Jeff Bezos Kimdir?

Jeff Bezos

E-ticaret dünyasının mihenk taşı olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, girişimcilik tarihinin en çarpıcı isimlerinden birisidir. Jeff Bezos kimdir? Sorusunun cevabı internet dünyasındaki girişimcilerin en çok ihtiyaç duyduğu  rehberdir.

Jeff Bezos Kimdir?

1964 yılında New Mexico’da dünyaya gelen Jeff Bezos, 2020 yılı iiçerisinde, dünyanın en zengin insanlarının isimlerinin tepesinde olmasının yanı sıra, dünyanın en başarılı girişimcilerinden de birisidir. İnternet gelişimini öngörülü bir yaklaşımlar irdeleyen Bezos, e-ticaret’in ilk adımlarını atmasıyla günümüz başarısını elde etmiştir.

Jeff Bezos Eğitimi

Gençlik yıllarındaki bilgisayar ve yazılım tutkusu Princeton Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri fakültesine kayıt olmasını sağladı. Mezun olması akabinde Wall Street’te iş sektörüne atılan Jeff Bezos, bir süre iş tecrübesi edinmesiyle işi bırakarak kendi hülyasını gerçekleştirmeye adımlar attı.

Amazon.com Kuruluş Süreci

İş hayatında Amazon’u yazılım tarafıyla ayakta tutacak ekibe ödeyecek maaşı biriktiren Jeff Bezos, 1994 yılının Temmuz ayında, evinin garajında Amazon macerasına başladı. İş fikrinin kayda değer nitelik taşıması sebebiyle reklam tarafına tek kuruş yatırım yapmaksızın, kısa süre içerisinde şirketin değeri katlanınca 1999 yılında alışveriş sektörünün lideri haline geldi.

Amazon’un bu noktada uyguladığı en güçlü strateji, sektördeki rakipleriyle aynı özellikleri tekrarlamak yerine yapılmayanı yapmasıyla gerçekleşti. Ziyaretçilere kitap ve filmler için yorumlar yapılmasını/sunulmasını sağlayan Amazon, 1998 yılında teknolojik dönüşümle birlikte CD satışı işine de girdi. Teknolojinin üstel hızı 2007 yılında dijital kitaplar fikrini yani Kindle projesini ortaya çıkardı. Kindle fikri gerçek bir vizyon olduğu kısa süre içerisinde istatistiklerle ortaya çıktı bile. Baskı kitap satışını geçen Kindle kitap satışıyla artık dijital kitap okuma furyası yayıldı.
Jeff Bezos’un tek başına başladığı Amazon serüveni günümüzde 117 bin çalışanla devam ediyor.

Jeff Bezos Kariyeri

Amazon’un durdurulamaz gücünün yanı sıra, Jeff Bezos çok farklı sektörlere de yatırım yapmayı ihmal etmedi. 2000 yılında Blue Origin adında uzay şirketini kurdu ve Teksas’da fırlatma alanları satın alarak şirket hacmini büyüttü. 2018 yılında ise, resmi tanıtımlarla birlikte fırlatma programları halka duyuruldu. Ayrıca 2013 yılında 250 milyon dolar karşılığında Washington Post’u da satın alan Bezos, 2017 yılında 72 milyar dolarlık servete sahip olmasıyla en zenginler listesinde 3. sıraya yerleşmişti. İlk 2 sırada ise Bill Gates ve Amerikalı Warren Buffett vardı.

Jeff Bezos’un İlginç Alışkanlıkları

● Pizzayı çok sever. Öyle ki her toplantıda masayı pizza ile doldurarak önce herkesin doymasını sağlar.
● Değişik yemekleri tercih eder. Ahtapot gibi mutfakta nadir görülen besinlerle karnını doyurur.
● Akşam yemekleri sonrasında bulaşık yıkama görevi kendisine aittir. Bu durumun kendisine düşünmeye fırsat verdiğini söylüyor.
● Uzayla ilgili çalışmaları çocukluğundan beri en büyük hayaliydi. Bu yüzden hala uzay karikatürleri ve makalelerini okuyor.
● Ortalama 8 saatlik uykunun kendisini zinde tuttuğunu belirtiyor.
● Küçükken McDonald’s zincirinde çalıştığı biliniyor.
● Kitap okumayı çok seviyor. Bu konuda örnek olabilecek kadar büyük bir kütüphanesi var.

Jeff Bezos Girişimcilik Tavsiyeleri

İnatçılık ve Esneklik Dengesi

Jeff Bezos, bir girişimcinin başarı yolunda her zaman inatçılık ve esneklik dengesini iyi bir şekilde kurması gerektiğini söyler. Bunun ayrımını ise “vizyona inat, ayrıntılara ise esneklik” mentalitesiyle kurulmasını ifade eder.

Verimli Takım İlkesi

Jeff Bezos, şirket içi takımlarda verimlilik korunması için kalabalık yapının oluşmamasına önem gösterir. Ona göre 2 büyük pizza bir takımı doyurabiliyorsa takım sayısı yeterlidir ancak doyulmuyorsa takımdaki üye sayısı azaltılması gerekiyor. Bu durum ise ortalama 6 kişilik takımlarla ideal duruma kavuşuyor.

Defalarca Denemek

Jeff Bezos, inovasyonun devamlılığının defalarca farklı şekilde denemekle mümkün olacağına inanır. Bu yüzden yıl boyunca 2 katına çıkan deneme sayısının 2 kat farklı ve başarılı ürün seçeneğiyle ortaya çıkacağını ifade eder. Örnek olarak da ilaç, otomotiv ve teknoloji şirketlerinin yıl boyunca ortaya çıkan fikir ve modellerini sunar.

Kampanyalar Müşteri Sadakati Sağlar

Amazon üzerinde uygulanan 25 dolar ve üzerine ücretsiz kargo kampanyası pek çok tartışmaya konu olmuştu. Bu kampanyanın olmasının Amazon’a yüksek bir kar oranı getirmeyeceğini ifade eden eleştirmenler bir şeyi gözden kaçırıyordu: Sadakat.

Bezos, ufak hediye ve kampanyaların müşterilerle oluşturduğu duygusal bağın bir sadakat doğuracağını düşünür. Böylelikle kar marjını arttırmaktan ziyade sabit tutmanın da, bu tarz ufak kampanyalarla mümkün olduğunu belirtir.

Ölçülebilir Fikirler

Bezos, şirket içinde oluşan yeni fikirleri değerlendirirken masada her ihtimaliyle değerlendirerek fikirlerin ölçüldüğünü ifade eder. Olası ihtimaller değerlendirilirken olası olumsuzluklar varsa fikir rafa kaldırılarak yeni ve garanti başka fikirlerle devam edilir.

Yeniliğe Açık Olun

Amazon üzerindeki yüzlerce farklı kategoride milyonlarca farklı ürünün satılıyor olması yeniliğin ve yelpaze genişliğinin önemli olduğunu gösteriyor. Olabildiğince farklı ve fazla insanı bir araya getirecek yeniliklerle  yelpazenizi genişletmeniz önemlidir.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın