Hedefe ulaşmak ama nasıl? Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak doğru stratejiler nelerdir? Çalışma hayatımda hedeflerime nasıl ulaşabilirim?
Gerek iş hayatımızda, gerekse günlük hayatımızda hedefe ulaşmak emek ister. Hedeflerimize ulaşmak için birtakım stratejiler belirlemekse, hedeflerimize ulaşmamızda bizlere kolaylık sağlar.
Hedef bazen terfi olur, bazen yüksek maaş, bazen daha fazla kazanç, bazen iyi bir okulu kazanmak olabilir. Herkesin konumuna ve durumuna göre hedefleri farklılık gösterir. Ancak bir hedefe ulaşmak için, bazı fedakarlıklara katlanmak gerekir ve bu çaba gerektirir.
Hedeflerine ulaşmak isteyenler için sıralayacağım stratejilerin, hayata geçirilmesi durumunda hemen herkese yardımcı olacağını düşünüyorum.
Hedefe ulaşmak ama nasıl?
1. Hesap Verebilirlik
Tablo
Bu ne demek? Hesap vermek ama kime ve neden?
Kendinize verdiğiniz sözleri tutmanız, kendinize olan güveninizi artırır. Özgüven kazandığınızda ve kendinize olan inancınızı diri tuttuğunuzda hedefe ulaşmak daha kolaydır.
Ancak, yapacağınızı söylediğiniz şeylerden döndüğünüzde, bu içsel motivasyonunuzu zayıflatır. Bilinçaltımız, verdiğimiz bütün sözleri kayda alır. Taahhütlerimizi yerine getirmediğimiz her anı kaydeder ve bu durum biz farkına bile varmadan verimsizleşmemize neden olur. Öyleyse kendine verdiğin sözü tut ve motivasyonunu koru!
2. Zaman En Kıymetli Hazinedir
Hedeflerinize ulaşmanın en hızlı yolu, işleri neden yapamadığınıza dair zamanı bahane göstermekten vazgeçmenizdir. Bakış açınızı değiştirin. Zamanı düşmanınız olarak görmekten vazgeçin. Zamanı en kıymetli dost ve kaynağınız olarak görmeye başlayın.
3. Şükredin
Minnettarlık duygusu birçok şeyi değiştirir. Minnettar olduğumuz şeylere odaklandığımızda, pozitif hissetmemizi sağlayan, neşe, heyecan ve mutluluk duygularına kapılırız.
Mesela yazıyı okumayı bitirdikten sonra oturun ve şükretmeniz gereken şeylerin ve insanların bir listesini yapın. Her sabah, o gün için minnettar olduğunuz 5 şeyi listeleyin.
4. Her Gün 1 Yeni Adım Atın
Motivasyonunuzu korumak için her gün bir adım daha atın. Gerçekçi olmayan hedeflerle kendinizi bunaltmayın. Mükemmel olma dürtüsünü bir kenara bırakın ve ilerlemeye odaklanın. Hedefe ulaşmak için her gün 1’er adım ilerleyin. Bir ay sonra otuz adım ilerde olduğunuzu göreceksiniz. Geri adım atmadıktan kaidesiyle, 1 sene sonra hedefinize ulaşmış olacaksınız.
5. Mola Verin
Mola verdiğinizde etrafınıza bakın. Çalıştığınız ortamda, bir bitki, ağaç veya gökyüzünü görmüyorsanız, dışarı çıkmanız gerekir. Doğada olmak, zihninizi rahatlatır ve tabiri caizse format atarak yenilenmenizi sağlar.
Mümkünse her gün 5-10 dakikanızı hiçbir beklentiniz olmadan doğada geçirin. Sonuçları hemen hissedeceksiniz. Tabi büyük şehirlerde bu çok mümkün değil. Bir parkta veya yeşil bir alanda, bu da mümkün değilse gökyüzünü izleyerek zihninizi dinlendirin. Hedefe ulaşmak için bu tür molalar yenilenme imkanı sağlar.
Ayrıca konuyla ilgili, “İş Stresinden Kurtulmak İsteyenlere; Orman Banyosu” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
6. Müzik Dinleyin
Yapılan birçok araştırma sonucunda, sizi motive eden şarkıların ve seslerin beyninizin öğrenme, üretkenlik ve motive olma yeteneğini arttırdığı görülmüştür. Bu özellikle klasik müzik için geçerlidir.
Günü tamamlamanıza yardımcı olması için, çok fazla konsantrasyon gerektirmeyen işlerinizi yaparken kısık sesle sevdiğiniz müzikleri açın. Şahsen çok fazla dikkat gerektirmeyen konularda çalışırken, arkada Winamp hep çalışır durumdadır. Hiç gülmeyin azıcık geri kafalıyımdır. Winamp aracılığıyla dinlediğim nostaljik müzikler beni çocukluğuma götürüyor. Bu da beni mutlu ediyor.
Akşamları rahatlatıcı müzikler dinlemek, dinlenmenize yardımcı olacaktır. Eşimin gün içinde açtığı meditasyon müzikleri ve bilhassa uzak doğu esintili müzikler, ruhsal bir dinginlik kazanmak için bana da destek sağlıyor.
Kısacası, biraz hoş müzik sizi ruhsal açıdan daha iyi ve daha üretken hale getirebilir.
7. Şekerleme Yapın
İmkanınız dahilindeyse, gün içinde 20-30 dakikalık bir şekerleme yapın. Bu şekerleme, gece 3-4 saatlik uykuya bedeldir. Birçok araştırma sonucu, şekerleme yapan insanların daha üretken olduğunu gösteriyor. %10-30 oranında artırabilir. Yorulan zihin dinlenmiş oluyor.
Kulağa mantıksız gelse de şekerleme yapmadan önce bir kahve için. Kafeinin etkisini göstermesi minimum 20 dakikadır. Bunu yapmanızdaki amaç, ekstra enerjik hissederek uyanmanıza yardımcı olmasıdır. Mesleği terzilik olan babam, kendimi bildim bileli her gün öğle yemeği için eve geldiğinde 20 dakika kestirip dükkanına öyle gider.
8. Hedefe Ulaşmak İçin Sağlıklı İletişim
İletişim kurmakta sorun yaşadığınızda şunu unutmayın; İletişimin anlamı aldığınız yanıttır.
Önemli bir şey ilettiğinizde, karşınızdaki kişinin nasıl tepki verdiğine dikkat edin. Beklediğiniz şekilde yanıt vermiyorlarsa, istediğiniz şekilde anlayana kadar iletişim döngüsünü sürdürmek sizin sorumluluğunuzdadır. Karşınızdaki kişileri mesajınızı nasıl anlayacaklarından sorumlu tutmayın.
9. Kahkaha Atın
Zor durumlarda kahkaha atmak, endişeye, şüpheye ve korkuya kapılmamıza engel olur. Kahkaha, bize durumumuzu gözlemlemek ve öğrenmek için alan sağlayan zihnimizin savunma mekanizmalarından biridir.
Bir sorunla veya zorlukla karşılaştığınızda, kendi kendinize yüksek sesle tekrar edin; “Şu an içinde bulunduğum duruma gülüyorum. Durum ne kadar kötü olursa olsun gülebilirim.” Beyninizi kahkaha ve eğlenceye odaklayın. Kahkaha atmak, zihninizi şaşırtarak karamsarlığa düşmenizin önüne geçer. Böylece düştüğünüz kötü durumu daha kolay atlatırsınız ve dersler çıkarmanız kolaylaşır.
10. Önceliklerinizi Belirleyin
Gün içinde yapmanız gereken en önemli şeyler için zaman ayırdığınızdan emin olun. Öncelikli işlerinizi belirlemeniz, gününüzü verimli kullanmanızı sağlar ve gereksiz şeylerle meşgul olmanızın önüne geçer. Bu nedenle öncelikli işler listesi hazırlayın ve gerekirse telefonunuza uyarıcı kurun. Hedefe ulaşmak için doğru bir öncelik planlaması önemlidir.
11. 4-7-8 Derin Nefes Alma Tekniği
Gün içinde stresli olduğunuz anlarda, 4-7-8 derin nefes alma tekniği ile kendinizi rahatlatabilirsiniz. 4 saniye burnunuzdan nefes alarak başlayın, 7 saniye nefesinizi tutun ve 8 saniye boyunca ıslık sesi çıkararak ağzınızdan nefes verin. Bu tekniği 3 kere arka arkaya yapın. En stresli günlerinizde bile sizi sakinleştirecektir. Bu nefes tekniğiyle üretkenliğinizi sürdürebilirsiniz.
12. Başkalarına Yardım Edin
Başkalarına yardım etmek, gün içinde, daha mutlu, daha minnettar hissetmek ve daha fazla motive olmak için yapabileceğimiz en güzel şeylerden biridir. Başkalarına yardımcı olmak, kendimize psikolojik olarak verebileceğimiz en büyük hediyedir. Verme ve yardım etme duygusu, beyninizi harika hissettiren çok miktarda pozitif kimyasal ve hormon salgılanmasına sebep olur. En mutlu ve en üretken insanlar, başkalarına yardım etme dürtüsüne sahip olanlardır.
13. Görselleştirin
Görselleştirmek, ideal geleceğinizi oluşturmanıza yardımcı olacak en güzel tekniklerden biridir. Nasıl bir hayat istediğinize dair, gün içinde birkaç dakikanızı ayırarak hayal kurun ve zihninizde hayalinizi görselleştirin. Bu, hedeflerinize çok daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Sporcularla yapılan araştırmalar, herhangi bir eylemi zihninizde ne kadar çok uygularsanız, o kadar çabuk gerçeğe dönüştüğünü açıkça göstermiştir. Bilinçaltınız, görselleştirme ile gerçek şeyi yapmak arasındaki farkı bilmiyor. Bu, tüm zamanların en güçlü serbest tekniği olabilir. Bu yüzden bu tekniği mümkün olduğunca sık kullanın!
14. Hedefe Ulaşmak İçin; Kafa-Kalp-Vücut Tekniğini Kullanın
Bu egzersiz zihninizi, duygularınızı ve fiziksel sağlığınızı kontrol etmenin en hızlı yoludur. Arabanızdaki göstergeleri kontrol etmeye çok benzer. Teknik basittir; gözlerinizi kapatın, kafanıza odaklanın ve hangi düşüncelere sahip olduğunuzu fark edin.
Derin bir nefes alın. Kalbinize odaklanın. Hangi ruh hali veya duyguya sahip olduğunuza dikkat edin. Bir nefes daha alın. Diyaframınıza odaklanın. Bedeninizdeki hislere dikkat edin. Bir kez daha derin bir nefes alın ve kendinize, “Şu anda neye ihtiyacım var?” sorusunu sorun. Aklınızın size verdiği cevabı yazın. Bu, gün içinde vermeniz gereken önemli kararlardan veya faaliyetlerden hemen önce kullanabileceğiniz harika bir tekniktir.
15. Teknoloji Molası Verin
Günümüzün neredeyse tamamını, diyaliz makinasına bağlı bir böbrek hastası gibi teknolojik cihazlara bağlı olarak yaşıyoruz. Bu durum hem bedensel, hem de ruhsal sağlığımıza zarar veriyor. Cihazlarınızı günde birkaç kez bırakmak, sıfırlanmanıza ve şarj olmanıza yardımcı olacaktır. Her gün birkaç defa 10’ar dakikalık “teknoloji molası” verin ve günün sonunda ne kadar iyi hissettiğinizi görün.
16. Günlük Tutun
Düşüncelerinizi yazmak, beynin sağ ve sol loblarını bütünleştirmede derin bir etkiye sahiptir. Araştırmalar, bir şeyler yazmanın, düşüncelerinizi ve duygularınızı kağıda dökmenin, iç görülerin ortaya çıkmasını sağladığını gösteriyor. Günlük tutmak, sizi rahatsız eden duygu ve durumları adlandırmanıza olanak tanır. Sadece yazmak tek başına, olumsuz düşüncelerinizi etkisiz hale getirmenize ve kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olabilir. Bir dert ortağı misali günlük tutarak, kendinizi rahatlatabilirsiniz.
17. Her Şeyi Planlayın
Araştırmalar çalışma takviminiz ne kadar düzenli olursa, o kadar esnek olabileceğinizi gösteriyor. Gün içinde yapacağınız işlerle ilgili bir planlama yapmamak, zihninizin spontane gelişen durumlara karşı daha rahat hareket etmesini sağlar.
Zamanlama ve planlama eksikliği zihinde kaosa neden olur. Neyi, ne zaman, nasıl yapacağınıza karar vermekte zorlanırsınız. Planlama yapmak bu kaosun önüne geçer ve zihninizde daha fazla bilişsel alan açar. Sadece iş hayatınızla ilgili değil, tüm kişisel aktivitelerinizi planlayın. Hedefe ulaşmak, gününüzü planlamakla mümkündür.
18. Daha İyi Uyuyun
Uyku, bedensel ve zihinsel sağlık durumunuzu iyileştiren en önemli şeylerin başında gelir. Karanlık, sessiz, serin bir odada uyumak, iyileşmenin ve sağlıklı uykunun anahtarıdır.
19. 5’ten geriye Doğru Sayın ve Harekete Geçin
Motivasyon Uzmanı Mel Robbins’in 5’ten geriye doğru sayma şeklindeki momentum tekniği (harekete geçme), yapacak bir şeyiniz olduğunu bildiğiniz ama yapmak istemediğiniz zamanlar için mükemmeldir. 5’ten 1’e kadar geri sayın ve ardından işe koyulun. Bu geri sayım size o anda bir şeyler yapmak için zihinsel bir momentum verir. Bir işe başlamakta zorlandığınızda, yüksek sesle geri sayım yapın ve sayımın sonunda harekete geçin.
20. Ayna Karşısında Kendinize Hesap Sorun
Bu günlük rehberlik tekniği, hedeflerinize daha kolay odaklanmanızı sağlar. Aynada kendinize bakın ve sorun, “Bugün başarmak için hedeflediklerimi başardım mı?” Yapmadıysanız, neden başaramadığınız konusunda kendinize karşı acımasızca dürüst olun. Kendinize sorunu çözmek için söz verin ve ertesi gün yarım bıraktığınız veya yapmadığınız işlerinizi bitirin.
21. Dur, Başlat, Değiştir Tekniği
Bu süper etkili, 30 saniyelik bir terapidir. Herhangi bir sorun karşısında, takılıp kaldığınız veya duraksadığınız anda kendinize sırasıyla, “şu anda ne yapmayı bırakmalıyım”, ardından “şu anda ne yapmaya başlamalıyım” ve “neyi değiştirmeliyim” sorularını sorun. Cevaplarınızı verdikten sonra hedefe ulaşmak için harekete geçin.
22. Sihirli Soru Tekniği
İşte büyük soru; “Neyi bilmiyormuş gibi yapıyorum?”
Beyniniz sıkışıp da donup kaldığında veya ne yapacağınızı bilmediğinizi hissettiğinizde, mevcut durum hakkında bilmiyormuş gibi yaptığınız şeyi kendinize sorun. Bu yöntem, beyninizin soruyu işleme şeklini tersine çevirir.
Beynin çoğu soruyu cevaplamak için belirli bir sırası vardır. Bu soru, zihnin normal akışındaki dizilişi tersine çevirir. Bu nedenle beyniniz, içinden çıkamadığınız duruma farklı bakmaya zorlanır.
23. Kendinize Şefkat Gösterin
İşinizde veya yaptığınız her şeyde üretkenliğinizi artırmak ve yüksek performans seviyelerini korumak için yapabileceğiniz en büyük şeylerden biri, kendinize karşı kendiniz gibi davranmaktır. Bu, başarısızlık ve aksilik durumunda, özellikle de sizin hatanızmış gibi düşünenlerle karşılaştığınızda, dikkatli olmanız ve kendinizle konuşma şeklinize dikkat etmeniz anlamına gelir.
“Kendinize karşı kendiniz gibi davranmak” da nedir diye sorduğunuz duyar gibiyim. Yani şöyle ki, kendinizin yaptığı bir hatayı, karşılaştığınız bir başarısızlık durumunu, bir başkası yapmış olsa sizin ona karşı tavrınız ne olurdu? Eğer cevabınız, nezaketle bu tür durumların yaşanabileceğinizi anlatmaksa, kendinize de aynısını yapın. Başkalarına göstermiş olduğunuz nezaket ve sıcaklığı kendiniz hak etmiyor musunuz? Kendinizi suçlamayı bırakın. İnsanoğlu çoğu zaman başkalarına karşı büyük bir anlayış içindeyken, kendine karşı oldukça acımasızdır.
Bu şekilde yaptığınızda, işinize daha da üretken bir şekilde dönebilir ve verimlilik düzeyiniz artar. Aksi halde moral bozukluğu ve suçluluk duygusuyla bir yere varmanız pek de mümkün değildir.
Son olarak;
Hedeflerinize nasıl ulaşacağınızı bilmek, başarıya giden yolda size yardımcı olacak bazı tekniklerin uygulanmasını ve bazı araçların kullanılmasını gerektirir. Zaman zaman kendimin de başvurduğu bu 23 strateji, umarım hayallerinize ulaşmanız noktasında size yardımcı olur. Hedefe ulaşmak için izleyeceğiniz doğru stratejiler, zaman kazanmanızı sağlayacak, hedeflerinize daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun