İnsanlar hikayeleri ve hikayesi olanları severler. Norveç merkezli “Jule Tre Fra Skogen” in (“Ormandan Yılbaşı Ağacı”) düşüncesi; her bir ağacın benzersiz olduğu ve bu yüzden de isimsiz satılmaması gerektiği yönünde. Kurucuları; Anders ve Bartosz bir fotoğraf makinesi alarak ormana gidiyor ve beğendikleri ağaçların resimlerini çekiyorlar. Bu ağaçların görünüşlerine bakarak onlara birer de isim veriyorlar: Kjedelig Tre (sıkıcı ağaç), Jesus Gran (İsa çamı), Voldsomt Ordinær Gran (son derece sıradan çam) gibi…
Daha sonra ise, müşterilerin görünüşünü beğendikleri ağacı bulmalarını sağlamak için, çekilen fotoğrafları sitede yayınlıyorlar. Ağaçların fiyatları 300 Kron (54 dolar/37,50 Euro) ve siteye e-posta gönderilerek rezerve edilmeleri gerekiyor. Ardından Anders ve Bartosz ormana geri dönerek seçilen ağaçları dikkatlice keserek Oslo’ya sevk ediyorlar. Müşteriler ağaçlarını merkezi buluşma noktasından teslim alabildikleri gibi ilaveten ödeyecekleri 100 Kron (18 dolar / 12,50 Euro) karşılığında evlerine teslim ettirebiliyorlar.
İçinizden bazıları bu konsepti fazlasıyla garip bulabilir, hatta bizim gibi ağaçların kesilmesini doğru bulmayabilir fakat JTFS’nin( Jule Tre Fra Skogen) ağaçları isimlendirerek yapmış olduğu bu özel dokunuşu, kendi şartları içerisinde bir iş fikri olarak, aynı zamanda son derece güçlü olan bir tüketici trendiyle de son derece uyumludur ; “orjinallik” ve “anlatılacak bir konu olması.”
Müşteriler sadece ismi olan bir ağacı satın almakla ilgilenmezler. Aynı zamanda da bunu arkadaşlarına ve ailelerine de anlatmaktan zevk alırlar. “Ağaç mı? Evet, onu internetten satın aldık. Ormana gidip ağaçların resimlerini çeken ve onlara isim veren iki çılgın adamın sitesinden. Bu ağacı seçtik ve onlar da ormana gidip getirdiler.” Siz de gelecek yılbaşı tatili için benzer bir uygulamayı yerel olarak hayata geçirmeyi düşünebilirsiniz.
Yılbaşı veya noel ağacı uygulaması bizim dinimiz ve kültürümüzde çok yaygın olmadığından başarılı olmayabilir ama bu iş fikri örneğini sizlerle paylaşmak istememizin nedeni: “Karakter” ve/veya hikayesi olan ürünler” mantığıdır. Mesela, sizin seçtiğiniz hoş görünüşlü bir tavuktan elde edilen organik yumurtalar ya da her bir malzemesinin ayrı bir hikayeye sahip olan özel bir yemek sunumu, Anadolu’da dokunan kilimin ipliklerinin nasıl doğal boyalarla boyandığından tutun da dokuyan hanımın kim olduğuna ve ne kadar saat/gün emek verdiğine, o halılara verilen otantik isimlere kadar uzanan bir çok detaylı örnek verebiliriz. Gerisi, yaratıcılığınıza ve ortaya çıkan girişim fikirlerinizi nasıl uygulayacağınıza bağlıdır.
Site: www.juletrefraskogen.no
İletişim: anders@juletrefraskogen.no
İlk yorum yapan olun