İş Hayatında İkna Teknikleri; 9 İpucu

İş hayatında ikna teknikleri nelerdir? Satışta ikna teknikleri konusunda neler yapmalıyım? İkna etme yöntemleri iş hayatında nasıl kullanılır?

İkna sanatını bilmek, ikna etme teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, girişimciler için çok güçlü bir araçtır. Yeni müşteriler edinmenize, işinde uzman kimselerin sizinle çalışmasını sağlamanıza ve yeni iş ilişkileri kurmanıza yardımcı olabilir. İkna kabiliyeti yüksek insanlar, başkalarının ihtiyaçlarını kendilerinden üstün tuttukları için sevilir ve etkili olurlar. Başka birinin geçmişini ve motivasyonunu gerçekten anlamaya çalıştığınızda, onu daha etkili bir şekilde ikna edebilirsiniz.

Bu makalede, iş hayatında, pazarlama ve satışta ikna teknikleri konusunda bilmeniz gereken 9 ipucunu sizlerle paylaşacağım.

İş Hayatında Temel İkna Teknikleri Nelerdir?

1. Meraklı Olun

İkna kabiliyeti yüksek insanlar, etraflarındaki dünyayı, sosyal hayatı ve etkileşimde bulundukları insanları merak ederler. Bu merak onlarda çoğu zaman doğuştan gelen bir özelliktir. Başkalarının fiziksel ve duygusal düzeyde, neye ve neden ihtiyaç duyduğunu öğrenin. Her zaman doğru soruları sorun ve sonrasında dikkatlice dinleyin.

“Şimdi söyle bana; …” ile başlayan açık uçlu sorular sorun. Başkalarına gerçekten ilgi gösterin ve onların arzularını, hayallerini ve hedeflerini öğrenin. Bir kişinin pozisyonunu anladığınızda, onu ikna etmek için daha çok bilgiye sahip olacaksınız. Yani karşınızdaki hakkında ne kadar çok bilgiye sahipseniz, ikna etmeniz o kadar kolay olacaktır.

2. Etkin Dinleme Yapın

İkna teknikleri; etkin dinleme

İkna teknikleri dendiğinde hayalimizde daha çok konuşmaya dayalı bir tablo canlanır. Halbuki ikna yöntemleri konusunda başarılı kimseler çok iyi birer dinleyicidir.
Biriyle konuşurken tüm dikkatinizi o kişiye verin. Gözlerinin içine bakın ve konuşma boyunca ona ismiyle seslenin. ….. Bey, ….. Hanım gibi…

Cevap vermeden önce sözlerini bitirmesine izin verin. Dikkatlice dinlediğinizde, o kişiye ve onun fikirlerine değer verdiğinize dair bir mesaj iletirsiniz. Zamanla artan bir güvenilirlik oluşur ve bu psikolojik ikna yöntemleri konusunda sizi başarılı kılar. Çünkü birinin ikna olmasının temelinde güven duygusu yatar.

3. Dürüst Olun

Güvenilirliğiniz ve ikna gücünüz, büyük ölçüde her durumda dürüst olmanıza bağlıdır. Sahtekârlık yaparak başkalarını kandırabilirsiniz ama bunun sonuçları yıkıcı olacaktır. Kasıtlı söylenmiş bir yalan veya yanlış beyan, profesyonel bir itibara kalıcı olarak zarar vermek için genellikle yeterlidir. Gerçek can yakıcı olsa da, çoğu insan dürüst insanlara saygı duyar ve gereken değeri verir. Temel ikna teknikleri söz konusu olduğunda dürüstlük en önemli hazinelerden biridir.

4. Kendinizden Emin Olun

İster bir müşteriyle, ister meslektaşınızla konuşuyor olun, işinize ve fikirlerinize ne kadar inandığınızı gösterin. Stresli, heyecanlı veya kendinden şüpheli bir izlenim vermekten kaçınmak için sakin olun. Konuşurken her zaman açık ve net olun. Kendinizden emin davranın. İkna yöntemlerinin temelinde yatan duygulardan biri de özgüvendir.

5. Bir Hikaye Anlatın

İyi bir hikayenin etkilemeyeceği hemen hiç kimse yoktur. Çocukluktan itibaren hikayeler dinlemeyi severiz. Hikayelerin başkalarını ikna etme ve onları etkileme gücü vardır. Birçok insan, reel bilgileri ve rakamları duymaktansa öyküleri dinlemekten daha çok hoşlanır. Elbette realist olmak gerekir lakin gerçekliği hikayelerle süslemek çok daha etkilidir.

Fikrinizin veya stratejinizin neden önemli olduğunu göstermek istiyorsanız, iyi hazırlanmış bir hikaye anlatın. Hikayeleriniz, kişinin düşündüğü, zaten inandığı veya inanmasını ve yapmasını istediğiniz şeyler arasında bağlantılar oluşturmalıdır. Yani özetle hikayeniz; fikrinizi, hizmetinizi veya ürününüzü satmanıza katkı sağlamalıdır.

Bir hikayeniz yoksa bile, güzel ve cezbedici bir hikaye kurgulayabilirsiniz. Hikayeler, bilhassa iş hayatında ikna teknikleri konusunda tahmin ettiğinizden çok daha etkilidir.

6. Endişelerini Giderin

İş hayatında karşıdakinin endişelerini gidermek

Birini ikna etmeniz gerektiğinde, genellikle onun ikna etmeniz gereken konuyla ilgili düşüncelerini tamamıyla değiştirmeniz gerekir.

Ancak ikna edenin nihai hedefi, kendi fikrini karşısındakinin kabul etmesini, en azından anlamasını ve herhangi bir endişeye kapılmamasını sağlamak olmalıdır.

Bir iş görüşmesi veya pazarlama konuşması yaparken, karşınızdaki için en önemli olan şeye odaklanın. Karşıt görüşleri paylaşın ve olası hayal kırıklığı veya yanlış anlaşılabilecek konulara değinin. Birisi sizinle aynı fikirde olmak konusunda tereddüt ederse, nedenini öğrenmek için sorular sorun. Fikirlerinizi veya ifadelerinizi güvenilir kanıtlarla destekleyin. Psikolojik ikna teknikleri arasında önemli bir nokta da, karşınızdakinin endişelerini gidermektir.

7. Konuşurken Ses Tonunuzu Doğru Ayarlayın

Karşınızdakinin vereceği kararlar üzerinde ses tonunuzun ve iletişim şeklinizin etkisi büyüktür. Bu nedenle anlaşılır bir tonda ve sakince konuşun. Sakince konuşmaktan kastım sessiz konuşmak değil; Sesinizi, abartılı olmayacak yükseklikteki bir tonda ve net konuşacak şekilde ayarlayın. Sesinizin hızını ve yüksekliğini, vurgulamak istediğiniz noktalara göre doğru bir biçimde ayarlayın.

Önemli noktaları vurgulamak için kısa duraklamalar kullanın. “Gibi, ıııhhh ve sen bilirsin” gibi gereksiz ve sıkıcı kelimeler/ünlemler kullanmaktan kaçının. Önce konuşacaklarınızı planlayın ve sonra bunu inanç ve özgüvenle karşı tarafa iletin. İş hayatında ikna teknikleri konusunda, konuşma tarzınızın çok önemli olduğunu unutmayın.

Ayrıca konuyla ilgili, “İş Hayatında Beden Dili Nasıl Kullanılır? (11 İpucu)” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

8. Empati Kurun

İkna teknikleri; empati kurmak

Güçlü bir ikna kabiliyetine sahip olmak için, karşınızdakinin derdini ve sorunlarını anlamalısınız. Kendinizi karşınızdakinin yerine koymaya çalışın. Bunu yapmak, diğer kişinin durumunu, duygularını ve amaçlarını daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Benzer bir deneyim yaşadıysanız, paylaşın. Empati göstermek, bağlantıları güçlendirir ve karşılıklı güven duygusu oluşturur. İş hayatında ikna etme yöntemleri konusunda sahip olmanız gereken en önemli becerilerden biri, gelişmiş bir empati duygusudur.

9. Ortak Noktalarınızı Bulun

Daha önce bağ kurduğunuz ve ilişki içinde olduğunuz birini ikna etmek, yeni tanıştığınız birini ikna etmekten çok daha kolaydır. İkna etmek istediğiniz kişiyi iyice tanıyın. Onun hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, ikna etmeniz o kadar kolay olacaktır.

İkna etmeyi amaçladığınız kişinin, neyi sevip neyi sevmediğini öğrenin. İş konusundaki hassasiyetlerini, isteklerini ve ikna ederken size avantaj sağlayacak diğer bilgileri öğrenmeye çalışın. Buluşmadan önce hakkında araştırmalar yapın. Biriyle ne kadar çok ortak noktanız olursa ve bunu onunla paylaşırsanız, onun aklında yer etmeniz kolaylaşacaktır ve ikna etmekte zorlanmayacaksınız.

Son olarak;
İş hayatında ikna teknikleri konusunda temel teşkil edecek önemli bilgileri paylaştım. İkna yöntemleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmanız, satışta ikna teknikleri hususunda kendinizi geliştirmeniz, iş hayatında size büyük faydalar sağlayacaktır. İkna teknikleri konusunda ihtiyaç duyacağınız temel bilgileri yukarıda sıraladığıma göre, gerisi sizin elinizde…

Konuyla ilgili, “Pazarlama Stratejileri; En İyi Satış Teknikleri Nelerdir?” başlıklı yazımı da okuyabilirsiniz.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın