İş Hayatında Başarılı Olmanın Önündeki 7 Engel

İş hayatında başarısızlığa uğramanın nedenleri nelerdir? Başarısızlığın sebepleri. İş hayatında başarılı olmak ama nasıl?

Başarılı olmanın temelinde aslında başarısızlık yatar. Eminim daha önce başarılı insanların nasıl başarısız olduklarını ve bu başarısızlıklarını nasıl başarıya dönüştürdüklerini anlattıkları başarı öykülerini okumuşsunuzdur. Yeterince başarısız olduğunuzda, siz de başarıyı yakalayacaksınız. Başarı, kendinize Neden başarısız olmaya devam ediyorum?” sorusuna bulduğunuz doğru cevaplarla gelecektir.

Amerikan başkanlarından Winston Churchill, “Başarı nihai değildir, başarısızlık ölümcül değildir. Önemli olan cesarettir” derken, esasında başarının en önemli anahtarının cesaret olduğunu vurgulamaktadır. Cesaret, başarısızlıklarımızla yüzleştiğimizde yapmayı seçtiğimiz eylemlerden doğar. Başarısızlığı başarıya evirmenin ilk adımı da işte tam da bu noktada başlar.

Başarıya giden yol elbette kolaylıkla yürünen bir yol değildir. Tabiri caizse önünüze, dikenler, çukurlar, yabani hayvanlar, yabani otlar çıkması muhtemeldir. Hiçbir engel çıkmasa bile yeterince tempolu yürümediğimizde, yolda oyalandığımızda, dinlenmek için haddinden fazla zaman harcadığımızda, hedefimizi kaçırmamız olağandır.

Zaten her şeyi her zaman doğru yapmak insanın fıtratına aykırıdır. Biz hatalarımızla biziz. Başarısızlık, bize bir şeyleri nasıl yapmamamız gerektiğini gösteren bir öğrenme deneyimidir. Doğruyu yapana kadar yanlış yaptığımız şeyi düzeltmeye devam etme fırsatı verir.

Yani başarısızlıklarınız, öğrenme fırsatlarınızdır ve çok iyi birer öğretmendir.
Thomas Edison’un şu meşhur sözünü eminim çok kere okumuş/duymuşsunuzdur;

“Başarısız olmadım. İşe yaramayan 10.000 yol buldum.”


Ampulü 10.0001. denemesinde bulan Edison, başarısızlık karşısında yapılması gerekeni işte bu tarihi sözleriyle özetlemiştir. Aslında başarı vazgeçmemektir.

Başarısızlık size eskisinden daha akıllıca davranma fırsatı sağlar. Ancak başarısızlıklarınızından doğru dersleri çıkaramaz ve size sunduğu fırsatları kullanmazsanız, iş hayatında istediğiniz başarıya asla ulaşamazsınız.

İşte yaptığınız her şeyde başarısız olduğunuzu hissetmenizin 7 nedeni. Bu 7 nedeni kontrol altına aldığınızda, iş hayatında başarısız olmaktan da kurtulabilirsiniz.

1. Başarısızlık Korkusu

basarisizlik korkusu İş Hayatında Başarılı Olmanın Önündeki 7 Engel

Başarısızlıktan korkmak bizi tabiri caizse felç eder. Başarısızlık korkunuz varsa, daha başlamadan kendinizi başarısızlığa hazırlıyorsunuz demektir. Başarısızlık fobisi, sizin iş hayatınızda kapasitenizin altında bir performans göstermenizin en büyük sebebidir. Daha önceki başarısız deneyimler, öğrenilmiş çaresizliği de beraberinde getirir. Öncelikle kafa yapınızı değiştirmeli, başarılı olma yolunda kendinize güvenmelisiniz.

2. Acelecilik

Sosyal medya, hayatımızı nasıl yaşadığımız konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Sosyal medyada binlerce insan inanılması güç başarılarını ve maddi zenginliklerini, paylaştıkları video ve fotoğrafıyla anlatıyor, gözümüze sokuyor. Gösterişli evler, lüks arabalar, tatiller, mücevherler, pahalı giysiler, marka ayakkabılar diye liste uzayıp gidiyor.

Bütün bunları gördükçe, başarının avucumuzun içinde olduğu kavramına sürekli maruz kalıyoruz. Bizler de o insanlara özenerek, onlar gibi olabilmek için gidip bir an evvel bu maddi başarılara sahip olmamız gerektiği fikrine kapılıyoruz.

Kişisel gelişimde bize defalarca söylenen mesaj, eğer büyük hayaller kurarsan her şeye sahip olabileceğindir. Büyük hayaller kurup kendimize inanılmaz zorlu hedefler koyarız. Umduğumuz sonuçları elde edemediğimizde de cesaretimiz kırılır ve pes ederiz.

Bu aslında büyük bir hatadır. Yüksekleri hedefleyip büyük hayaller kurmakta tabi ki sorun yok. Ancak yüksek hedefler koyarken göz önünde bulundurmanız gereken asıl şey, hedeflerinize yakalamak için her gün gösterdiğiniz çaba, özveri ve çalışma miktarıdır.

Anında elde edilmek istenen sonuçlar gerçekçi değildir. Bu nedenle dağın zirvesine ulaşmak için belirlediğiniz hedefler gerçekçi olmalı. Bir günde 20 km. değil, 2 km. yürüdüğünüzde çabuk pes etmezsiniz. Büyük hedeflere varmak için, önce adım adım küçük hedeflerinizi tamamlayın. Tek hamleyle 20 basamaklı merdivenin en tepesine çıkmak imkansızdır.

3. Başarılı Olma Yolunda Yapılan Hatalardan Biri; Planlama Eksikliği

planlama yapmak İş Hayatında Başarılı Olmanın Önündeki 7 Engel

Benjamin Franklin, “Planlamayı başaramazsan, başarısız olmayı planlıyorsun demektir” der.

Planlama eksikliği, çoğunlukla çok fazla şeyi çok çabuk istemekle birlikte gelir. Hayattaki hayallerinize ve hedeflerinize ulaşmak için bir planınızın olması gerekir. Plansızlık, başarılı olma olasılığınızı dibe çekecektir. İyi bir plan size yön verir, hedeflediğiniz yolda sizi yolda tutar ve size sorumluluk duygusu aşılar.

İyi bir plan, ulaşılabilir, ölçülebilir, spesifik hedeflerin önceden belirlendiği bir plandır. Ayrıca, karşılaşabileceğiniz zorlukları ve engelleri düşünün. Bunlara karşı hazırlıklı olun ve bunları da yönetmek için bir planınız olsun. Kış günü yola çıkıyorsanız, arabanızda kar lastiği bulunmalıdır. Her ihtimali önceden düşünüp, yanınıza gerekli olan her şeyi almalısınız.

4. Çok Kolay Vazgeçmek

Vazgeçmek, insanların başarısız olmasının bir numaralı nedenidir. Başarıya giden yol çetindir ve bu yolda pek çok fazla tümsek vardır. Başarısızlık karşısında veya reddedildiğinizde, vazgeçmek daha kolay hale gelir.

Bir daha pes etmek istediğinizde, yola çıkarken önünüze koyduğunuz hedefleri düşünün. Vazgeçmek, başarısızlığı peşinen kabul etmek demektir. Başarınızı, başarısız olduğunuz projeye veya yaşadığınız reddedilme durumuna bağlamayın.

Zihninizi sıfırlayın ve olumsuzluklardan arındırın. Bir sonraki adımda ne yapacağınızı belirlemek için iradenizi kullanın. Başka hiç kimse sizin üzerinizde bu güce sahip değildir. Vazgeçmek veya yola devam etmek, kendi kararınızdır.

5. Tavsiyelere Kulak Tıkamak veya Egonuza Yenik Düşmek

basarili olma yolunda yardim alma İş Hayatında Başarılı Olmanın Önündeki 7 Engel

Edmond Mbiaka, “Çaresiz bir ihtiyaç içindeyken egonuzun yardım istememesine asla izin vermeyin. Hepimize hayatımızın bir noktasında yardım edildi” der.

Hayattaki hayallerinize ve hedeflerinize ulaşma yolculuğu tek başına yapılamaz. Bu yalnız bir yolculuk değildir. Yaptığınız her şeyde başarısız olduğunuzu hissetmenizin bir nedeni, egonuza yenik düşerek başkalarından destek almak konusunda isteksiz davranmanız.

Ayrıca eleştiriye kapalı olmak, başarısızlığın nedenlerinden biridir. Başarılı olma hissini yaşamak için, olumlu eleştirilere kulak tıkamamanız gerekir. Sizin inandığınız doğrular olabilir. Başkalarının size verdiği öneriler doğru olmaya da bilir. Bu hiç sorun değil. Ancak unutmayın ki; neden böyle düşündüklerini bilmek size katkı sağlayabilir.

Zorluklar ve başarısızlıklarla karşı karşıya kaldığınız durumlarda, yapıcı eleştiriler duymak ve tavsiye almak önemlidir. Size söylediklerini duymak rahatsız edici olabilir. Fakat yapıcı bir eleştiri, geri gitmek yerine hayatınızda nasıl ilerleyeceğiniz konusunda iç görü kazanmanıza ve önemli dersler öğrenmenize yardımcı olacaktır.

6. Geçmiş Hatalardan Ders Almamak

Yaptığınız hatalardan önemli dersler çıkarılması gerekir. Ancak onları görmezden gelmeyi seçerseniz, bu dersler önemsizdir. Başarısızlığın sürmesi ve aynı hataları tekrar tekrar yapmaya devam etmeniz, bu dersleri görmezden gelmenizin sonucudur.

Hatalarınızı toprağa gömmeyin. Sizin için neyin yanlış gittiğini anlamak ve bu başarısız deneyim hakkında öğrendiklerinizden dersler çıkarmak için zaman ayırın. Neyin işe yaramadığını ve gelecekte benzer hatalardan kaçınmak için neler yapmanız gerektiğini bulun.

7. Başarılı Olma Yolunda Kendinize İnanmamak

Çevrenizdeki en zeki ve en yetenekli kişi siz olabilirsiniz. Ancak kendinize inanmıyorsanız, hayatınızda karşınıza çıkacak fırsatlardan yararlanamayacak, hayatınızda başarısızlıklar hakim olacaktır.

Başarılı insanları başarısız insanlardan ayıran şey, başarılı insanların kendilerine inanmalarıdır. Belirledikleri hedeflere ulaşabileceklerine ve karşılaşacakları zorluklar ve engellerle başa çıkabileceklerine inanırlar.

Sürekli olarak işlerin yolunda gitmemesine nedenler arıyorsanız veya kendinizden başka birini veya herhangi bir şeyi suçlama alışkanlığınız varsa, bu, kendinize olan inancınız üzerinde çalışmanız gerektiğinin çok net bir işaretidir.

Kendinize ve başarabileceklerinize inanmaya başladığınızda, pes etme olasılığınız daha az olacaktır. İnancınız işinize yarayacak ve çözümü bulmanız için size güç verecektir. Başarıya ulaşmada psikolojik bakış açısı önemlidir.

Seçim gücümüz, gerçekten kontrol edebileceğimiz en önemli şeydir. Başarısızlığın cesaretimizi kırmasına izin vermeyi seçebiliriz. Yahut başarılı olma konusunda kararlılığımızı güçlendirmek için, başarısızlıklardan elde ettiğimiz tecrübeleri kullanmayı seçebiliriz.

Son Olarak;

Harekete geçmeyi ve başarılı bir hayat yaşamanızı engelleyen bu 7 nedeni ortadan kaldırmayı seçtiğinizde, başarının başarısızlığın yerini aldığını göreceksiniz. Nihayetinde de doğal olarak neleri başarabileceğinize dair kendinize daha fazla inanacaksınız. Başarılı olma konusunda, yukarıdaki hataları yapıyorsanız, bunlardan vazgeçmenizin vakti gelmiş demektir. İş hayatında başarılı olmak, inişli-çıkışlı, bol virajlı, yağmurlu, karlı, çamurlu yollardan geçmekle mümkündür. Hiçbir başarı tesadüf olmadığı gibi kolay da elde edilemez. Öte yandan, babadan kalma mirasla iş hayatında başarılı olmak, gerçek bir başarı olarak görülemez.

“Başarısızlık, daha akıllıca yeniden başlama fırsatıdır.”

Henry Ford

Alternatif iş fikirleri ile ilgili sitemizi inceleyebilirsiniz.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram: @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın