İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kargoyla ilgili bölümü bitirirken şunun altını çizmek istiyorum. Olumsuz veya düşük puan almamak için, Etsy’de belirttiğiniz süre içinde kargoyu mutlaka kargo firmasına verin. Yaşanabilecek gecikme veya kargonun teslim edilmemesi gibi olumsuz durumlarda, müşteri ile görüşerek gerekçelerinizi bildirin. Yasal yollara başvurma hakları olduğu için sorun yaşayabilirsiniz. Müşteri ile direk iletişim kurarak sorunu çözmeye çalışın.
Özel kargo firmalarının gönderim süreleri çok daha kısa anca gönderim ücretleri çok daha yüksek olduğu için ilk etapta PTT Turpex ile çalışabilirsiniz. Fakat kampanya dönemlerinde yaşanabilecek aksaklıkları düşünerek özel bir kargo firmasıyla çalışmanız daha uygun olacaktır.
Etsy’de kargo göndermekle ilgili anlatacaklarım bu kadar. Yine sorularınız olursa yorum olarak yazabilirsiniz.
Etsy’de Satış Yapmak İstiyorum Tamam Ama Gümrük Vergisini Kim Ödüyor?
Yurt dışına yapılan satışlarda, ürün alıcının ülkesine girerken çıkabilecek gümrük vergilerini ödemek alıcının sorumluluğudur.
ABD için, $800 kadar satın alınan ürünlerde gümrük vergisi alınmaz. Birçok Avrupa ülkesi için de durum aynıdır. Ama siz yine de ürün açıklamasının en sonuna, not olarak aşağıda verdiğim metni ekleyebilirsiniz.
“Please note that international buyers are responsible for customs fees and import duties associated with shipping to their country. These charges are calculated and priced by your country when the product arrives in the country.”
Etsy’de Hesap Açmak Ücretli Mi?
Etsy’de hesap açmak tamamen ücretsizdir. Aylık herhangi bir aidat ödemeniz de gerekmez. Fakat bütün yurt dışı online satış mağazalarında olduğu gibi, ürünlerinizi listelerken cüz’i miktarda ödemeler alır. Çoğu ürün için bu ücret $0.20’dır. Her ürün için listeleme süresi 4 aydır. 4 ay sonra yeniden bu cüz’i ücreti ödemeniz gerekir. Komisyon oranı ise çoğu üründe %5’tir. Bu durum yıllık satış miktarınıza göre de değişir.
Etsy’nin listeleme ve komisyon ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için şu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
https://help.etsy.com/hc/en-us/articles/115014483627?segment=selling
Etsy’de mağaza açmak için; Etsy.com ’a girin. “Sell On Etsy” bölümüne tıklayın. Daha sonra “Open Your Etsy Shop” bağlantısına tıklayın ve karşınıza çıkan formları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurun. Son olarak mail adresinize gelen onay mailini doğrulayın. Artık mağazanızı açtınız. Ürünlerinizi yükleyip, satışa başlayabilirsiniz.
Naçizane önerim; ürünlerinizin fotoğraflarını yüklerken yapım aşamalarını da eklerseniz, alıcılara ürününüzün el emeği olduğuna ikna etmeniz çok daha kolay olur. Etsy’de ne kadar şeffaf olursanız, o kadar iyi satış yapabilirsiniz.
Etsy’de hesap açmak konusunu sanırım anladık. Şimdi size Etsy’de çok daha iyi satış yapabilmeniz için bazı ipuçları vereceğim. Bu ipuçlarını her yerde bulamayacağınız için dikkatle okumanızı öneririm.
Etsy’de Satış Yapmak İçin Çok Önemli İpuçları
İnsanlar fabrikasyon ürünlerdense, el emeği ile yapılmış ürünleri gün geçtikçe daha çok tercih eder hale geldi. Etsy, diğer online satış sitelerinden işte bu noktada ayrılıyor. Her geçen sene daha çok müşteriye, daha çok ürün satılmasına aracılık ediyor. Şimdi yıl yıl satış rakamlarını vererek konuyu uzatıp vaktinizi almayayım.
Etsy’de Neleri Satabileceğinizi ve Satamayacağınızı Bilin
Etsy’de mağaza açmak kolaydır ancak ürünleri yüklemeye başlamadan önce neleri satıp satamayacağınızı bilmenizde fayda var. Yasal sorunlarla karşılaşmamak için Etsy’nin satış politikasını iyi bilmek gerekiyor.
Etsy Satış Politikaları Sayfası;
www.etsy.com/legal/sellers/
Her bir kategori için satılacak veya satılamayacak ürünleri Etsy’nin satış politikaları sayfasından detaylıca öğrenebilirsiniz. Ancak ben sizin için genel anlamda bir tablo hazırladım. Etsy’de satış yapmak isteyenler bu tabloyu baz alabilir.
Etsy’de Neleri Satabilirsiniz | Etsy’de Neleri Satamazsınız |
Kendi ürettiğiniz ve satış haklarına sahip olduğunuz ürünler | Sizin yapmadığınız, telif hakkı size ait olmayan ürünler |
20 yaş üstü vintage ürünler | Nesli tükenmekte veya tehdit altında olan hayvan türlerinin, deri, kürk veya dişleri gibi maddelerden yapılmış eşyalar |
Sizin tarafınızdan yazılan veya tasarlanan dijital materyaller | Nefreti ve şiddeti teşvik eden, destekleyen veya yücelten öğeler |
Ortağınızla oluşturduğunuz ürünler | Silahlar ve patlayıcılar |
Zanaat malzemeleri ve sanatsal ürünler | Alkol, uyuşturucu ve tütün ürünleri |
Esty’de Satış Yapmak
Etsy’de Sattığınız Ürün Kopya Mı Esinlenme Mi?
Etsy’de sattığınız ürünler telif hakkı başkasına ait ürünler olmamalıdır. Örneğin, bir Bugs Bunny fotoğrafını bastığınız tişörtü Etsy’de satamazsınız. Ya da bir markaya ait bir objeye (Şimşek McQueen, Toy Story’deki Woody vb. gibi) benzettiğiniz ürünün satışına Etsy izin vermez. Kopyalamayla ilham alınarak esinlenme arasında ince bir çizgi vardır ve Etsy, bildirimde bulunulduğunda şikayete konu olan ürününüzü satıştan kaldırır. Bu nedenle Etsy mağazanızı açmadan önce kopya ürünle ilham alınmış ürün arasındaki farkı anlamanız çok önemlidir. Özetle; Etsy’de satış yapmak istiyorsanız, evrensel telif hakkı kurallarına uymalısınız.
Kopya ve esinlenme arasında ince bir çizgi olsa da, Etsy satıcılara aşağıdaki yönergeleri sunuyor;
- Çalışmalarınıza ilham veren bir sanatçının adını asla kullanmayın, çünkü sanatçı satışlarınızın kendi markasının bir sonucu olduğunu iddia edebilir.
- Ürününüzün kalitesini açıklamak için, ürünlerinizi bir marka ile eşleştirmekten ve etiketlemekten kaçının.
- Eski ürünlerin (vintage) başlığında, etiketlerinde ve açıklamasında marka adının kullanılmasına izin verilir ancak emin değilseniz tahminde bulunmaktan kaçının.
- Tanıtımda kullandığınız ürün fotoğrafı başka birine aitse telif hakkı olup olmadığını kontrol edin.
- Kötü bir üne sahip mağazalardan lisanslı görseller satın almaktan kaçının.
- Kendi markanıza ait ürünler satmayı planlıyorsanız, lisans ücretlerine yatırım yapmayı düşünün. Yani kendi markanızı, lisansını alarak oluşturun. Bu, binlerce dolar tazminat veya yasal ücret ödemekten, ürünlerinize el konulmasından daha ucuzdur.
Mağazanız İçin Uygun Bir İsim Seçin
Mağaza adınız markanız olacağı için, Etsy’de doğru bir mağaza ismi belirlemek çok önemlidir. İyi bir ilk izlenim bırakmak için yalnızca yedi saniyeniz olduğunu ve bunun mağaza adınızla başladığını unutmayın. İyi bir isim, mağazanızın diğer mağazalardan öne çıkmasına yardımcı olur. Mağaza ismi, arama çubuğuna yazılacak kadar akılda kalıcı olmadır. Etsy, mağazanızı oluştururken gerekli olan mağaza adınız için 20 karakter kullanmanıza izin verir. Sonrasında Etsy mağazanızın adını değiştirme imkanı verse de, birden çok isim değişikliği yapmanız, müşterilerinizin markanızı unutmasına sebep olabilir.
Mağaza adını belirlerken, alternatif isimler listesi oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu isimlerin arasından tercih yapmak için, fikirlerine güvendiğiniz tanıdıklarınızdan yardım alabilirsiniz.
Mağaza adına karar verirken kendinize şunları sorabilirsiniz;
- Mağaza adınız nasıl bir hissi çağrıştırmalı?
- Arkadaşlarınıza ve ailenize mağaza adınızdan bahsettiğinizde aynı his onlarda da uyandı mı?
- Mağazanızın adının yazılması ve okunması kolay mı?
- Mağaza ismi logonuzda iyi görünüyor mu?
- Diğer dillerde alternatif bir anlamı var mı?
- Google’da benzer isimleri aramayı denediniz mi?
Mağaza oluşturma işlemi sırasında Etsy, mağaza adınızı girmenizi ve ismin kullanılıp kullanılmadığını görmeniz için, “Kullanılabilirliği Kontrol Et” seçeneğine tıklamanızı isteyecek. İlk tercihinizin daha önce alınmış olması durumunda, size önerilen seçeneklerden birini de tercih edebilirsiniz.
Etsy Payments’e Kaydolun
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, online alış-veriş yapanların %7’sinin, ödeme seçeneği yetersiz olduğu için alışverişten vazgeçtiklerini gösteriyor. Bu nedenle potansiyel müşterilerinize daha fazla ödeme seçeneği sunmak için mağazanızı Etsy Payments’e kaydedebilirsiniz. 2020 senesinde ülkemiz için de aktif hale gelen Etsy Payments size, birden fazla ticari hesap açmak zorunda kalmadan, çok çeşitli ödeme seçenekleri sunma olanağı tanır.
Etsy Payments müşterilerin aşağıdaki yöntemlerle ödeme yapmasını sağlar;
- Kredi kartları
- Banka hesabı/banka hesap kartları
- Etsy Hediye Kartları ve Etsy Kredileri
- PayPal
- Apple Pay
- Google Pay
- Klarna
- iDEAL
- Sofort
Bu ödeme yöntemlerinin çok büyük bölümü ülkemizde bulunmasa da, ABD ve Avrupa’da kullanılıyor. Müşteri ödemesini hangi yöntemle öderse ödesin, para sizin hesabınıza geçer. Etsy Payments’e kayıt olmak ücretsiz ancak Türk Lirası için, komisyon (%6,5), transfer alt limit (50 TL) ve işlem ücreti (42 TL) alıyor. Euro, dolar ve Strelin için işlem ve transfer alt limit ücreti yok. Komisyon oranı (%3) da daha düşük. Bu nedenle müşterilerden ödemeyi bu para birimlerinden biri ile almanız daha mantıklı ve karlı olacaktır.
Ayrıca, gelen ödemeleriniz için geleneksel bankacılık yerine Wise’ı tercih ederseniz, alıcı ve aracı banka ücretleri ödemek zorunda kalmazsınız. Çünkü Wise, hesabınıza gelen yerel transferlerde kesinti yapmaz.
Not: Konuyu uzatmamak için Wise’a başka bir yazıda değinelim. Özetle; Etsy’de satış yapmak, ödeme almak konusunda zorluğu olmayan bir konudur. Zaten Etsy müşterilerinize birçok seçenek sunuyor.
Etsy Payments’e Kayıt Olmak İçin;
https://www.etsy.com/payments
Etsy’de Potansiyel Müşterilere Ulaşmak İçin E-posta Listesi Oluşturun
Etsy’de mağaza açmak konusunu hallettikten sonra, müşteri arayışına girmemiz gerekiyor. Etsy’de satış yapmak için müşterilere ulaşmanın önemli noktalarından biri e-posta listesi oluşturmaktır.
Hiç tanımadığınız, alış-veriş bile yapmadığınız internet sitelerinden size de reklam e-postaları geliyor mu? Bu kimi zaman rahatsız edici olsa da bazen merak da uyandırıyor.
Etsy’de satış yapmak için, özellikle ABD’de yaşayanların e-posta adreslerini bulmayı deneyebilirsiniz. Mağazanızdan alış-veriş yapan kişilerin e-posta adreslerini eklemek Etsy’nin Kullanım Koşullarına aykırıdır. Bu yüzden en iyi seçenek, Etsy dışında bir katılım formu oluşturmak ve araştırma yapmak olacaktır.
Etsy’nin satıcı politikasına uyarken posta listenizi oluşturmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır;
- E-posta bildirimlerinizi iletmek için bir katılım formu oluşturabilirsiniz. Bunu Constant Contact veya Mailchimp gibi e-posta hizmet sağlayıcıları aracılığıyla yapabilirsiniz.
- Etsy mağazanızın profiline, hakkında sayfasına, liste açıklamalarına ve alıcılar için teşekkür mesajlarına, e-posta katılım formunun bağlantısını ekleyebilirsiniz.
Bu stratejiyi baştan uygulamak önemlidir. Çünkü bu bağlantıyı Etsy’de müşterilerinizle yaptığınız yazışmalarda veya eski müşterilerinizden herhangi birine Etsy’nin Kullanım Koşullarını ihlal etmeden gönderemezsiniz. Yukarıda tarif ettiğim şekilde yaparsanız, gönüllü bir abonelik söz konusu olacağı için sorun yaşamazsınız. Ama siz yine de ara ara Etsy’nin kullanıcı politikalarını gözden geçirin. Çünkü değişikliğe gidebilirler. Ülkemizde e-posta pazarlaması ABD ve Avrupa ülkelerine göre çok zayıf olsa da, potansiyel müşteri kitlenizin tüm dünya olduğunu unutmayın. Etsy’de satış yapmak konusunda, e-posta listesi oluşturmak konusunu göz ardı etmeyin.
Etsy’de Satış Yapmak İçin Maliyet Hesabını Doğru Yapın
Yaptığınız bütün ticaretlerde maliyet hesabını doğru yapmak önemlidir. Bu Etsy’de satış yapmak istediğinizde daha çok dikkat etmeniz gereken bir konudur. Nihayetinde uluslararası bir ticaret yapıyorsunuz. Kargo ücretini, paketleme giderlerini, Etsy’nin sizden kesmiş olduğu komisyon oranlarını, listeleme ve işlem ücretlerini hesaplayarak satacağınız ürünleri fiyatlandırmalısınız. Aksi halde kar yapmak isterken zarara da uğrayabilirsiniz. Bu nedenle bu yazıda verdiğim her bir ipucunu dikkate almanızı öneririm. Maliyetinizi ne kadar düşürdünüz o kadar kardır.
Ayrıca, satıştan sonra bir ürünün fiyatını değiştirmenin, verdiğiniz kargonun nakliye yerini yanlış göstermenin ve Etsy işlemini Etsy dışında tamamlamanın ücretten kaçınma olarak kabul edildiğini ve hesabınızın askıya alınmasına neden olabileceğini unutmayın.
Mağazanızın Hakkında Sayfasını Özenle Yazın
Etsy bir pazaryerinden daha fazlasıdır. Aynı zamanda sizin gibi el emeğiyle ürün ortaya koyanların sanatını sergilemeleri için önemli bir platformdur. Ancak bir satıcı olarak, potansiyel müşterilerinize ürünlerinizi satın almaya ikna etmek için, kendi tanıtımınızı çok iyi yapmanız gerekir. Teknik özelliklerinizi, elde ettiğiniz başarıları, varsa ilham kaynaklarınızı “Hakkında” sayfasında çok güzel bir biçimde ifade etmelisiniz.
İdeal bir “Hakkında” sayfası oluşturmak için bazı öneriler;
- Potansiyel müşterinizle kolayca bağlantı kurmak için samimi bir dil kullanın.
- Tasarımlarınızın arkasında yatan ilham kaynağınız hakkında bilgiler verin.
- Ürünlerinizi geliştirmek için birlikte çalıştığınız tüm ortakları tanıtın. Hammaddeyi, ürününüzü ortaya koyarken kullandığınız malzemeleri nereden tedarik ettiğiniz belirtin.
- Paragraflarınızı kısa tutun.
- Sizinle veya ürünlerinizle ilgili haberler yapılmışsa bu haberlerin linklerini ekleyin.
- Sosyal medya hesaplarınızın linklerini ekleyin.
Hakkında bölümüne 5.000 karakter yazabilirsiniz. Hikayenizi yazarken daha kişisel bir yaklaşımda bulunun. Alışveriş yapanların mağazanız hakkında fikir sahibi olmasına yardımcı olacak davetkar fotoğraflar ve videolar ekleyin. E-posta listenize kaydolmak için hazırladığınız katılım formunun bağlantısını eklemeyi unutmayın.
Etsy Mağaza Profilinizi Optimize Edin
Etsy mağaza profiliniz, markanızın bir temsilidir. Bu, reklam görsellerinden mağaza politikalarınıza kadar her şeyi içerir. Profesyonel görünümlü fotoğraflar ve videolar içeren, eksiksiz ve iyi düşünülmüş bir mağaza profili, alışveriş yapanlarda çok daha hızlı güven duygusu oluşturacaktır. Bu nedenle, Etsy mağazanızı açmadan önce, mağaza profilinizi tamamlamak için ürün listelemelerinizi oluştururken olduğu kadar çaba göstermeniz gerekir. Etsy mağazanızı, düzenli olarak temizliği yapılacak, önü süpürülecek, rafları düzenlenecek bir dükkan gibi düşünmelisiniz.
Mağazanızın “Hakkında” sayfasının yanı sıra mağazanızın profilinin diğer bölümleri de markanızı oluşturmada önemli bir rol oynar;
- Başlık resmi yerine bir kapak fotoğrafı seçin; daha büyük bir resim gerektirse de (ideal boyut 3360 x 840 pikseldir), Etsy mağazanızın hem masaüstü hem de mobil sürümlerinde bir kapak fotoğrafı görüntülenir.
- Mağaza afişleri mobil cihazlarda görünmez. Boyutlarının tam olarak 760 x 100 piksel olması ve 2 MB’tan büyük olmaması gerekir.
- İşletmenizin markası ve logosuyla tutarlı ve akılda kalıcı bir slogan kullanın.
- Mağazanızın başlığı için en uygun anahtar kelimeleri araştırın ve kullanın.
- Alıcıların promosyonlarınız ve indirimlerinizden haberdar olmasını sağlamak adına, mağaza duyuru bölümünüz için kısa, ilgi çekici bir metin yazın.
- Varsa çalışma arkadaşlarınızı tanıtmak için “Mağaza Üyeleri” bölümünü kullanın.
Etsy Mağaza Politikanızı Basit Tutun
Mağaza politikanız, mağazanızdaki işlemler için yönergeleri belirler. Bunu okuyan müşteriler genellikle satın almak istedikleri bir şeyi bulmuş olan ve ödeme, teslimat prosedürlerinizden memnun olup olmayacaklarını öğrenmek isteyen müşterilerdir. Bu bölüm, kişisel tasarımlar satın almak isteyen müşteriler için daha da önemlidir. Çünkü onlar, satın almayı düşündükleri ürünün kendilerine ne kadar uygun olup olmadığını ve satın alma koşullarını daha çok önemser.
Olumlu bir müşteri deneyiminin anahtarı, politikaları basit tutarken ayrıntılarda da net olmaktır. Etsy’de satış konusunda yeniyseniz, iade ve değişim seçenekleri, ödemeler, nakliye ve ek bilgiler için ayarlarınızı dikkatlice yapmalısınız. Çünkü müşteri sizden ürün satın alıp almayacağını bu politikalara göre karar verir.
Ürünlerinizi Listelerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Etsy’de mağaza açmak, işlerin bittiği anlamına gelmiyor. Tam aksine, Etsy’de mağaza açmak işin ilk basamağını oluşturuyor.
Sattığınız ürünlerin Etsy’nin arama sonuçlarında göründüğünden emin olmanız gerekir. İşte ürünlerinizin hak ettikleri ilgiyi görmesini sağlamak için bazı ipuçları;
Ürün Fotoğraflarını Optimize Edin
Doğru ürün fotoğrafları, genel satışlarda büyük bir fark yaratır. Müşteriler, çok sayıda fotoğraf ve doğru etiketlere/bilgilere sahip net görüntüler içeren ürünlere daha çok ilgi gösterir. Her ürün fotoğrafının altındaki metin, arama sonuçlarında organik bir biçimde ürününüzün listelenmesi için çok önemlidir.
Ürün fotoğraflarını optimize etmenin birkaç yolu;
- Ürününüzün boyutunun anlaşılabilmesi için ürününüzü başka bir nesneyle birlikte fotoğraflayın.
- Ürün resimleriniz için, iyi aydınlatılmış ve en az 1.000 piksel genişliğinde yüksek kaliteli fotoğraflar kullanın.
- İnternetten aldığınız fotoğrafları kullanırken telif hakkı olup olmadığını kontrol edin.
- Ürününüzü değişik açılardan fotoğraflayın. Mümkün olduğunca, 10 fotoğraf yükleme hakkınızın tümünü kullanın ve en güzel fotoğrafı gösterim resmi olarak seçin.
- Beyaz alanları kırparak fotoğraflarınızı düzenleyin. Sosyal medya uygulama filtreleri yerine profesyonel düzenleme yazılımlarını kullanın.
- Vintage ürünlerin fotoğrafını çekerken, ürünün durumunu doğru bir biçimde yansıttığından emin olun.
- Tablolar, Fotoğraflar ve Baskılı ürünler için, arttırılmış gerçeklik özelliğinden yararlanın. Bu özellik sadece Etsy’nin mobil uygulamasında, iPhone telefonlarda görülebilir.
Etsy’de Satış Yapmak İstiyorsanız Ürünlerinizi Doğru Kategorilere Eklediğinizden Emin Olun
Etsy’de satış yapmak için, ürünlerinizi doğru kategorilere eklemeniz oldukça önemlidir. Kategoriler, Etsy’nin ürünlerinizi doğru alıcılarla buluşturmasına yardımcı olur. Ürününüzün en spesifik alt kategorisini belirlemek, ürünlerinizin arama sonuçlarında çıkma şansını artırır.
Ürününüz için en iyi kategoriyi ve özelliği belirlemenin en temel stratejisi, Etsy’nin arama çubuğundan deneme aramaları yapmaktır. Tüm olası kategorilerin ve niteliklerin bir listesini yapın ve kelimeleri arama çubuğuna girin. Arama sonuçlarını kontrol edin ve anahtar kelimelerden hangisinin sizinkine benzer ürünleri listelediğine bakın. Sayfanın sol tarafında tüm ilgili kategorileri ve alt kategorileri görebilirsiniz. Bu nedenle ürününüze benzer ürünleri bulmak için, filtreleyerek arama yapabilirsiniz.
Etiketlerinizi Dikkatle Belirleyin
Etiketler, ürününüzü tanımlamaya yardımcı olan, noktalama işaretleri ile ayrılmamış en fazla 20 karakterden oluşan kelimeler veya kısa ifadelerdir. Etsy, ürününüzün alıcı aramalarıyla alaka düzeyini belirlemek için büyük ölçüde bu etiketlere güvenir. Etsy’nin, türünün tek örneği ürünlerin satışının yapıldığı bir mağaza olduğu göz önüne alındığında, kategoriler ve niteliklerle birlikte etiketlerin doğru kullanımı, arama sonuçlarını büyük ölçüde etkiler.
Ürünlerinizin aramalarda kolaylıkla çıkması için etiketleme yaparken yapmanız ve yapmamanız gerekenler şunlardır;
Etiketlemede Yapılacaklar | Etiketlemede Yapılmayacaklar |
Etiket haklarının hepsini kullanmak | Etiketleri, kategorileri ve ürün özelliklerini tekrar yazmak |
Ürünün özellikleriyle ilgili etiketler kullanmak | Çoğul veya yanlış yazılmış kelimeler kullanmak |
Başlığa yakın etiketler kullanmak | Etiketleri birden çok dilde kullanmak |
Uzun anahtar kelimeler kullanmak | Alakasız anahtar kelimeler kullanmak |
Ürünlerinize özgü anahtar kelimeleri tespit edin. Anahtar kelimeleri, farklı kombinasyonlarda kelime öbeklerine ayırarak, kendinizi hedef müşterinizin yerine koyarak belirleyin. Siz olsanız sattığınız ürünü bulmak için hangi aramaları yapardınız?
Ürün Açıklamalarını Etkileyici Bir Biçimde Yazın
Ürün açıklaması, ürünlerinizin ayrılmaz bir parçasıdır. Ürününüzün ölçülerini, durumunu, rengini, yaşını ve ürünün farklı kullanımlarını ayrıntılarıyla anlatır. Görsellerin yanı sıra, alıcılar satın almaya karar vermek için bu bölüme eklediğiniz bilgilere güvenir. Bu nedenle ürün açıklamalarının açıklayıcı ve düzgün yazılmış olduğundan emin olmanız gerekir.
Ürün açıklamasını yazarken dikkat etmeniz gerekenler;
- Etiketleriniz ve ürün niteliklerinizle benzer anahtar kelimeler kullanın.
- Ürünün kimler için uygun olduğunu belirtin.
- Ürününüzü üretirken kullandığınız, alıcıların bilmesini istediğiniz benzersiz malzemelerden veya tekniklerden bahsedin.
- Vintage ürün açıklamaları için yaş veya yılı mutlaka ekleyin.
- Hem ürünün boyutlarını hem de kargoya verilecek paketin boyutunu belirtin.
- Tahmini üretim ve nakliye süresini belirtin.
Ürün açıklamanızın dilini kısa ve basit tutmak önemlidir. Anlamayı kolaylaştırmak için gerektiğinde paragraflar kullanın. Uzun paragraflar okumak müşterileri yoracak ve sıkılmalarına neden olacaktır. Eğer indirim veya promosyon uygulamanız varsa, bunu ürün açıklamasına da ayrıca yazın.
Etsy’de Satış Yapmak İçin Ürün Fiyatını Nasıl Belirlemek Gerekir?
Etsy’de satış yapmak konusunda üzerinde dikkatle durulması gereken noktalardan biri de fiyat politikasıdır. Ürün fiyatlandırması, bir satıcının vermesi gereken en önemli kararlardan biridir. İşletmenizin karını korurken rekabetçi bir fiyat belirlemek, ancak zamanla öğrenilebilecek bir strateji geliştirmeyi gerektirir. Yaratıcı ürünler doğası gereği neredeyse benzersiz olduğundan, malzeme ve işçilik maliyetlerinin farklılık göstermesinden, Etsy satıcıları için ürün fiyatı belirlemek ekstra zorlayıcı olabilir.
Etsy’nin satıcı el kitabında, doğru bir fiyatlandırma stratejisi geliştirmek için faydalı fikirler bulabilirsiniz;
https://www.etsy.com/seller-handbook
- Fiyatınızın malzeme ve işçilik maliyetini karşıladığından emin olun.
- Kar hedeflerini hesaplarken, nakliye, pazarlama, reklamlar ve promosyonlar gibi genel masrafları hesaba kattığınızdan emin olun.
- Rakiplerinizin fiyatları hakkında araştırmalar yapın.
- Fiyat belirlerken, hedef kitlenizi de düşünün.
- Yalnızca ürüne değil, kargo paketinin boyutlarına göre değişkenlik gösteren nakliye maliyetini göz önünde bulundurun.
Rakiplerinizin fiyatlarını araştırmak faydalı olsa da, en düşük fiyata ürün satmanın her zaman en doğru yol olmadığını da unutmamak gerekir. Yaptığım araştırmaya göre, tecrübeli Etsy satıcılarının çoğu, müşterilerin daha kaliteli ürünler için daha fazla ödeme yapmaya hazır olduğunu söylüyor.
Etsy’de Satışlarınızı Arttırmak İçin İpuçları
Etsy’nin 2021 yılı itibariyle yaklaşık 91 milyon kayıtlı müşterisi bulunuyor. Bu nedenle müşteri arama zahmetine girmeyeceksiniz. Buradaki zorluk, Etsy mağazanızın satış açısından istikrarlı bir biçimde büyümesini sağlayabilmektir. Şimdi size Esty’de satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğim.
Kargo Ücreti Belirlerken Dikkat Edin
Nakliye maliyeti, online satışlarda en önemli hususlardan biridir. Müşterilerin çoğu, kargonun ücretsiz olmasını ister. Kendinizden pay biçin. Siz de bir online mağazadan ürün alırken kargonun ücretsiz olmasını istemez misiniz? Ücretsiz kargo uygulaması için;
- Minimum sipariş tutarı belirleyin.
- Ortalama nakliye maliyetini ürün fiyatına dahil edin.
- Ürünlerin kalitesinden ve güvenliğinden ödün vermeden, paketleme maliyetlerini en aza düşürmenin yollarını bulun.
Etsy ayrıca, nakliye maliyetlerini geri kazanmanın en iyi yolunu planlamanıza yardımcı olacak akıllı bir fiyatlandırma aracı sunuyor.
Müşterilerinizi Etkileyin
Etsy’de satış yapmak; daha çok, daha çok, daha çok satış yapmak için müşterilerinizle kuracağınız iletişim çok önemlidir. Satış öncesi ve sonrası müşterilerinizle etkileşim içinde olmak, e-ticaret piyasasındaki en hızlı pazarlama stratejisidir. E-posta listesi oluşturmaktan müşteri hizmetleri sürecini doğru bir biçimde yönetmeye, hatta sosyal medya hesaplarınızdan müşterilerinizin ilgisini çekecek paylaşımlar yapmaya varıncaya kadar, takipçilerinizle sağlıklı bir ilişki kurmanızı, dolayısıyla satışlarınızı artırmanızı sağlayacak, hem ücretli hem de ücretsiz çeşitli yöntemler vardır.
Müşterilerinizin sizden devamlı alış-veriş yapmasını sağlamanın ilk adımı, hedef kitlenizi nerede bulacağınızı bilmektir. Hedef müşterilerinizle bağlantı kurmayı başardığınızda, vereceğim bu ipuçları onlarla sağlıklı bir ilişki sürdürmenize yardımcı olacaktır;
- Tanıtım bülteninizi düzenli aralıklarla müşterilerinize gönderin.
- “Hakkımda” bölümünde varsa bloğunuza, web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza yer verin.
- Sosyal medyada takipçilerinizle etkileşim kurun.
- Önceden yazılmış müşteri hizmetleri mesajlarını kaydetmek için Etsy’nin kayıtlı yanıt aracını kullanın.
- Ayarlar > Bilgi ve Görünüm sekmesini kullanarak, sizden alış-veriş yapan tüm müşterilerinize “thank you very much” mesajı yollayın.
Çok daha etkili ücretli pazarlama stratejileri mevcut olsa da, sadece yukarıdaki adımları izleyerek Etsy’de müşterilerinizle iyi bir iletişim kurabilirsiniz.
Etsy’de Müşterilerinizin Mağazanızı Nasıl Bulduğunu Belirleyin
Satışlarınızı arttırmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak için, yeri geldiğinde reklam vermeniz, sosyal medya hesaplarınızı kullanarak potansiyel müşterilerinizi mağazanıza yönlendirmeniz gerekebilir.
Etsy’de satış yapmak için biraz zaman harcadıktan sonra, mağazanızın satış performansını değerlendirmek ve analiz etmek için bir yol geliştirmeniz gerekir. Bu metrikler, satışlarınızı artırmak için stratejinizi ayarlamada size rehberlik edecektir. En iyi trafik kaynaklarınızı analiz etmek, potansiyel alıcılarınızın nereden geldiğini bilmenize ve pazarlama ve reklamcılık çabalarınızın hangilerinin işe yaradığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
Şöyle ki;
- Mağazanıza gidin > Mağaza İstatistikleri
- Trafik Kaynaklarınıza bakın
- Yönlendiren web siteleri listenizi not edin (müşterileri mağazanıza başarıyla yönlendiren web siteleri)
- Düzenli raporlar alın ve öncesi ve sonrası istatistikleri karşılaştırın
Bazı yanlış pazarlama ve reklam stratejileri, kârınızı götürecek maddi kayıplara neden olabilir. Hangi stratejinin sizin için işe yaradığını gördüğünüzde, bütçenizi daha akıllıca planlayabilirsiniz.
Az Satan veya Hiç Satmayan Ürünleri Belirleyip Yeniden Optimize Edin
Satış oranı düşük ürünler genellikle göze çarpmaz. Bu yüzden az satan ürünlerinizi gözden kaçırabilirsiniz. Düzenli olarak öne çıkmazlar ve her dört ayda bir Etsy’ye boşuna yeniden listeleme ücreti ödemenize neden olurlar. Mağazanızda çok sayıda (yüzlerce) ürün varsa, belirli aralıklarla ürünlerinizin satış miktarlarına bakarak, gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekir.
Etsy’nin Mağaza İstatistikleri özelliği, az satan veya satmayan ürünleri tespit etmenin en hızlı yoludur;
- Son 30 gün içinde aldığınız trafiğe bakın ve mağazanızın hangi sayfalarının en çok ve en az trafik aldığını öğrenmek için Görüntülenen Sayfalar’a gidin.
- Çok az miktarda trafik alan ürünlere ulaşana kadar Görüntülenen Sayfalar altındaki oklara tıklayın.
- Belirli bir ürün için, trafiğin dökümünü gösteren bir Ürün Görünümü linkine tıklayın.
Satışlarda düşük performans gösteren ürünleri belirledikten sonra, bu ürünlerin sayfasını yeniden gözden geçirin. İyileştirilmesi gerekebilecek alanları bulun. Ürün görüntülenmelerini arttırmak için, anahtar kelimeleri güncellemeniz, resimlerinizi iyileştirmeniz, kategorileri değiştirmeniz veya açıklamanızı yeniden yazmanız gerekebilir.
Etsy’de Mağaza Güncellemelerini Düzenli Olarak Yapın
Etsy mağaza profilinizi ve ürün listelerinizi düzenli olarak güncellemek, fiyatlandırma ve iletişim bilgileri gibi önemli bilgilerin güvenilir ve doğru olmasını sağlar. Ne yazık ki, çok yoğun çalışan bazı mağaza sahipleri, güncellemeleri fark etmeyebilir veya güncelleme yapmak için zaman bulamayabilir. Bu da alıcıların olası yanlış anlamalarına ve anlaşmazlıklara neden olabilir.
Mağazanızı belirli aralıklarla düzenleyip güncellemeler yaparak bu gereksiz riskten kaçının.
- Hakkında bölümünüzü yenileyin: Personel, hammadde tedariki, iyileştirmeler ve diğer süreçlerdeki gelişmelerle ilgili değişiklikleri ekleyin.
- Gönderi profilinizi güncelleyin: Bu, gönderi menşei, mevcut varış yerleri, hizmetler ve işlem süreleri dahil olmak üzere benzer kargo maliyetlerine sahip birden fazla listeyi hızlı bir şekilde güncellemenizi sağlar.
- Mağaza politikanızı gözden geçirin: Alışveriş politikanızı baştan sona okuyun ve yazıldığından bu yana gerçekleşen değişiklikleri güncelleştirin.
- Mümkün olduğunda yeni fotoğraflar veya videolar yükleyin: Değişiklikleri ve güncellemeleri resimler aracılığıyla paylaşmak, eski müşterilerinizin ilgisini yeniden çekmeye yardımcı olacaktır.
Birkaç ayda bir mağazanızı güncellemeyi unutmayın. Bunun için telefonunuza hatırlatıcı kurabilirsiniz.
Yaz Tatili, Noel, Cadılar Bayramı Vb. Özel Günleri Takip Edin
Etsy’de satış yapmak isteyen herkes, ABD ve Avrupa’daki tatil günlerini dikkatle takip etmelidir. Etsy, kişiselleştirilmiş veya özelleştirilmiş kreasyonların satıldığı, diğer online satış mağazalarından daha farklı bir satış platformudur. Bu nedenle Etsy’yi bilhassa özel günler için hediye arayan insanlar sıklıkla kullanır. Yıl boyunca belirli tatil dönemlerini bilmek, ürün tasarımlarınızı buna göre planlamanıza yardımcı olabilir.
Tatil Trendlerine Göz Atın
Etsy, her sezon bir tatil trendi satış raporu yayınlar. Bu rapor, insanların taleplerini bilmek ve ürünlerinizi buna göre tasarlamak için size fikir verir. Ürün portföyünüze bazı popüler ve çok satan ürünleri eklemeyi, bu raporlara bakarak karar verebilirsiniz.
2021 yazında en çok satılan ürünlere bakmak için;
https://www.etsy.com/seller-handbook/article/marketplace-insights-2021-holiday-trends/1020521873080
Etsy’de Daha Çok Satış Yapmak İçin Kampanya Dönemlerini Kaçırmayın
Belirli sezonlarda Etsy’nin düzenlendiği kampanyalara katılmak, alış-veriş yapmak için Etsy’ye gelen müşterilere satış yapmanızı kolaylaştıracaktır. Geçen yılki Etsy Cyber etkinliğinde, Etsy’nin yayınladığı raporlara göre indirimli ürünler, indirimde olmayan ürünlere göre birkaç kat daha fazla satıldı. Etsy’nin düzenlediği bu tür etkinlik ve kampanyaları takip edin ve indirim günlerinden faydalanın.
Mümkün olduğunca çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşmak için, mağazanızın kampanyalarını, sosyal medya hesaplarınızda, bloğunuzda, satış bülteninizde ve e-posta listenizde paylaşın.
Etsy’de Hangi Dönemlerde Hangi Ürünler Daha Çok Satılıyor?
Etsy’nin yayınladığı raporlara göre, yılın belirli zamanlarında daha sık aranan bazı ürünler şunlar;
Yılın Zamanı | Tatil ve Özel Günler – Çok Aranan Ürünler |
Ocak-Mart | Doğum günü hediyelikleri, ev dekorasyonu ve evcil hayvanlar için tasarlanan ürünler |
Nisan-Haziran | Evlilik yıldönümü ve babalar günü için tasarlanmış ürünler |
Temmuz-Eylül | Bebek ve okul ürünleri |
Ekim-Aralık | Cadılar Bayramı ve Noel için tasarlanmış ürünlerle parti malzemeleri |
Sonuç olarak;
Etsy, alternatif iş fikirleri arasında, çok büyük sermaye gerektirmeden, el emeği ürünlerinizin satışını yapabileceğiniz harika bir platform. Etsy’de mağaza açmak ve Etsy’den satış yapmak isteyenler; verdiğimiz ipuçlarını hayata geçirerek mağazanızın daha fazla müşteriye ulaşma ihtimalini arttırabilirsiniz. Burada sıraladığım bütün bu ipuçlarının, aslında birçok online satış mağazası için geçerli olduğunu da unutmayın.
Artık Etsy’de satış yapmakla ilgili hemen hemen bütün detayları biliyorsunuz. Şimdi! Tüm dünyaya satış yapmanın ve eşsiz ürünlerinizi tüm dünyayla buluşturmanın zamanı sizce de gelmedi mi?
Not: Etsy’de satış yapmak için gerekli olan resmi belgeler hakkında bilgi almak için, bir gümrük müşavirliği firmasından destek alabilirsiniz.
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram: @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun