Genç girişimciler, başarıya ulaşmak için neler yapmalı? Genç girişimciler için önemli öneriler… Çok küçük yaşlarda milyonlarca dolar kazanan genç girişimciler…
İçinde bulunduğumuz dijital çağda, girişimcilik artık her zamankinden çok daha kolay. İnternet üzerinden kurdukları şirketlerle markalarına değer katan ve büyük başarılar elde eden birçok genç girişimci var. Mesela, yemeksepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın, 2001 yılında bu işe başlarken 34 yaşındaydı. Kemal Çatay, birçok film ve diziyle adından söz ettiren Ay Yapım’ı kurduğunda 32 yaşındaydı. Tolga Tatari ve Ahmet Sarı, Markofoni’yi 32 yaşında açmışlardı. Böyle genç girişimcilerin çokça örneği var.
Yine de bunun öyle çok kolay olduğu fikrine kapılmamak gerekir. Çünkü çalışmadan başarı gelmez. Öncelikle iyi bir proje, sonra da çok çalışmak.
Bir miktar parası ve internet bağlantısı olan herkes, iyi bir projeyle, sabırla ve çalışmayla online bir işletmenin patronu olabilir. Şimdi geçelim bunun nasıl mümkün olabileceğine.
Genç Girişimciler İçin 10 Tavsiye
Tablo
1. Planla, Planla, Planla ve Biraz Daha Planla
Sağlam bir iş planının yerini hiçbir şey tutamaz. İşinizi ve pazar stratejiniz üstünde çok iyi bir plan yaptığınızı düşünüyorsanız, muhtemelen yanılıyorsunuz. Hedef kitlenizin ve rakiplerinizin analizi, ayrıca büyük bir önem taşır. Her ihtimale karşı kendinizi hazırlamanız gerekir. Planınızla ilgili ters gidebilecek olası her şeyi analiz edin ve ardından çıkabilecek tersliklere karşı neler yapabileceğinizi düşünün. Bunu yaptığınızda, muhtemel sorunlarla çok daha kolay mücadele edebilirsiniz.
Becerilerinizi ve zayıf yönlerinizi, müşterilerinize ne(ler) sunacağınızı, söz konusu ürün veya hizmetin benzersiz yanlarını ve kalitesini, pazara girdikten sonra markanızı nasıl büyütmeyi planladığınızı belirleyin.
Konuyla ilgili, “SWOT Analizi Nedir? SWAT Analizi Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
2. Bir Mentor (Akıl Hocası) Bulun
Dünya sinemasından örneklerle, bir Obi-Wan’a, Usta Splenter’a veya Gandalf’a, Yeşilçam’dan örneklerle, bir Kadir Savun veya Hulusi Kentmen’e akıl danışma fırsatı herkese nasip olmaz ama öte yandan genç girişimciler, bir akıl hocasıyla yola çıkmadıklarında işleri daha zordur.
İster benzer düşünen yatırımcılardan ve girişimcilerden oluşan bir topluluk, isterse piyasada daha deneyimli yakın bir arkadaş veya iş ortağı olsun; size fikirleri ve tecrübeleriyle yol gösterecek birine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Diğer yandan, başkalarının hatalarından ders alıp başarılarından pay çıkartın. Tecrübe çok pahalıdır. Onlarca kere başarısızlığa uğramış yollarda zaman kaybetmeyin. Başkalarının tecrübelerini çok daha ucuza satın alabilirsiniz. Çünkü bir yatırım yaptıktan sonra başarısızlığa uğramak çok daha masraflı olacaktır.
Bununla birlikte, her zaman içgüdünüze güvenin. Kariyerinize başlarken, tecrübe sahibi kimselerden fikir ve destek almak önemlidir ancak hep birinin gölgesinde yürümeye devam ederseniz, büyümeniz imkansıza yakındır.
3. Markanızı Pazarlayın
İşletmenizi pazarlamak son derece önemlidir. Birçok şirket en büyük harcamayı reklam ve tanıtıma ayırır. Günümüzde sosyal medya, markaların tanıtımı için çok büyük bir avantajdır. Facebook’ta işletme sayfanızı oluşturmak ve işletmeniz için Twitter ve Instagram’da sosyal medya hesapları oluşturmak malumunuz ücretsizdir. Bu platformlarda reklamlarınızı makul ücretler karşılığında tanıtmayı düşünmelisiniz. Kuracağınız web sitenizin URL’sini Google ve Bing gibi arama motorlarına göndermek, görünürlüğünüzü artırmanın başka bir ücretsiz yoludur. Yine Google Ads’ı markanızın reklamı için değerlendirebilirsiniz.
İyi bir pazarlama stratejisi için akıllıca hareket etmek ve doğru demografiye, yani hedef kitleye ulaşmak çok önemlidir. İnternetin ve sosyal medyanın gücünü doğru kullanırsanız, karmaşık veya maliyeti yüksek medya kampanyalarına yatırım yapmanıza gerek kalmayacaktır. Çünkü hedef kitlesi titizlikle belirlenmiş, e-posta ve sosyal medya kampanyaları günümüzde çok daha ucuz ve çok daha daha etkilidir.
Konuyla ilgili, “Marka Oluşturmak İçin 12 Fikir” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
4. Güçlü Bir Ekip Oluşturun
Güçlü bir ekip derken yanlış anlamayın. Ekstra maaş ödeyeceğiniz fazladan personellerden bahsetmiyorum. Vizyonunuzu paylaşan ve sizi, istekleriniz anlayan insanlardan veya arkadaşlarınızdan oluşan bir ekip kurun. Birçok kimseden arkadaşlarla ortak iş yapmanın olumsuzluklarını duymuş olabilirsiniz. Ancak birlikte çalıştığınız insanlarla ortak noktalarınızın olması, en azından bakış açılarınızın yakın olması önemli bir diğer konudur. Tabi ki yeni görüş ve önerilere açık olmalısınız. Bu nedenle, eleştirel düşünebilen insanlarla çalışmayı düşünün.
5. Finansal Zorluklara Karşı Hazırlıklı Olun
Hemen hemen her girişim, bir veya birkaç faktör nedeniyle başarıya ulaşır. Bir işletmeyi yönetmek pahalıdır. Bu yüzden ilk başladığınızda düşük kar oranlarıyla çalışmaya ve her olasılığa hazır olun. Aylık harcamalarınızı önceden biriktirerek, genel giderlerinizi nasıl azaltacağınız konusunda dikkatli davranarak, nakit akışında yaşayabileceğiniz sıkıntılara karşı tedbirli olun. İş planınızın bir parçası olarak, kenarda her zaman bir miktar para bulundurmayı ihmal etmeyin.
Online mağazanızın sitesi için yaptıracağınız SEO çalışmaları (arama motorları optimizasyonu) zaman alır. En azından sıfırdan kurduğunuz bir online mağazadan ilk üç ay kar elde etmeyi beklemeyin. Bu süreçte ayakta kalmanızı sağlayacak paranız yoksa, işe başlamanın bir anlamı olmayacaktır. Ve ne pahasına olursa olsun, borca girmekten kaçının.
6. Kendinize İyi Bakın
Girişimcilik bir yaşam tarzıdır ama boş yere de çalışmayın. Kendi işinizin patronu olduğunuzda, kimi zaman kendiniz ihmal edebilirsiniz. Artık sabah 08.00 akşam 17.00 arası saatlerde çalıştığınız günler geride kaldı. Muhtemelen daha çok çalışacaksınız.
Fakat iş hayatıyla ve kişisel hayatınızı birbirinden ayırmayı unutmayın. İşinizin hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin. İşe ilk başladığınızda çok uzun saatler çalışmanız gerekebilir ancak uzun vadede kendiniz ihmal etmeniz, size faydadan çok zarar getirecektir. Doğru bir zaman yönetimiyle, hem iş hem de özel hayatınızı dengede götürebilirsiniz.
Konuyla ilgili, “İş Hayatında Etkili Zaman Yönetimi İçin 10 İpucu” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
7. Örnek Hikayeleri Okuyun
Genç bir girişimci olarak, 7/24 işinize odaklanacaksınız. Bu nedenle, eve geldiğinizde ve biraz boş zamanınız olduğunda, rahatlamak için video oyunları oynamak, roman okumak veya TV izlemek isteyebilirsiniz. Bunun yerine işinizi geliştirmek konusundaki makaleleri ve başarılı girişimcilerin biyografilerini okuyun. Sizin geçmekte olduğunuz yollardan önceden geçenler, onların doğru ve yanlış yaptıkları şeyler hakkında elinizden geldiğince çok okuma yapın. Bu okumalardan çok güzel notlar çıkarabilirsiniz ve sonunda karşılığını da alırsınız. Öte yandan, iş dünyasıyla ilgili kaleme alınmış birçok kitap, genç girişimciler için rehber olacak bilgilerle doludur. Sadece doğru kitapları seçtiğinizden emin olun.
Konuyla ilgili, “Başarısızlıklarla Başlayan Başarı Hikayeleri” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
8. Risk Alın
İnsanlar genellikle riskten kaçınır ancak girişimci olmanın bir parçası, gerektiğinde risk almayı bilmektir. Elbette hangi risklerin uygulanabilir olduğunu ve hangilerinin uygulanabilirliği olmadığını bilmeniz gerekir. Girişimcilik çalışmaları, matematiksel denklemler gibi değildir. Her zaman kesin bir doğru cevabı yoktur. Bazen piyasayı analiz etmeniz ve doğru hamleyi zamanında yapmanız gerekir. Başarıya ulaşmış hemen herkesin risk aldığından emin olabilirsiniz. Özetle; Genç girişimciler, gerektiğinde risk almak konusunda gözü kara olmalıdır.
9. Bağlantılar Kurun
Çok fazla bağlantı diye bir şey yoktur. Boş zamanlarınızda bile bağlantılar kurmaktan vazgeçmeyin. Elbette sürekli işleriyle ilgili konuşan, işten başka bir şey düşünmeyen sinir bozucu işkoliklerden olmayın. İşinizi ilerletmenize fırsat tanıyacak bağlantıları, aklınıza bile gelmeyecek ortamlarda kurabilirsiniz. Bir uçak yolculuğu sırasında, bir kafede kahve içerken, bir kokteylde, bir arkadaşınızın nikah töreninde, işinizi büyütmenizde sizinle ortaklık kuracak veya size eşsiz bilgiler verebilecek birileriyle karşılaşabilirsiniz.
Bu nedenle genç girişimcilere önerim, sosyal hayattan asla izole olmamaları, buldukları her fırsatta doğru bağlantı kanallarını aramalarıdır. Doğal davranın, insanlarla sohbet edin, işinizi geliştirme fırsatı olabilecek her türlü etkinliğe katılın.
10. Öğrenmekten Vazgeçmeyin
Herkesten, her şeyden, her olaydan, her an bir şeyler öğrenmek, başarı için kritik bir öneme sahiptir. Her şeyin çok hızlı değiştiği acayip bir çağda yaşıyoruz. Piyasalar, pazarlar, sektörler, insanların tercihleri ve ihtiyaçları sürekli değişiyor. Sen de öyle olmalı, değişime ayak uydurmayı bilmelisin.
Kendi işinizi kurmak, sürekli bir büyüme ve öğrenme sürecidir. SEO’dan yazmaya, tasarımdan yönetime, pazarlamadan sunuma kadar kendinize yeni becerilerle donatın. Ne kadar çok bilirseniz, sizin için bir şeyler yapması için başkalarına o kadar az ödeme yapmanız gerekecek ve piyasanın işleyişini o kadar çok anlayabileceksiniz.
Hayatı hiç bitmeyen bir öğrenme süreci olarak düşünün. Bir konudaki her şeyi %100 öğrendim nazarıyla bakmayın, %101’i zorlayın. Keza bugün bildikleriniz, yarın hiçbir işe yaramayabilir.
Dünyadan Örneklerle; Başarıya Ulaşmış Genç Girişimciler
1-) Madison Robinson ismini hiç duydunuz mu? Bu günlerde 21 yaşında olan Madison Robinson, bundan tam 6 sene önce henüz 15 yaşındayken piyasaya sürdüğü parmak arası terlik fikriyle, 1 yılda tam 1 milyon dolar kar elde etti. Bu paranın bir kısmını hayır kurumlarına bağışladı ve binlerce çocuğa ücretsiz parmak arası terlik dağıttı.
2-) Elise MacMillan, çok küçük yaşlardan itibaren anneannesiyle şekerlemeler yapmayı seviyordu. 11 yaşına geldiğinde, kardeşi Evan’la beraber Elise Çikolata Fabrikası’nı kurdu. Bugünlerde 23 yaşında olan Belçikalı Elise MacMillan, ilk beş yılda 1,5 milyon doların üstünde kar elde etmişti.
3-) Robert Nay, 2011 yılında Bubble Ball isimli mobil oyunu piyasaya sürdüğünde henüz 11 yaşındaydı. Oyunu Apple Store’dan ilk bir haftada 1 milyon kişi tarafından indirildi ve Apple bundan 2 milyon dolar kar elde etti. Robert Nay bu oyunu ücretsiz olarak yayınlasa da, oyun içindeki satın almalardan 3 milyon dolar kazandı. Nay Games isimli şirketin kurucusu Robert Nay bugünlerde 16 yaşında ve geliştirdiği oyundan para kazanmaya devam ediyor. Oyun Google Play Store’da sonradan yayınlandı.
4-) Abbey Fleck, 1993 senesinde henüz 8 yaşındayken mikrodalga fırında 60 saniye içinde pastırmanın pişmesini sağlayan bir tabak geliştirdi ve patentini aldı. Bu ürün tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından satıl alındı. Bugünlerde 37 yaşında olan Abbey Fleck, tasarladığı bu tabak sayesinde tam 3,5 milyon dolar kar elde etti.
5-) 12 yaşından itibaren web tasarım işi yapan Carl Churcill, bugünlerde 30’lu yaşlarda ve 10 milyon doların üzerinde bir servetin sahibi. Carl Churcill, web tasarım işiyle kalmayarak, 2012 yılında PayPal’ın en büyük rakiplerinden biri olan NetPay’ı kurdu.
6-) Bugünlerde 100 milyar doların üzerinde servetin sahibi olan 39 yaşındaki Mark Zuckerberg, Facebook’u kurduğunda 20 yaşındaydı. Harvard Üniversitesi’nde öğrenciyken, okulun en güzel ve en yakışıklı öğrencilerinin fotoğraflarını yüklemek için facemash.com isimli web site kurdu. Bu fotoğraflara ulaşmak için, üniversitenin sitesini hacklediği ortaya çıkınca disiplin cezası alan Mark Zuckerberg okulu bıraktı. Sonra da gidip aynı yıl (2004) Facebook’u kurdu.
Son olarak; Genç girişimciler için rehber olabilecek bilgileri, klavyem yettiğince yazdım. Bir kısmı kendi girişimlerim sonucu elde ettiğim tecrübelerimden, bir kısmıysa araştırmalarımdan oluşan bu bilgilerin, genç girişimciler için, en azından yolun başında yararlı olması temennisiyle…
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram: @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun