Özgeçmiş (CV) nasıl yazılır? Özgeçmiş hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? CV’de nelere yer verilmeli, nelere yer verilmemelidir?
Özgeçmiş (CV) Nedir?
Kısaca özgeçmiş, bir kişinin, iş deneyimleri, eğitim durumu, kişisel becerileri gibi bilgilerin özet olarak yer aldığı belgedir. Özgeçmişiniz, sizinle görüşmek isteyen bir personel müdürünün, elde etmek için niteliklerinizi net, özlü ve stratejik bir şekilde sunmalıdır. Becerilerinizi, iş deneyiminizi ve varlıklarınızı aktarmalıdır. Özgeçmiş (CV), bir işveren için neler yapabileceğinizi de gösteren bir şekilde profesyonel olarak neler başarabileceğinizi açıklamak için kullanılır. İş fırsatları beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir. Güncellenmiş bir modern özgeçmiş, başarılı bir iş aramanın anahtarıdır. İşte iyi bir özgeçmişin nasıl yazılacağı ve nelerin dahil edileceği konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler.
Özgeçmişinizde Olması Gerekenler
Özgeçmişiniz kısa ve öz olsun. Bir işverenin herhangi bir CV’yi gözden geçirmesi ortalama 30 saniye sürer. Pozisyon için doğru kişi olduğunuzu görmelerini istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır.
CV’nizi defalarca gözden geçirin. Yazım veya dil bilgisi hatası olmadığından emin olun. Yazdığınız CV’yi bir başkası da okusun. Özgeçmişte yapılacak basit bir yazım hatası, işveren üzerinde olumsuz bir izlenim bırakabilir. Hatta işe alınmanızı bile engelleyebilir.
CV’nizi iki sayfayla sınırlayın. CV’nizde ağırlıklı olarak en son iş deneyimlerinize yer verin. 15 yıldan daha eski meslekler ve deneyimler ya CV’de yer almamalı ya da en aza indirilmelidir. Bu şekilde, işveren daha alakalı bilgilere odaklanabilir.
Özgeçmişinizi başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirin. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili iş deneyiminizi veya başarılarınızı belirtin. Bunu, iş tanımını dikkatlice okuyarak veya işverenin web sitesini inceleyerek yapabilirsiniz.
Neyi başardığınızı vurgulayın. Daha önce çalıştığınız işyerlerinde göstermiş olduğunuz becerilerinizi ve başarılarınızı örneklerle belirtin. Bu örnekler, çalıştığınız pozisyonda gösterdiğiniz başarılardan oluşmalı. Bu bilgiyi CV’nizin “İş deneyimi” bölümüne eklemek en iyisidir.
Dürüst olun. Özgeçmişinizde yalan söylemek asla iyi bir fikir değildir. İşvereni yanlış yönlendireceği için becerilerinizi veya başarılarınızı abartmamalısınız. Verdiğiniz yanlış bilgilerin sonradan ortaya çıkması, ilerleyen zamanlardaki meslek hayatınıza da zarar verebilir. Özgeçmişinize güvenin ve neyse onu yazın.
Ölçülebilir başarılarınızı nazara verin. İşverenin anlayacağı ve etkileneceği, eski başarılarınızı rakamlarla anlatın. Örneğin, kaç kişiyi denetlediğiniz, kaç ürün sattığınız, satışları yüzde kaç artırdığınız vb. gibi…
Özgeçmiş yazarken basit kelimeler ve eylem fiilleri kullanın. Özgeçmişinizi okuyan kişi her zaman işveren olmayabilir. CV’ler, alanınıza aşina olmayan işe alım görevlileri veya insan kaynakları uzmanları tarafından da incelenebilir. Bu nedenle basit ve sade bir dil kullanın.
Becerilerinizi gösteren ve katıldığınız sosyal sorumluluk projelerini, CV’nizde yer verin. Tanınmış bir kuruluşta gönüllü olduysanız veya önemli bir amaç için çalıştıysanız, CV’inize bunu da ekleyin. Bu deneyimleriniz, özellikle başvurduğunuz pozisyonla ilgiliyse, “İş Deneyimi” veya “Gönüllü Çalışma” bölümünün altına dahil etmelisiniz.
İki kez kontrol edin ve iletişim bilgilerinizi ekleyin. CV’niz, adınızı, adresinizi, e-posta adresinizi ve telefon numaranızı içermelidir. Bu bilgi ilk sayfanın en üstüne yerleştirilmelidir. Ayrıca, bu bilgilerin doğru olduğundan emin olun. Aksi takdirde işveren sizinle iletişime geçemeyecektir.
CV Hazırlarken Yapılmaması Gerekenler
Uygunsuz bir e-posta adresi kullanmayın. E-postanızın okunması ve yazması kolay, profesyonel ve rahatsız edici olmadığından emin olun. Genel olarak, e-posta adresiniz adınıza dayalı olmalıdır. Takma adları, sayıları veya özel karakterleri, e-posta adresinizde kullanmamaya özen gösterin.
Gereksiz kişisel bilgileri dahil etmeyin. Yaş, kilo, boy, medeni durum, dini tercih, siyasi görüş veya tartışmalı olabilecek diğer kişisel özellikler gibi herhangi bir kişisel ayrıntıyı, CV’nizde yer vermemek en iyisidir. Bu, olası önyargıları önleyecektir. En önemlisi, sosyal sigorta numaranızı asla CV’nize eklemeyin.
Kendi resminizi eklemeyin. Kimi zaman fotoğraf eklemek kabul edilebilir olsa da, bu çok da doğru değildir. Aslında işe alınma şansınızı azaltabilir ve özgeçmişinizin tüm odağını başka yöne çevirebilir. İşverenin, nasıl göründüğünüze değil, becerilerinize ve deneyiminize odaklanmasını istiyorsanız, CV hazırlarken fotoğrafınızı eklemeyin.
Madde madde yazın. CV’nizin her bölümünü veya alt bölümünü, 5-7 arasında madde ile sınırlandırın. Madde işareti kullanarak, CV’nizin okunmasını kolaylaştırın. Bu, işverenin özgeçmişinizi taramasını ve potansiyelinizi çok daha iyi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Her madde işareti, bilgileri alakalı ve kısa tutarak akıllıca kullanılmalıdır.
Şahıs zamirlerini kullanmayın. “Ben”, “benim” veya “beni” kelimelerini kullanmayın. Özgeçmişinizi sanki başkası tarafından yazılmış gibi üçüncü şahıs ağzından yazın.
Sadece iş sorumluluklarını listelemeyin. CV’nizde sadece çalıştığınız eski işlerde görev aldığınız bölümleri ve bu bölümlerdeki pozisyonunuzu yazmayın. Bunun yerine, iş görevlerinize kişisel bir bakış açısı katarak ve belirli örnekler vererek başarılarınızı vurgulayın.
Genel açıklamalar yapmayın. Başvurduğunuz pozisyona gerçekte yapabileceğiniz katkıyı vurgulamayan belirsiz ifadelerden uzak durun. “Verimliliği artırmaktan ve maliyet tasarrufu yapmaktan sorumludur” gibi net olmayan ifadeler, işverene herhangi bir bilgi vermez. CV’nizi kişiselleştirin!
Önceki işlerden ayrılma nedenlerinizi CV’nize dahil etmeyin. Özgeçmişinizin temel amacı, sizi, becerilerinizi, deneyiminizi ve başarılarınızı tanıtmaktır. Tamamen olumlu olmalı ve aday olarak size herhangi bir değer katmadığı için ayrılma nedenlerini içermemelidir.
CV hazırlarken referansları dahil etmeyin. Bir işveren, yalnızca sizi ciddi olarak işe almayı düşünüyorsa referans ister. Referansları ayrı bir sayfada tutun ve özellikle istendiğinde işverene teslim edin.
CV’nize, hobilerinizi veya ilgi alanlarınızı dahil etmeyin. Potansiyel işverenlerin kapılabileceği önyargılar nedeniyle hobilerden bahsetmek doğru değildir. Bununla birlikte, hobileriniz başvurduğunuz pozisyonla ilgiliyse, işverene neden uygun olduğunuzu gösterebileceği için bu tür hobi ve ilgi alanlarını CV’nize dahil edebilirsiniz.
Özetle;
Görüldüğü gibi iyi bir CV hazırlamanın birtakım kuralları vardır. Bu kuralları, sebepleriyle birlikte sizlerle paylaşmaya çalıştım. Faydalı olması temennisiyle…
Kendinize uygun birbirinden farklı işler için, sitemizde yer alan iş fikirleri ilginizi çekebilir.
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun