“Kendi İşimi Kurmak İstiyorum” Diyenlere 10 Öneri

Kendi işimi kurmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum. Sıfırdan iş kurmak için nelere dikkat etmem gerekir? Kendi işimin patronu olmak zor mudur?

“Kendi işim kurmak istiyorum” diyerek yola çıkan hemen herkesi birtakım zorluklar beklemektedir. Çünkü başarılı bir işletme sahibi olmak için çıktığınız yolda, bazen karşınıza dikenler çıkar, bazen ayağınız irili ufaklı taşlara takılır, bazen çamura bulanırsınız.

Aslında bu biraz da olması gereken bir şeydir keza emeksiz ekmek kazanmak pek mümkün değildir. Tabi babadan, dededen kalma miras yoksa. Kaldı ki bunu siz kazanmış olmazsınız. Bu, tabiri caizse armudun pişip ağıza düşmesidir ki herkese nasip olmaz.
O zaman ya maaşlı bir işte çalışacaksınız ya da kendi işinizi kurmanız gerekecek.

O zaman şimdi, “kendi işimi kurmak istiyorum” diyenler için akılda bulundurulması gereken 10 öneriyi paylaşalım;

1. İşi Bütünüyle Algılayın

Genellikle “kendi işimi kurmak istiyorum” diye yola koyulanlar, sadece hayalini kurdukları işi yapacakları yanılgısına düşer. Şöyle söylemem gerekirse, sadece el yapımı takılar yapmayacaksınız, kendi lokantanızda yemek pişirmeyeceksiniz veya 7/24 web siteleri tasarlamayacaksınız. Bu belki de zamanınızın %15-20’sini alacak.

Bunun yerine zamanınızın büyük bir kısmını iş stratejileri geliştirmeye, pazarlamaya, satış yapmaya, müşterilerle etkileşime ve defter tutma, faturalandırma ve bordro gibi diğer işleri yapmaya harcayacaksınız. Kısacası; önce bir işletme sahibisiniz, sonra bir web tasarımcı, şef veya takı tasarımcısısınız.

İşe başlarken bu kısım pek düşünülmez ancak bu gerçeği ne kadar erken fark ederseniz, o kadar çabuk başarılı bir iş kurup sürdürebilirsiniz.

2. Önceliğiniz Para Olmasın

Kendi işimi kurmak istiyorum ama nasıl?

Açıkçası bir kâr elde etmeniz gerekse de, ilk hedefiniz bu olmamalıdır. Odak noktanız, müşterilerinizin bir sorunu çözmelerine veya hayatlarını daha iyi hale getirmelerine yardımcı olmak olmalıdır. Son derece bilgili bir danışman olabilirsiniz, ancak sadece para kazanmakla meşgulseniz, bunun müşterilerinize uzun vadede nasıl bir faydası olacak? Para odaklı hareket ederseniz verimli ve başarılı olma olasılığınız düşer. Bu nedenle önceliğinizi, müşterilerinizi memnun etmeye, işinizde kaliteyi yükseltmeye, işinizi geliştirmeye ve büyütmeye vermelisiniz. Bütün bunları yaptığınız takdirde para kendiliğinden gelecektir.

3. Finansmana Dikkat!

Finansman konusunda mümkün olduğunca hata yapmayın veya az ve küçük hatalar yapın. Nakit akışı işinizin can damarıdır. Nakit akışınızı düzgün bir şekilde yönetemezseniz, kazandığınız paradan daha fazlasını harcarsınız. Ve gerekli masraflarınızı karşılayacak kadar paranız olmadığında, uzun vadede işinizi sürdürmeniz mümkün ol(a)maz.

Nakit akışınızı yönetmenin en etkili yolu, bir bütçe oluşturmak ve bin bir zorlukla kazandığınız paranın nereye gittiğini tam olarak bilmeniz için her harcamanın kaydını tutmaktır. Finansman hata kabul etmez.

4. Kendi İşimi Kurmak; Kusursuz Bir Planla Başlar

Maalesef başlangıç aşamasından itibaren iyi planlandırılmayan işletmelerin büyük bölümü iflas etmektedir. 10 senedir oturduğum evimin karşısındaki dükkan, ilk taşındığımızda fırındı. Sonra sırasıyla, medikal, konfeksiyon ve oyuncakçı oldu. Oyuncak satmak için öyle kötü bir yer seçilmiş ki, oyuncakçının da uzun süre tutunabileceğini düşünmüyorum.

