Fikir satarak para kazanmak mümkün mü? Fikir satmak istiyorum ama nasıl satacağımı bilemiyorum. Bir markaya fikir satmak mümkün mü? Bir buluş fikri kime ve nasıl satılır?
İnsanların iyi para ödeyeceğinden emin olduğunuz parlak fikirleriniz mi var? Tabi ülkemiz şartlarında fikir satarak para kazanmak epeyce ütopik bir iş gibi görünüyor. Hele de her geçen gün beyin göçü hızla artarken. Bu makaleyi yazmak için araştırma yaparken, maalesef ülkemizden hiçbir şirketin fikirlere para ödemediğini fark ettim. Büyük şirketlerin muhtemelen kendi bünyelerinde çalıştırdıkları fikir işçileri vardır. Lakin dışarıdan fikir almadıklarını, en azından bunu sürekli hale getirecek bir iletişim kanalı oluşturmadıklarını gördüm.
Bazı şirketler kimi zaman, reklam kampanyası için fikir yarışmaları açıyor. İşin bu yönü farklı tabi! Ancak birçok yabancı kuruluş, zaman sınırlaması olmaksızın orijinal ve tamamıyla özgün fikirlerinize ciddi miktarlarda para ödüyor.
Türkiye’de böyle firmalar yoksa da, sizin fikirlerinizi ve buluşlarınızı satın alabilecek birçok yabancı firma var. Eğer fikirleriniz ve buluşlarınız konusunda kendinize güveniyorsanız, bu firmalarla iletişim kurabilirsiniz.
Harika fikirleri olan ancak fikir satarak para kazanmak konusunda bilgi sahibi olmayan biriyseniz, bu makalede şirketlere nasıl fikir satacağınızı sizlere detaylıca anlatacağım.
Fikir Satarak Para Kazanmak Zor Mu?
Tablo
Şirketlere fikir satmanın para kazanmanın en kolay yollarından biri olmadığını belirtmekte fayda var. Özellikle, pazardaki boşlukları veya nasıl çözeceğinizi bildiğinizi düşündüğünüz sorunları görme becerisiyle birlikte, kesinlikle bir miktar yaratıcılık gerekecek.
Ancak fikirler için ödeme yapan şirketlerle çalışmak, ciddi kazançlar elde etmenizi sağlayabilir. Buluşunuzu, fikir satın alan şirketlere satmanın sonucunda büyük miktarlarda telif hakkı ücreti alabilirsiniz. Yazının sonunda örnekleriyle birlikte anlatacağım.
Fikir satarak para kazanmak, bir buluş fikri olan ancak bunu piyasaya sunacak parası olmayan herkes için geçerlidir. Bu, aynı zamanda ekstra bir iş yapmanıza gerek kalmadan fikirleriniz için sürekli olarak ödeme alabileceğiniz anlamına gelir. Buna bir noktada pasif gelir de diyebiliriz.
Buluş Fikirleri İçin Para Ödeyen Şirketler
Hangi sektörde orijinal bir buluş fikrine sahip olduğunuzun bir önemi yok. Çünkü hemen hemen bütün sektörlerde, fikir satarak para kazanabileceğiniz şirketler var.
Bütün şirketlerin amacı elbette para kazanmaktır. Belki de sizin fikriniz sayesinde cirolarını katlayacak olan şirketler olacaktır ve bundan da size güzel bir pay düşecektir.
Şimdi belirli bir sıra gözetmeksizin, fikir satarak para kazanmak konusunda başvurabileceğiniz şirketleri sıralayalım;
1. Sharper Image
Sharper Image , oyuncaklar, pratik aletler ve diğer teknolojilerdeki en son gelişmeleri üretip satan firmalardan biridir. Ancak rekabette bir adım önde olmak için düzenli olarak yeni fikirlere ihtiyaç duyar.
Bu nedenle, dışarıdan insanlar tarafından kendilerine sunulan fikirleri incelemek üzere görevlendirilmiş bir ekipleri var.
Sharper Image, fikrinizi gönderirken şunları ister;
- Ürününüzün açıklaması
- Fotoğraflar (bir örnek modeliniz varsa)
- Model çizimleri (ürün henüz proje aşamasındaysa)
Sharper Image, ayrıca satılmaya başlanmış ürünlerin fikirleri için de para ödüyor. (Tabi fikrinizi başka bir şirkete satmadıysanız). Etsy, Trendyol, gibi bir yerde, sosyal medya hesabınızda veya dükkanda şahsen, buluşunu yaptığınız bir oyuncak veya pratik aleti, Sharper Image’e satabilirsiniz.
Fikriniz için durum buysa, aşağıdaki bilgileri sizden ister;
- Ürünü nerede sattığınız
- Kaç tane satıldığı
- Ne kadar para kazandığınız
2. 3M
Birçok kategoride ürün sattığı göz önünde bulundurulduğunda, muhtemelen 3M’i duymuşsunuzdur. Ana odak noktası ofis malzemeleri ve elektroniktir ancak sağlık ürünleri de satarlar.
3M de her zaman ürün yelpazesini genişletmek isteyen şirketlerden biridir. Bu nedenle satın alması için yeni fikirlerin sunulmasını memnuniyetle karşılar.
Fikir satarak para kazanmak için ideal şirketlerden biri olan 3M’in istediği şartları bu sayfadan görebilirsiniz.
3. Henkel
Henkel yine kuvvetle muhtemel ismini duyduğunuz şirketlerden biri. Henkel, diğer birçok ürünün yanı sıra Dial sabunu ve Right Guard deodorantı üretir. Yan kuruluşlarında, güzellik bakımı, çamaşır ve ev bakım ürünleri ve “yapıştırıcı teknolojileri” alanlarında bir dizi başka ürün de satmaktadır.
Ayrıca bu alanlarda inovasyon için yeni fikirlerle de çok ilgileniyorlar. Bu, yepyeni ürünler için fikirler veya mevcut ürün formülasyonu, paketleme ve süreçlerle ilgili sorunlara çözümler içeren fikirler olabilir.
İlginç bir şekilde, özellikle öğrencilerden ve müşterilerden gelen fikirlerle ilgilendiklerini vurguluyorlar ve bu fikirler ek iş arayan birçok kimse için mükemmel olabilir. Fikir satarak para kazanmak isteyenler için Henkel güzel bir tercih olabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayınız.
4. Dorman Products
Dorman, ev eşyaları, donanım ve otomotiv kategorilerindeki ürünler üreten ve bu alanlarda her zaman yeni fikirler arayan şirketlerdendir.
Bu, yepyeni fikirleri veya mevcut ürünleri geliştirmek üzere bir fikir olabilir.
Daha detaylı bilgi için, Dorman Producst’le buradan iletişime geçebilirsiniz.
5. BD
Tıbbi teknolojiler geliştirip satışını yapan BD, bu alanda her zaman yeni fikirlere ihtiyaç duyan bir diğer şirket. Ancak BD, diğer şirketlerden farklı olarak fikirlerinizi, belirli gönderim koşullarını kabul etmenizi içeren bir formla birlikte posta yoluyla göndermenizi istiyor.
Yeni fikir önerileri için formu indirmek ve posta adreslerine erişmek için buraya tıklayınız.
6. Jokari Home Solutions
Jokari Home Solutions, ev eşyaları, özellikle mutfak gereçleri ve ev etrafındaki depolama gereçleri gibi diğer ürünler konusunda uzmanlaşmış bir firmadır.
Ayrıca kendilerini her zaman yeni fikirler arayan bir şirket olarak tanımlarlar. Potansiyel mucitler, bu alandaki özgün fikirleri için bu sayfayı ziyaret edebilir. Jokari, beğendiği fikirler için en hızlı dönüş yapan firmalardan biridir.
7. Wilson
Fikirler için para ödeyen sporla ilgili birkaç şirket var. Bunlardan en büyüğü Wilson.
Wilson’ı tenis toplarından veya diğer spor malzemelerinden tanıyoruz. “W” harfinden oluşan logosunu mutlaka görmüşsünüzdür. Tom Hanks’in başrolde oynadığı (hatta neredeyse tek başına oynadığı) Yeni Hayat filminde düştüğü ıssız adada kendisine arkadaşlık eden voleybol topunu hatırlıyor musunuz? Evet! Wilson markaydı. Tom Hanks bu topa surat çizmiş ve ona Wilson adını vermişti.
Eğer spor konusunda benzersiz fikirleriniz varsa, Wilson’ın “W” harfini koyabileceği yeni bir ürün geliştirmesine belki yardımcı olabilirsiniz.
“Wilson Fikir Portalı”na göz atmak için tıklayın.
8. Rico
Rico, özellikle NFL, NBA, NHL ve MLB için spor malzemeleri üreten başka bir şirkettir. Bu liglerden birinde bir maç izlerken bir anda ilham melekleri zihninize üşüştüyse, Rico ile hemen iletişim kurabilirsiniz.
Yeni ürün fikirleri için istedikleri kriterleri buradan inceleyebilirsiniz. Rico, spor alanında fikir satarak para kazanmak isteyenleri bekliyor.
9. Escalade
Fikir satarak para kazanmak konusunda ilginizi çekecek bir diğer şirket Escalade.
Escalade, masa tenisi, okçuluk, dart, oyun masaları başta olmak üzere, birçok sportif ürünler üretip satışını yapan bir başka şirkettir.
Zaten web sitelerinde, ürünlerini kullananların aynı zamanda ürettikleri bazı ürünlerin fikir babası olduğunu doğrudan belirtiyorlar.
Bu spor dallarından herhangi biriyle ilgili parlak bir fikriniz varsa, buraya tıklayarak Escalade’yle iletişime geçebilirsiniz.
10. Under Armor
Under Armor, spor giyim pazarındaki lider markalardan biridir ve yine insanlardan gelen yeni ürün fikirlerini çok açık bir şekilde memnuniyetle karşılar.
Under Armor, fikir satarak para kazanmak isteyenler için apayrı bir web site kurup, bunun için bir ekip oluşturan şirketlerden. Sunduğunuz fikirle ilgili sizinle ortalama 4-6 hafta içinde iletişim kuruyorlar. Hemen iletişime geçmek için tıklayınız. https://uaideas.force.com
11. Eco-Products
Eco-Products, 1990 yılından beri tek kullanımlık ürünler üretip satışını yapan bir firmadır. Pandemiyle birlikte bu tür ürünlere olan talebin fazlasıyla arttığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle Eco-Products, sektörlerine uygun olabilecek yeni ürün ve hizmetler için, yepyeni fikirlere her zaman açıktır. Buradan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
12. Play With A Purpose
Play With A Purpose, aktif oyun ürünlerinde uzman bir firmadır. Esasen çocukları hareket ettiren şeyler üretirler. Çocukları daha fazla harekete teşvik edecek bir prototipiniz, çiziminiz veya orijinal bir fikriniz varsa, bu firma sizin için en uygun firma demektir.
Daha fazla bilgi için bu sayfadan iletişim kurabilirsiniz.
13. Idea Buyer
Idea Buyer, adından da anlaşıldığı üzere yeni ürün fikirlerini piyasaya sürmek amacını taşıyan ilginç bir firmadır. Walmart, Macy’s, Home Depot, Amazon gibi mağazalarda satılabilecek ürün fikirleriniz için sizi bu mağazalarla buluşturur.
Idea Buyer, fikrinizi geliştirmek yerine potansiyel bir mağazayla fikrinizi pazara sunmanıza yardımcı olur. Bu, yukarıdaki mağazalardan biri gibi büyük bir üreticinin önüne fikrinizi potansiyel olarak sunma avantajına sahip olmanız anlamına gelir. Sıradan biri olarak fikrinizi bu büyük firmalara ulaştırmanız her zaman kolay olmaz ama Idea Buyer size bu fırsatı sunuyor.
Şirket, herhangi bir ürün türüyle ilgili fikir satarak para kazanmak isteyen herkesin kendileriyle iletişime geçmesini istiyor. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
14. Hiper Pet LLC
Hyper Pet, evcil hayvan oyuncakları ve diğer aksesuarları satan bir firmadır. CEO’ları yeni fikirlere sahip insanlarla çalışma konusundaki istekli olduklarını açıklamıştı. Evcil hayvan endüstrisinin yıllık 66.75 milyar dolar değerinde olduğu göz önüne alındığında, kesinlikle bu işte çok iyi para var.
Bu alanda bir fikriniz varsa daha fazla bilgi için Hyper Pet ile buradan iletişime geçebilirsiniz.
15. Mustang Survival
Mustang Survival, sualtı kurtarma uzmanları, seçkin askerler ve ticari/endüstriyel denizciler için ürünler sağladığı için oldukça farklı bir sektördedir. Ancak bu insanların çalışma şartları göz önüne alındığında, sattıkları ürünler tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesi olabilir.
Bu nedenle ürünleri için her zaman yeni fikirler ararlar. Buraya tıklayarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
16. Unilever
Unilever, dünyanın en büyük şirketlerinden biridir ve Ben & Jerry’s, Dove, Rexona, Omo ve daha pek çok markanın ana şirketidir.
Ayrıca 7’den 77’ye herkesten yeni fikirler konusunda yardım isterler. Unilever’ın pazardaki ürün yelpazesi göz önüne alındığında, fikriniz aklınıza gelebilecek hemen hemen her ürün kategorisinde olabilir.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
17. Spin Master
Oyuncak sektörünün önde gelenlerinden Spin Master, her zaman yeni ürün fikirleri arayışında olduklarını belirtiyor. Örneğin, şu Hershey’s Chocolate Maker isimli ürün, onlara sunulan bir fikirlerden birinin sonucunda ortaya çıktı.
Aynısını yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve fikirlerinizi onlara satmak istiyorsanız, yeni fikirler için oluşturdukları sayfaya buradan göz atabilirsiniz.
18. Oxo
Oxo, mutfak ve fırın gereçleri, saklama malzemeleri ve temizlik araçları gibi diğer ev eşyaları konusunda ürünler üretir.
Ayrıca yeni fikirleri memnuniyetle karşılayan bir ürün geliştirme ekibine de sahipler. Fikrinizi gönderirken, fikrin yazılı bir açıklamasıyla birlikte çizimler, fotoğraflar veya videolar (eğer ürünü zaten ürettiyseniz) göndermeniz istenecektir.
Buradan daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
Not; Bir makale için çok fazla link verdiğim için aşağıdaki şirketten itibaren link vermeyeceğim. İnternetten ilgili şirketlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Mobil Uygulama Fikirlerinizi Satabileceğiniz Şirketler
19. Google Play Store
Google Play Store, geliştirmiş olduğunuz uygulamaları satmanıza olanak tanır. Ancak henüz düşünme aşamasındaysanız ve uygulamalar için fikir satın alan şirketler arıyorsanız, uygulamanızın geliştirilmesine yatırım yapmakla ilgilenip ilgilenmediklerini öğrenmek için Google’a da başvurabilirsiniz.
20. King
King, Candy Crush dahil tüm zamanların en popüler mobil oyunlarından bazılarının geliştiricisidir.
Her zaman bir sonraki büyük oyunun ne olabileceğiyle ilgilenirler. Bu yüzden elinizde bağımlılık yapacak bir oyun fikriniz olduğunu düşünüyorsanız, King’e ulaşabilirsiniz.
21. IdeaPros
IdeaPros isimli şirket, kendilerini “girişimciler için stratejik ortak” olarak tanımlıyor. Uygulama oluşturma, başlatma ve dağıtımını sağlama sürecinde insanları destekleyerek fikirler için ödeme almalarına yardımcı olma işini yapıyorlar. Tıpkı Idea Buys gibi, fikir satarak para kazanmak isteyen insanlara bir nevi rehberlik yapan firmalardan biri.
22. FundedApps
FundedApps, uygulama fikirlerinizi satın alan bir şirket. Fikrinizi göndermeniz için cüzi bir ödeme istiyor. Ancak uygulamanızı satışa çıkarırlarsa, ileride elde edecekleri tüm gelirlerden size %25’lik bir ödeme yapıyorlar.
23. Mobile App Fund
Mobile App Fund’ın işi de yeni uygulama fikirlerine yönelik. Geliştirme, dağıtım ve pazarlama için uygulama başına 1 milyon dolara kadar teklif veriyorlar ve uygulamanız halka açıklanma noktasına gelirse, ayrıca kârdan pay alıyorsunuz.
24. Apple Store
Google Play Store gibi Apple App Store da bildiğiniz gibi halihazırda geliştirilmiş uygulamaları satmaya olanak tanır. Bununla birlikte, uygulamanızın ilgi göreceğini düşünüyorsanız (sadece fikir aşamasında olsa bile), doğrudan Apple’a ulaşabilirsiniz.
25. GungHo Online
GungHo Online, kendi uygulamalarıyla büyüyen ve her zaman yeni uygulama fikirleri arayan başka bir şirkettir.
26. ArtJoker
ArtJoker, web ve mobil uygulama geliştirme konusunda uzman şirketlerden biridir. Bu şirket de, satın alabilecekleri, geliştirebilecekleri ve yeniden satabilecekleri yeni uygulama fikirlerinizi satın alabilir.
27. Supercell
Bazı büyük mobil oyun uygulamaları geliştirmesiyle tanınan Supercell, yeni uygulama fikirlerine her zaman açıktır. Sadece web sitelerine gidin, istedikleri bilgileri gönderin ve fikrinizin kabul görmesini bekleyin.
28. Flippa
Uygulamanızı zaten geliştirdiyseniz, bunu şirketlere satmanın bir diğer yolu Flippa’dır. Bu şirket, web siteleri, çevrimiçi uygulamalar, programlar gibi ürünlerinizi satabileceğiniz dünyanın en büyük platformudur. Fikrinizi bu şekilde satmanın avantajlarından biri, sattığınız fiyatın neredeyse tamamının size kalmasıdır.
Web siteleri küçük bir ücret alır ancak diğer aracı şirketlerin istediğinden çok daha azdır. Ancak dezavantajı, bir fikri tek başına satamazsınız. Uygulamayı kod olarak satacağınız için uygulamanın önceden geliştirilmiş olması gerekir.
Flippa tüm dünyada çok iyi bilindiği için burada potansiyel alıcılara erişmeniz çok daha kolaydır. Alıcılar ayrıca site üzerinden yapılan satın alma işlemlerinde herhangi bir ücret ödemez. Bu da kitlenizi gerçekten en üst düzeye çıkarır.
Birçok uygulama bu platformda, birkaç yüz veya birkaç bin dolara satılıyor. Bununla birlikte, başlangıç fiyatı 100.000 dolar olan ve reklamı yapılan uygulamalar da var. Bu nedenle bir uygulama/program geliştiricisiyseniz, Flippa’da yapacağınız satışlarla çok iyi paralar kazanabilirsiniz.
29. Fliptopia
Fliptopia, sadece uygulama satın almak veya satmak isteyen kişilere içindir. Bu platformu ziyaret eden hemen herkes, ya uygulama satmak ya da uygulama almak için buradadır.
Fiyatlar Flippa’daki fiyatlara benzerdir. Bu nedenle her ikisinde de reklam verebilirsiniz. Uygulamanızı satışa çıkardıktan sonra, alıcıların gelip satın almalarını bekleyebilirsiniz.
Fikir Satarak Para Kazanmak İsteyenler İçin Diğer Şirketler
30. New Soda
New Soda, mutfak gereçleri üreten bir şirkettir. Şirket, tasarımcılardan, mucitlerden ve her gün mutfak aletleri kullanan sıradan insanlardan gelen fikirler için ödeme yapmaya hazırdır. Fikrinizi beğenirlerse, ürününüzü yaptırmak için yatırım yapacaklardır. Şirketin web sitesinde doldurmanız ve fikrinizi açıklamanız gereken bir başvuru formu bulunmaktadır.
Varsa çizimlerinizi veya konseptlerinizi de eklemelisiniz. Fikriniz için üzerinize para ödemeye hazır olduklarında, sizinle iletişim kurmaları için bilgilerinizi dikkatli ve doğru girmeye özen göstermelisiniz.
31. FastCap
FastCap, yenilikçi ahşap işleme ürünlerinde uzmanlaşmış ve aynı zamanda size fikirleriniz için ödeme alma fırsatı veren bir şirkettir. Genellikle müteahhitlerden ve marangozlardan fikir alır ve siz de bu alanda orijinal fikirlere sahipseniz, FastCap’e gönderebilirsiniz.
Şirket, yeni fikirler için %2 ila %5 arasında telif ücreti ödüyor. Bu telif oranı, şirketin yeni ürünü bir distribütöre sattığı fiyata dayanmaktadır. Yoğun ve zaman alıcı geliştirme gerektiren bazı ürünler, daha küçük bir telif hakkı gerektirir. Kazandığınız telif hakları aylık olarak ödenir.
32. Crown
Crown, Philadelphia’da bulunan ve aerosol kaplar, metal içecek ve yiyecek kutuları, özel ambalajlar ve kapaklar üreten bir Amerikan şirketidir. 47 ülkedeki ofisleriyle, metal ambalaj teknolojisindeki lider şirketler arasındadır.
Web sitelerinde fikirlerinizi sunabileceğiniz bir açık inovasyon portalı bulunuyor. Genellikle, başvuruyu aldıktan sonra 30 gün içinde dönüş yaparlar.
33. Hillman Group
Hillman, geniş ürün yelpazesiyle inşaat ve donanım çözümleri alanında lider olarak kabul edilir. Şirket, donanım, güvenlik ve güvenlik ürünleri, anahtarlar, gravürler, bağlantı elemanları vb. üretir ve satar.
Hillman Group, bu alandaki lider konumunu sürdürebilmek için, yeni fikirlere her zaman açıktır.
34. Garden Weasel
Garden Weasel, Weasel Nut Gather, Weasel Cultivator ve Weasel Claw Pro gibi orijinal aletler dahil olmak üzere, profesyonel bahçe aletleri konusunda lider bir şirkettir. Toplamda 1000’den fazla yüksek kaliteli aletin üretim ve satışını yapar.
Fikir satarak para kazanmak noktasındaki özgün fikriniz bu alandaysa, doğrudan şirketle iletişime geçmeli ve onlara fikrinizin açıklamasını içeren iyi hazırlanmış bir e-posta göndermelisiniz.
35. All Star Innovations
20 yılı aşkın bir süredir bu şirket, mucitler için bir iş ortağı olarak biliniyor. Bugüne kadar kendilerine iletilen birçok fikri gerçeğe dönüştürerek yüzlerce müşterisine yardımcı olmuştur. Müşterileri arasında en bilinenler; Debbie Meyer Green Bags, Snuggie, Magic Mesh Eller Serbest Ekran Dekoru… Şirket ayrıca Walmart, Macy’s ve Amazon gibi büyük online mağazalarla ortaklık kurmuştur.
Yepyeni bir fikriniz varsa, web sitelerindeki dört aşamalı başvuru sürecini tamamlayarak All Star Innovations ile iletişim kurabilirsiniz.
36. Nautilus, Inc
1986 yılında kurulan bu şirket, yürüyüş bisikletleri ve koşu bantları dahil olmak üzere egzersiz ekipmanı üretiminde öde gelen şirketlerdendir. Nautilus, JRNY ve Bowflex gibi popüler markalarıyla tanınır.
Nautilus, patentli ve yayınlanmış fakat patent bekleyen fikirleri kabul ediyor. Fikrinizi göndermek için şirketin web sitesini ziyaret etmelisiniz.
37. General Mills
ABD merkezli bu şirketin uzmanlık alanı tarımdır. Çiftçilerin sağlıklı gıda üretmelerine ve çevre dostu teknoloji kullanmalarına yardımcı olacak ürünler üretmektedir. Natur Valley, Yoplait ve Tyson Pet Treats gibi şirketlerle ortaklıkları ile tanınır.
General Mills, teknoloji tabanlı yeni fikirleri değerlendirmeye hazırdır. Bu nedenle fikrinizin kabul göreceğini düşünüyorsanız General Mills’le iletişim kurabilirsiniz. Fikir satarak para kazanmak için ilgi alanınız tarım ürünleriyse, hiç beklemeyin.
38. Hasbro
Hasbro, buluş fikirleri için para ödeyen en büyük küresel oyun ve eğlence şirketlerinden biridir. Monopoly, Scrabble ve diğerleri dahil olmak üzere oyuncaklar, aksiyon figürleri ve diğer eğlence ürünleri üretiminde sektörün önde gelenlerindendir.
Şirket, oyunlar, bulmacalar ve oyuncaklar için yeni ve orijinal fikirleri memnuniyetle karşılar ve bunları online başvuru yoluyla kabul eder. Başvuru için en az 18 yaşında olmanız, ürününüzün ve hedef kitlenizin tanımını içeren bir başvuru yapmanız gerekmektedir. Hasbro başvuru yaparken ayrıca en az bir fotoğraf veya video eklemeniz istiyor.
39. Zing
Fikirlerinizi internet üzerinden satabileceğiniz bir diğer oyuncak firması da Zing’tir. Amacı çocukları aktif kalmaya teşvik etmek olan yüksek aksiyonlu oyuncaklar üretir. En ünlü oyuncakları Klikbot, Hyper Strike ve Go Go Bird’dür.
Zing’e fikir satmak için web sitelerini ziyaret edip başvuru formunu doldurmanız gerekir. Fikriniz şirketin misyonuna uygunsa, kabul edilecektir.
40. Oak Patch Gifts
Oak Patch Gifts, olumlu mesajlar içeren sıra dışı hediyeler konusunda uzmanlaşmış bir şirkettir. Şirket, neredeyse her durum için kupalar, parmak arası terlikler, bebek tulumları ve diğer benzersiz hediyeler üretir.
Orijinal bir hediyelik fikriniz varsa, şirketin web sitesinden iletişim kurabilirsiniz.
41. Coleman
Fikirler için para ödeyen şirketler arasında, açık hava rekreasyon ekipmanı üretmesiyle tanınan bir şirket olan Coleman da bulunuyor. Çadırlar, soğutucular, uyku tulumları, kamp mobilyaları ve diğer temel ihtiyaçlar dahil olmak üzere, açık hava eğlenceniz için ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü dış mekan ekipmanını satmaktadır.
Yine fikir satarak para kazanmak istiyorsanız, şirketin web sitesini bakabilirsiniz.
42. Coastal Pet Products
Coastal Pet Products, evcil hayvanların uygun şekilde tımarlanmasına yardımcı olan özel evcil hayvan tasmaları üreten bir firmadır. Fikirlerini ortaya koymak ve fikir satarak para kazanmak isteyen hayvan severler için harika bir platformdur.
Şirket sürekli olarak evcil hayvanlara ve sahiplerine daha iyi bir yaşam sağlamanın yollarını arıyor. Bu nedenle ilgili tüm fikirleri gözden geçiriyorlar. Fikrinizi önermek için onlarla iletişime geçmeniz gerekir.
43. Pro Performans Sports
Yeni fikirler için ödeme yapan bir başka şirket de Pro Performance Sports’tur. Hokey, tenis, voleybol, futbol, basketbol vb. alanlarda spor malzemeleri, antrenman malzemeleri ve teçhizat üretiminde önde gelen şirketlerdendir.
Artık yazmama gerek var mı bilemiyorum! Başvuru için web sitesini ziyaret etmelisiniz.
44. Dewalt
Dewalt, önde gelen bir donanım aracı üreticisidir ve şirketin çevrimiçi başvuru sistemi, ortaya atılacak yeni ürün fikirlerine her zaman açıktır.
45. Cal-Van Tools
Cal-Van Tools, yeni otomotiv ürünleri ve takım fikirleri geliştirirken düzenli olarak bağımsız mucitlerle çalışır. Fikrinizi web sitesindeki başvuru formundan iletebilirsiniz. Cal-Van Tools, telif ödemesi yapan şirketlerdendir.
46. Avery
Avery, ofis malzemeleri üretiminde yer alan bir firmadır. Bu alanda yeni bir fikriniz varsa, iletişim kurabilirsiniz.
47. Mattel
Yeni oyuncaklar, oyunlar ve bebek eşyaları için Mattel’e başvuru yapabilirsiniz.
48. New Balance
New Balance, çok fazla yeni fikir geldiği için sadece patentli ürünler için gönderilen fikrilerle ilgileniyor. Patent alma konusuna aşağıda değineceğim.
49. Knight & Hale
Knight & Hale, av ekipmanı üretir ve her zaman yeni, yaratıcı ürün fikirleri arayışındadır. Fikirlerinizi Knight & Hale’e göndermek için sitelerindeki formu doldurmalısınız.
50. Spectrum Brands
Spectrum Brands, ev ve bahçe, donanım araçları ve evcil hayvan bakımı gibi çok çeşitli kategorilerde yeni ürün fikirlerini kabul ediyor.
51. WillowWood
WillowWood, yüksek kaliteli ekipman ve tıbbi ürünler geliştirmek için, klinisyenler ve amputelerle çalışır. Yeni ürün fikirleri veya mevcut ürünlerdeki iyileştirmeler şirket tarafından kabul edilir ve online bir form aracılığıyla iletilebilir.
52. DJO
Ameliyat sonrası rehabilitasyona ve ortopedik bakıma yardımcı olmak için tasarlanmış ürünler DJO Global’in odak noktasıdır. Bu endüstriyle ilgili yeni bir fikriniz varsa, web sitelerindeki formu doldurup iletmelisiniz.
53. Medtronic
Medtronic, tıp alanında ürünler geliştirmektedir. Tıp alanında bir ürün fikriniz varsa, bunu Medtronic’e e-posta yoluyla iletebilirsiniz.
54. Applied Medical
Applied Medical sağlık çalışanlarını ve dolayısıyla hastalarının yaşamlarını ve esenliğini olumlu yönde etkileyebilecek yeni ürünler geliştiren bir şirkettir. Konuyla ilgili fikirleriniz için web sitesinden iletişim kurabilirsiniz.
55. Lear
Lear, otomotiv teknolojilerinde uzmanlaşmıştır ve bu alanda yeni fikirler arar. Otomotiv alanındaki özgün fikirlerin, web siteleri aracılığıyla gönderilmesini ister.
56. CR Bard
Bir başka sağlık ve tıbbi ekipman üreticisi CR Bard’tır. Web sitesinden iletişim kurabilirsiniz.
57. Plaid
Plaid, dünya çapındaki mağazalara ürün tedarik eden bir el sanatları şirketidir. Genellikle dışarıdan gelen fikirlere açıktırlar ve tabiri caizse amatör mucitlerle çalışırlar. Yeni bir ürün fikriniz varsa, web siteleri aracılığıyla fikrinizi gönderebilirsiniz.
58. Miller Manufacturing
Evcil hayvan bakımı konusunda bir ürün fikriniz varsa, bunu değerlendirilmek üzere Miller Manufacturing’e gönderebilirsiniz. Linkteki sayfadan veya e-posta yoluyla fikrinizi iletebilirsiniz.
Yeni Bir Buluş İçin Ne Kadar Para Alırım?
Bir buluş için alacağınız miktar, 100 dolardan milyonlarca dolara kadar değişebilir. Özellikle, ürününüz her satıldığında telif ücreti almanızı sağlayan bir anlaşma yaparsanız, kazanacağınız para hayallerinizi de aşabilir. Şahsi önerim; sağlam bir ürün fikriniz varsa, mümkün olduğunca telif hakkı üstünden anlaşma yapmanız olacaktır.
Tabi ki, işin içinde bir sürü değişken faktör vardır. Bu yüzden fikirler için para ödeyen şirketlerin sonunda sizinkini satın almaları durumunda size ne kadar vereceklerini söylemek zordur. Sektöre, ürüne, ürünün göreceği ilgiye göre alacağınız para değişkenlik gösterir.
Hayalperest olmaya pek gerek yok ancak fikriniz yeterince benzersizse, ciddi para kazanma olasılığınız her zaman vardır. Fikir satarak para kazanmak basit gibi görünse de, gerçekten orijinal ve insanlığa fayda sağlayacak, güzel vakit geçirmelerine yardımcı olacak bir ürün fikri ortaya koymak çok kolay değildir.
Buluş Fikrim İçin Nasıl Ödeme Alırım?
Fikir satın alan şirketlerden ödeme almanın farklı yolları vardır. Bunlar;
- Fikriniz için belirli bir tutarda toplu ödeme alabilirsiniz.
- Bir lisans sözleşmesi kapsamında telif ücreti elde edebilir, kazanılan kârdan yüzdelik pay alabilirsiniz.
- Satılan her ürün veya ürün birimi için belirli bir miktar ödeme alabilirsiniz. Örneğin, şirketler ürün başına 0,50 dolar veya bin ürün başına 500 dolar ödemeyi kabul edebilirler. Bu tamamen yapacağınız anlaşmaya bağlıdır.
Mucitler Ne Kadar Telif Ücreti Alır?
Bir mucit, telif ücreti olarak genellikle net gelirin %2 ila %10’unu alır. Ancak en yaygın olanı %5 veya daha az telif ücretidir. Oranlar gözünüze çok az gelebilir. Yayıncılık sektöründe de durum buna benzerdir. İlk kitabım 90’larda Çocuk Olmak için yayıneviyle %5 telif hakkı ödemesi konusunda anlaşmıştım.
Telif hakları genellikle fikrinizi satmanın en kazançlı yoludur ve mucitlere yılda yüz binlerce dolar kazandırabilir. Teddy Ruxpin, örneğin, 10 dolara tasarladığı bir oyuncağın telif ücretleriyle bir yılda 100.000 dolar kazanmıştı. (Nerf oyuncak serisinin fikir babası)
Kazanacağınız telif miktarı, fikrinize ödeme yapacak şirketin ürünü etkin bir şekilde dağıtma ve pazarlama becerisine ve talep olup olmadığına bağlıdır.
Ve unutmayın ki çoğu durumda fikir satın alan şirketlere kimlerin teklif sunabileceği konusunda bir yaş sınırı yoktur.
Fikrimi Büyük Şirketlere Nasıl Satarım?
Süreç, fikrinizin niteliğine ve birlikte çalışmak istediğiniz şirkete bağlı olarak biraz farklılık gösterse de, genel olarak, fikrinizi büyük bir şirkete satma süreci aşağıdaki gibidir.
- Kapsamlı pazar araştırması yapın. Yeni bir fikriniz var ancak bunun için gerçekten bir alıcı kitlesi olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. Fikir satarak para kazanmak istiyorsanız, fikrinizi pazarlayacak en uygun şirketi bulmalısınız.
- Yasal şartları kontrol edin. Fikriniz başka birinin patentini ihlal ederse, hiçbir şirket buluş fikrinizi satın almaz. Bu nedenle fikrinizin zaten var olup olmadığını öğrenmek için kapsamlı bir araştırma yapın.
- Hedefleyeceğiniz şirketleri belirleyin. Yukarıdaki listede yer alan ve yeni fikirler için ödeme yapan tüm şirketler, buluş fikirleri göndermenizi kabul ediyor. Ancak muhtemelen bir kısmı fikrinizle/ürününüzle ilgilenmeyecek. Bu yüzden hangi şirketlerin fikrinizi kabul edebileceği üzerinde titizlikle çalışmalısınız
- Müzakere stratejinizi belirleyin. Fikriniz kabul gördükten sonra heyecan kapılıp size sunulan teklifi hemen kabul etmek yerine iyice düşünün. Çünkü çoğu durumda pazarlık yapabilirsiniz. Örneğin, yalnızca telif ücretiyle ödeme almayı kabul edecek misiniz yoksa başka ödeme yöntemlerini mi değerlendireceksiniz?
Bir Şirkete, Onlar Çaldırmadan Fikrinizi Nasıl Satarsınız?
Bir şirketin onlara sunduğunuz bir fikri çalmamasını sağlamak için fikrinizi patentle korumalı veya bir gizlilik sözleşmesini yürürlüğe koymalısınız. Gizlilik sözleşmesiyle şirket sizden aldığı bilgileri sizin izniniz olmadan kullanamaz.
Öncelikle, gizlilik sözleşmesi hazırlarken mutlaka bir avukatla çalışmanızı öneririm.
Gizlilik sözleşmesinin %100 güvenli olduğunu söylemek de her zaman mümkün değil. Bu tür sözleşmeler her zaman küçük de olsa risk içerir. Sağlam bir sözleşme için profesyonel destek almanız bu nedenle önemlidir.
Son olarak, bu listedeki birçok şirketin, onlara yeni bir fikir gönderirken size sundukları hüküm ve koşulları zaten vardır. Yani daha ayrıntılı veya daha katı şartlara sahip ayrı bir gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri pek mümkün değildir. Bu sözleşmeler muhtemelen, en azından bir dereceye kadar, fikir sahibi olarak sizin için geçerli olan çeşitli yasal korumaları kapsar. Ülkemiz şartlarında patent almak çok büyük bir maliyet gerektirmediği için, fikrinizi patentle korumanız daha doğru olacaktır. Türkiye’de alacağınız patent, tüm dünyada geçerlidir.
Bir Fikrin Patentini Almanın Maliyeti Nedir?
01.01.2022 tarihinde, Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan ücretler genel anlamda şu şekildedir;
e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 TL, marka tescil ücreti 436,78 TL, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 TL olarak belirlenmiş, tasarım tescil başvuru ücretiyse 71,95 lira olarak tespit edilmiştir.
Detaylı bilgi için, Türk Patent Kurumu’nun işlem ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Bir Buluş Sizi Zengin Edebilir Mi?
Bir buluş sizi kesinlikle zengin edebilir, özellikle de önemli bir pazara sahipse ve sürekli olarak telif hakkı almanıza imkan sağlayan bir anlaşma üzerinde bir anlaşma yaptıysanız çok zengin olabilirsiniz. Her zaman mümkün olmasa da, ilginç ve orijinal fikirleri olan insanların zaman içinde milyonlarca dolar kazandıkları bilinmektedir.
Bunun harika bir örnek Brian Walker’dır. Üç saat içinde ve sıfır maliyete (elindeki malzemelerle) Light Chaser olarak bilinen bir oyuncağı icat etti. Şimdi Disney tarafından satılıyor (bir örneğini burada görebilirsiniz ) ve 18 yıldan fazla bir süredir, 10 milyon doların üzerinde telif ücreti aldı. Bu sizin zenginlik ölçünüze uygun mudur bilemiyorum ama bana kalırsa ülkemiz şartlarında bu miktar zengin sıfatını kazanmaya yeterlidir.
Şöyle bir hesap yapalım. Telif hakkınızı yüzde 5 olarak hesaplayalım. Fikrinizi sattığınız şirket 10.000 mağazada satış yapıyorsa, ürününüzün toptan satış fiyatı 10 dolar ve telif hakkınız yüzde 5 ise, satılan her birim için 50 sent kazanırsınız, bu da haftada size 5.000 dolar kazandırır. olur. Yılda 500 bin adet satılması durumunda 260.000 dolar yıllık gelir elde edersiniz. Mevcut kurla hesaplarsak; 351 bin TL hiç de kötü bir rakam değil.
İşte icat edilecek bazı popüler endüstrilerin dökümü ve büyük paranın nerede olduğu.
Neler İcat Edebilirim?
Yeni nesil ilginç hediyelikler için fikir üretebilir ve fikir satarak para kazanmak konusunda adım atabilirsiniz. Bu hediyelik eşya fikirlerini, Avrupa ve Amerikalıların büyük değer verdiği, Sevgililer Günü, Paskalya, Noel gibi günler için değerlendirebilirsiniz.
Çocuklara yönelik üretilecek yeni oyuncak fikirleri büyük bir ilgi görebilir. Oyuncaklarla oynamayı bu yaşta (40) bile seven biri olarak, bu sektörün her zaman pazardan büyük bir pay alacağını biliyorum. Nihayetinde bir çocuğun en büyük ihtiyacı sevgi ve ilgidir. Sonrasında ise oyun gelir. Oyuncaklar ve oyunlar yoluyla hayata hazırlanan çocuklar için, eğitici, onları aktif hale getiren yepyeni fikirler üretip, yukarıdaki şirketlerden birine satabilirsiniz.
Fikir satarak para kazanmak konusunda üretebileceğiniz bir diğer fikir alanı mutfak eşyaları ve pratik ev aletleri olabilir. Hayatı, bilhassa kadınların hayatını kolaylaştıran ürünler her dönem rağbet görmüştür.
Sonuç olarak;
Teknolojik gelişmeler, tıp, mobil uygulamalar, bilgisayar programları, otomotiv sektörü ve daha onlarca alanda, fikir satarak para kazanmak isteyenler yukarıda sıraladığım şirketlere başvurarak şansını deneyebilir. Belki de tüm dünya sizden çıkacak orijinal fikri bekliyordur ve bu fikir size yepyeni bir hayatın kapılarını açabilir. Denemeden bilemezsiniz…
Yazıyı buraya kadar okuduysanız, belki sitemizdeki diğer iş fikirlerini de görmek isteyebilirsiniz…
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet
Çok güzel iş fikirleri yazmışsınız, insan inan çalışmak istesin yeter ki, bunlar çok güzel iş imkanları, fırsatlar çalışan dürüst insanların ayağına daima gelecektir.
Kesinlikle öyle Hasan Bey… İhtiyacı olan herkese faydası olması temennisiyle…