“Kendi işimi kurmak istiyorum” diyen her girişimci, kusursuza yakın bir planlamayla işe başlamalıdır. Yer seçiminden finansmana, sektördeki rakiplerden yeni moda ürünlere, müşteriyle iletişimden fiyat yapılandırılmasına kadar her şey incelikle düşünülmelidir. Peki! En azından olası riskleri azaltmak için hangi adımları atacaksınız?

Herkese uygun tek bir yaklaşım yoktur. Fakat mevcut işinizi olabildiğince uzun süre sürdürmek üstüne dikkatle düşünmelisiniz. Bu, bir acil durum fonu oluşturmak, pazar araştırması yapmak ve sektörde tanınmaya başlamak için zaman kazandırır. Bütün bunlara dikkat ettiğinizde, olası bazı aksiliklere karşı çok daha hazırlıklı olursunuz.
Konuyla ilgili SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Hazırlanır başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

5. Destek Alın

Kendi işimin patronu olmak, destek almak
Kendi işimi kurmak konusunda kimlerden destek alabilirim?

Daha önce bir başka şahıs şirketinde veya limited şirkette çalıştıysanız, sadece üzerinize düşen görevlerden mesuldünüz. Bir restoranda, büyük bir muhasebe firmasında, bir markette veya herhangi bir yerde çalışırken, çalışma arkadaşlarınızla birlikte hareket ettiniz ve görev dağılımı yaptınız.

Kendi işinizi kurduğunuzdaysa; kendinizle baş başasınız. Verilecek her karar, atılacak her adım, A’dan Z’ye size bakıyor. Elbette bu yük taşıması kolay bir yük değildir.

Bir ortağınız yoksa, daha önce bu işi yapmış bir aile büyüğünden, arkadaşınızdan veya profesyonel destek veren bir ajanstan yardım almayı düşünebilirsiniz. Bir işi tek başına tüm yönleriyle çekip çevirmek zordur ve büyük bir sorumluluk gerektirir. Atalarımızın dediği gibi; akıl akıldan üstündür. Hiçbir şey yapamıyorsanız, fikirlerine güvendiğiniz insanların işinizle ilgili düşüncelerini alabilirsiniz.

6. İşinizi Büyütün

Büyümeyi tam olarak nasıl tanımlıyorsunuz? Ürününüze eklediğiniz yeni bir özellik mi? Gösterişli yeni bir ofis veya 20 yeni çalışan mı? Sektörünüzle ilgili bir dergide yayımlanan bir haberiniz mi?

Bunların hepsi şirketiniz adına güzel gelişmelerdir ama işinizde büyümenizi tam olarak sağlamaz. Sadece destek olabilir.

Gerçek bir büyüme, ürün çeşitliliğini ve müşteri sayısını her geçen gün arttırmakla mümkün olabilir.

7. Bir Ek Gelir Kapısı Düşünün

Bu herkes için uygun olmayabilir lakin mümkünse bir ek iş yaparak bütçenize katkı sağlamayı düşünebilirsiniz. “Kendi işimi kurmak istiyorum” diyerek çıktığınız yolun ilk metreleri biraz zorlu geçecektir. Sektörde tanınana, müşteri kitlesi oluşturana kadar ekonomik anlamda zor günler geçirebilirsiniz. Bu nedenle ikinci bir ek iş fikri aklınızda bulunsun. Hem pedagogluk (sadece yakın çevrem için), hem yazarlığı aynı anda yürüten biri olarak söylüyorum bunu.

Yazık ki ülkemiz şartlarında artık tek maaşla geçinmek, dün aldığın ürünü ertesi gün aynı fiyata alabilmek mümkün değil. Faturalarınızı, kiranızı ödeyemediğiniz zamanlar gelirse, uykusuz geçireceğiniz gecelerden sonraki günler verimli olabilmenizin imkanı yoktur.

Hafta sonları ekstra bir işte çalışmak veya online yapabileceğiniz ek işler üstünde düşünmek faydalı olabilir. Sitemizde, kendinize uygun bir veya birkaç ek iş fikri bulabilirsiniz.

8. Her Şeyi Kendi Başınıza Yapmaya Çalışmayın

Her insanın bir kapasitesi ve birtakım yetenekleri vardır. Bunların üstüne çıkmak çok kolay değildir. Mesela, küçük işletmenizin logosunu tasarlamak, muhasebesini tutmak, web sitesini yapmak, ürününüzü pazarlamak, belki sosyal medya hesaplarını yönetmek, tek başınıza yapabileceğiniz işler olmayabilir.

Bu gibi durumlar için, armut.com, upwork.com, r10.net gibi birçok siteden ilgili uzmanlara başvurabilir, size güven veren biri(ler)ne bazı işlerinizi uygun fiyatlara yaptırabilirsiniz. Böylelikle siz de yeni kurduğunuz işin, severek yapacağınız diğer kısımlarında enerjinizi harcarsınız.

9. Kitlenizle Etkileşim Kurun

Müşteri hizmetleri, müşteri memnuniyeti

Hiç kimse, meçhul, isimsiz bir firmayla çalışmak istemez. Karşı tarafta gerçek bir insan olduğunu bilmek ister. Sorularına cevap verecek ve sorunlarına çözüm üretecek birisiyle muhatap olmak ister.

Hedef kitleyle etkileşimde bulunmak, işletme sahiplerinin üzerinde çalışması gereken en önemli konulardan biridir. Ofiste oturmak ve müşterilerinizle asla etkileşime girmemek yerine, forumlarda, blog gönderilerinde, sosyal medya hesaplarında, inceleme sitelerinde ve e-postalarda bırakılan yorumlara kişisel olarak yanıt verin. Sektörünüz elveriyorsa müşteri ziyaretleri yapın. Mesela, iş yerlerine ve fabrikalara temizlik ürünleri tedarik ediyorsanız, belirli aralıklarla müşterilerinizin en azından satın alma müdürlerini ziyaret edin ve irtibat halinde kalın.

Sektörünüzle ilgili fuarlara, toplantılara, panellere katılın. İşinizi ilerletmenize yardımcı olacak insanlarla tanışın. Müşterilerinizi asla ihmal etmeyin. 

Bu, müşterilerinizin beklentilerine yönelik fikir edinmenizi sağlar. Ayrıca müşterilerinizle aranızda güven oluşturur ve sektördeki konumunuzu güçlendirir.

Ayrıca, reklam için bütçe ayırmayı unutmayın. El ilanı, sosyal medya paylaşımı, web sitelere reklam dahil her şeyi düşünün. En iyi reklam müşteri memnuniyeti olsa da, başlangıçta adınızı duyurmak için reklamınızı yapabileceğiniz her platformu değerlendirin.

10. Kendinize Zaman Ayırın

Yapacak çok işiniz varken, yeni kurduğunuz işinizi uzun ömürlü bir iş haline dönüştürmeye çabalarken, kendinizi ihmal edebilirsiniz. “Kendi işimi kurmak istiyorum” diyerek yola çıkan birçok kimseden şunu duyuyorum; “eskiden cumartesi günleri neden çalışıyoruz diye sorgularken, kendi işimi kurduğumdan beri pazar günleri de çalışıyorum.”

Evet! Kendi işimi kurmak ve piyasada tutunmak kolay değildir ancak bu kendinize zaman ayırmamanız anlamına gelmez.

Arkadaşlarınızla yürüyüşe çıkmak, bir akşam yemeğinde sevdiklerinizle bir araya gelmek, halı saha maçlarına devam etmek, pazar günleri havuza gitmek, spor salonuna zaman ayırmak, bitmekte olan pilinizi şarj etmek için birebirdir.

Çünkü hayattan zevk almaya herkesin ihtiyacın vardır. Bu sizi zinde tutar. Sorunları çözmek için yeniden odaklanmanıza ve yeni fikirler üretmenize yardımcı olur.

Ölümüne çalışmak, ne sizin sağlığınız ne de işinizin sağlığı için iyi değildir.

Son olarak;

Yukarıda sıraladığım tavsiyelere uysanız bile bu, kendi işinizi kurarken hata yapmayacağınız anlamına gelmez. Her işletme sahibi, üstesinden gelinmesi gereken kendine özgü sorunlarla karşılaşacaktır. İşinizle ilgili birçok şeyi deneme yanılma yoluyla öğreneceksiniz.

Ancak bütün bunları uyguladığınızda hata yapma oranınızı minimize etmiş olursunuz ve iş stresi konusunda bir nebzecik olsun rahata erişirsiniz. “Kendi işimi kurmak istiyorum” demek, birtakım riskleri almakla başlar.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın