Kitap Yazarak Para Kazanmak (Kitap Yazarından)

Kitap Yazarak Para Kazanmak

Kitap Yazarak Para Kazanmak Ama Nasıl?

Kitap yazarak para kazanmak mümkün mü? Kitap yazmak gerçekten para kazandırır mı? Yazar olmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilemiyorum?

Kitap Yazarak Para Kazanmak

Kitap yazarak para kazanmak, Türkiye şartlarında mümkün müdür?

Cevap; Evet! Mümkündür ama kolay değildir. Öncelikle gerçekten yazmayı sevmeniz, kitaplarla ilgili olmanız, dahası insanlara ilginç gelecek bir hikayenizin olması gerekiyor. Aksi halde pek çok kitap yazarak para kazanmak isteyen genç arkadaşımız gibi hayal kırıklığına uğrarsınız.

En başta söylemekte yarar görüyorum; kitap yazmak konusunda ilk amaç para kazanmak olmamalıdır. Severek yazmadığınız takdirde ortaya iyi bir kitap çıkarmanız, dolayısıyla kitap yazarak para kazanmanız zordur. Evet piyasada çok fazla kalitesiz kitap var ama kitap yazmak konusunda kıstasınız asla bu kitaplar ve yazarlar olmamalıdır.

İşin aslı kitap yazmak, para kazanmak kaygısıyla yapılacak bir iş değildir. Keza okuduğum ve zorlukla bitirdiğim (yarım bırakmayı sevmiyorum) birçok kitabın, para kazanmak gayesiyle yazıldığını gördüm. İyi bir okuyucuysanız şayet, bunu kolaylıkla fark edebilirsiniz. Evet! Ortada bir emek var. Evet! Yazar verdiği emeğin karşılığını almak ister. Lakin bu karşılık kimi yazar için parayken, kimi yazar içinse kitabını satın alıp okuyan az sayıda insan da olsa, onların vermiş olduğu olumlu geri dönüşlerdir.

Bugüne kadar toplam 10 kitap yazdım. Bunlardan 3’ü yayımlandı, 2’si yayım aşamasında bekliyor, 5 tanesini de gölge yazar olarak kaleme aldım. “Gölge yazarlık, özetle söylemek gerekirse; birinin bir başkası adına (çoğu zaman ücret karşılığında) kitap yazması, kitabın da yazanın değil parasını ödeyenin ismiyle yayımlanması diyebiliriz.

Konuyla ilgili ayrıca, “Gölge Yazarlık Nedir ? Gölge Yazarlıktan Kaç Para Kazanabilirim ?” başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.

Kitap yazarak para kazanmak konusuna gelmeden önce, kitapların türlerine göre hitap ettiği kitlenin, dolayısıyla satın alacak kimselerin de değişkenlik gösterdiğini bilmek gerekiyor. Edebi türde (şiir, deneme, hikaye, roman, anı vb.) kitap okuyanlarla, bilimsel/akademik içerikli kitapları okuyanlar farklılık gösterebiliyor. Ha! Bu demek değil ki edebi türleri okuyanlar diğer türleri veya bilimsel kitapları okuyanlar edebi türleri okumaz. Herkes her türden kitabı elbette okuyabilir. Kiminin edebi, kiminin akademik, kiminin felsefi, kiminin kişisel gelişim, kiminin mizah, kiminin de eğitim kitapları daha çok hoşuna gidebilir. Onlarca türde kitap var ve örnekleri çoğaltmak mümkün.

Okumuyoruz!

Ama hepimizin bildiği şu gerçek, kitap yazarak para kazanmak isteyenlerin aslında işinin hiç de kolay olmadığını gösteriyor; kitap okumayı seven bir millet değiliz. Hoş! PISA’da (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), ülke olarak kendi dilinde okuduğunu anlamada 72 ülke içinde birkaç sene önce 50. sırada yer alıyorduk. Yani okumuyoruz, maalesef okusak da okuduğumuzu anlamıyoruz. Bu, üzerinde ciddiyetle durulması gereken çok üzücü bir durum.

Okuyandan Çok Yazan Var!

kitap yazma

Ülkemizin ilginç gerçeklerinden biri de şu ki, okuyandan fazla kitap yazan var. Peki! Bu kötü mü? Kötü demek belki mümkün değil ama hal böyle olunca çok fazla kalitesiz içerik ortaya çıkıyor. Sadece reklamı iyi yapıldığı ve çok iyi pazarlandığı için yüzbinlerce satan ve insana hiçbir şey katmayan kitapların arasında, haberimizin bile olmadığı binlerce kaliteli kitap kaybolup gidiyor.

İlk kitap yazma sürecim başlamadan önce, kaleme aldığım birkaç yazımı meşhur bazı yazarlara gönderdim ve değerlendirmelerini istedim. Hepsinden de hemen hemen aynı cevabı aldım.
– Çok oku…

Halbuki çok da okuyan biriyimdir ama demek ki yeterli değildi. Sonrasında ilk kitabım 90’larda Çocuk Olmak’ı çıkarmak için 5 yıl daha okumaya devam ettim. Çünkü şunu öğrendim; dolmadan taşamazsın. Oldum mu peki? Hayır olmadım. Yazar mıyım? Kendimi hala yazar olarak görmüyorum. İnsan, oldum dediği anda bitmiştir. Çünkü okunacak milyonlarca kitap, izlenecek milyonlarca film, gezilecek koskoca bir dünya hatta sonsuz bir evren varken, insan ömrünün bütün bunları gerçekleştirmesi söz konusu bile olamayacakken, hiçbir insanın “oldum” diyemeyeceğini düşünüyorum. Hepimiz bu dünyadan “yarım” olarak/kalarak göçüp gideceğiz.

Çok da uzatmadan şimdi kitap yazarak para kazanmak konusuna geri dönelim.

Hayatım Roman Olur

Kime dokunsanız bunu duyabilirsiniz ülkemizde. 20 yaşındaki gençten bile duyabilirsiniz; hayatım roman olur. Aslında öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, 10 yaşındaki çocuk bile bunu söylese yadırgamıyorum artık çünkü gerçekten böyle olabilir. Bizim bir hafta içinde maruz kaldığımız gündemi filan geçtim, yaşadığımız kişisel problemler, ortalama bir Avrupalının ömür boyu yaşamasının söz konusu olamayacağı kadar yoğun olabiliyor kimi zaman.

Bu nedenle ülkemizde hemen herkes yazabilir. Sıkıntı şu ki okumadan yazmak, dilimizi doğru düzgün kullanmayı bilmeden kitap çıkarmak pek de mümkün değil.

Kitap Yazmak İsteyenlere Naçizane Önerilerim;

– Çokça okuyun.
– Bol bol yazın.
– İyi birer gözlemci olmaya çalışın.
– Dilimizi doğru kullanmayı ve dil bilgisi kurallarını iyice öğrenin.
– Bir meseleniz, bir derdiniz, anlatmak istedikleriniz olsun.
– İyi bilmediğiniz konuları yazmak şöyle dursun, yanından bile geçmeyin.
– İyi bir dinleyici olun.
– Kısa cümleler kurun.
– Yazacağınız türe göre değişse de samimi olun.

Kitap Çıkarmak İstiyorum Ama Nasıl Yapacağımı Bilemiyorum

Kitap Çıkarmak İstiyorum Ama Nasıl

Yazma konusunu hallettiysek sıra geldi şimdi yazdığımız kitabı çıkarmaya. Kitap çıkarmak için bundan 2 sene öncesine kadar yayınevleri ve matbaalar dışında bir alternatif yoktu.  Ya bir yayıneviyle anlaşıp kitabını çıkaracaksın veya bir matbaaya götürüp parasını ödeyerek kitabını bastıracaksın.

Yayınevleri birçok yazarla %5 komisyonla çalışır. Yani 50 TL etiket fiyatı olan bir kitaptan yazarın alacağı ücret sadece 2,5 TL’dir. Bu demek değil ki 47,5 TL yayınevine kalıyor. Hayır! Kitabın basılması, basıldıktan sonra bir depoda beklemesi, reklamının yapılması, kitapçıların raflarına gelmesi aşamasına kadar ortaya çıkan masraflar nedeniyle yayınevleri de öyle pek para filan kazanmıyor ülkemiz şartlarında. Kitapları yüzbinlerce satan yazarlar bile yayınevlerinden maksimum %10 – %20 oranında telif ödemesi alıyor.

Bundan iki sene önce kadar, kitapyurdu.com KDY (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık) isminde bir sistem kurdu. Bu sistemle artık yazarlar herhangi bir yayınevine gerek kalmadan kitaplarını yayımlatabiliyor. Hem de %50 telif ödemesi alarak ve ücretsiz. Mail adresiniz ile KDY sitesine üye olduktan sonra yapmanız gerekenleri aşağıda anlatacağım.

Geleneksel Yayınevlerinde Süreç Nasıl İşliyor?

Öncelikle kitap çıkarmak konusunda geleneksel yayımcılıktaki süreçten bahsedeyim.
Bir kitap yazıyorsunuz. Yazdığınız kitabı yayınevinin sitesine yüklüyorsunuz veya mail yoluyla dijital ortamda (PDF, Word) gönderiyorsunuz.  Yahut bir çıktısını alarak yayınevinin adresine yolluyorsunuz.  Yayınevlerinin editörleri, çalışmanızı minimum 1 maksimum 6 ay içinde okuyup size dönüş yapıyor. Büyük yayınevleri, kitap yayımlamanın maliyetlerini düşününce oldukça seçici davranıyor. Gerçekten harika bir çalışma ortaya koymadıysanız veya kitabınızı pazarlayabileceğiniz kalabalık bir kitleye sahip değilseniz, %99 olumsuz dönüş yapıyor. Telif oranları da zaten yukarıda belirttiğim gibi.

Bir diğer kitap yayımlatma imkanını da parayla kitabınızı yayımlayan yayınevleri ile bulabiliyorsunuz. Yani bu aslında parasını ödeyerek çektirdiğiniz fotokopiden çok da farklı olmuyor. Basılan kitaptan size genellikle 100 adet gönderiyorlar. Geri kalan kitapların satışından elde edilen kar yayınevine kalıyor. Her yayınevi için işleyiş farklılık gösterse de temelde sistem böyle işliyor.

Bu yayınevleri, kitabınızın reklamını yapacağız, Türkiye’nin her yerine göndereceğiz dese de o iş hiç de öyle olmuyor.  Türkiye’de çok büyük yayınevleri bile, eğer çok ünlü bir yazar değilseniz kitabınızı tüm ülkeye dağıtmıyor. Hani görüyoruz ya “bütün kitapevlerinde raflardaki yerini aldı” filan diye; yok öyle bir şey. Yeni bir yazarsanız, kitabınızı kitapçılar sadece sipariş üstüne getirtiyor. Raflardaki kısıtlı alanda, yeni bir yazarın satıp satmayacağı meçhul olan kitabına hiç kimse haklı olarak yer açmıyor. Kitaplarınız sadece kitap satış sitelerinde satışa sunuluyor.

KDY (Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık) Nedir? Sistem Nasıl Çalışır?

Kitapyurdu Nedir Sistem Nasıl Çalışır

KDY, yazarın kaleme aldığı kitabı sistemin adından da anlaşılacağı üzere doğrudan yayımlatması demektir. Kitapyurdu, dünyada bildiğim kadarıyla sadece 2 tane olan sistemin üçüncüsünü, çok büyük bir iş yaparak ülkemizde kurdu. KDY’de yazar kitabının bütün aşamalarını kendisi gerçekleştiriyor. Bu nedenle de Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık sistemiyle kitaplarınız ücretsiz olarak yayımlıyor.

KDY’de süreç şöyle işliyor;

KDY’nin web sitesindeki forma sizden istenilen kimlik ve adres bilgilerini giriyorsunuz. Menüden “Eserler” bölümüne, sonra da sağ üst köşedeki “Yeni Eser Başvurusu” linkine tıklıyorsunuz. Çalışmanızı sisteme Word formatında yüklüyorsunuz.  Daha sonra karşınıza çıkan yazar sözleşmesini indirip çıktısını aldıktan sonra imzalıyorsunuz. İmzalı halde tarayıcıdan tarattıktan sonra, yazar sözleşmesini, ikametgah ve nüfus kayıt örneğinizi, PDF formatında sisteme yüklüyorsunuz. İsterseniz bu belgeleri postayla da gönderebilirsiniz lakin postayla gönderimlerde imza beyannamesi de istiyorlar.

Not: Sözleşme süresi 2 yıldır, geleneksel yayımcılıktaysa genellikle 10 yıldır.

Ortalama 10-15 gün içerisinde size bir mail geliyor. Bu aşamadan sonra eserinizin edisyon (basım) aşaması başlıyor. Eseriniz Türkiye Cumhuriyeti kanun ve yasalarına aykırı bir içerik barındırmıyorsa onaylanıyor. KDY’den indirebileceğiniz hazır formatlara uygun olarak kitabınızın baskı dosyalarını hazırlamanız gerekiyor. Kitabınızın iç tasarımı anlamına gelen mizanpajını ve kapağını (ön ve arka), size hazır sunulan formatlar çerçevesinde, Adobe Indesign ve Adobe Illustrator programları yardımıyla hazırlıyorsunuz.

Eğer bu programları kullanmayı bilmiyorsanız, bir başkasına bu işlemleri uygun ücretler karşılığında yaptırabilirsiniz. R10, wmaraci gibi webmaster forumlarında, bu işlemleri uygun fiyatlara yapabilecek uzman kimselere ulaşabilirsiniz. KDY de size çalışabileceğiniz ajansları listeliyor ama bu ajanslar işin aslı biraz daha tuzlu oluyor. Şu an için sanıyorum mizanpaj ve kitap kapağı tasarımı için 2.000 ila 5.000 TL arasında değişen ücretler istiyorlar. İsmini yazdığım forumlarda daha uyguna yapacak birilerini mutlaka bulursunuz.

En son olarak hazırladığınız şablonları sisteme yüklüyorsunuz. Eğer bir sorun yoksa kitabınız ortalama 3 gün içinde yayımlanıyor. Sorun çıkarsa ve istenilen formata uygun değilse, KDY size 3 defa edisyon hakkı tanıyor. 3 günün sonunda kitabınız kitapyurdu.com’da satışa çıkarılıyor.

Kitap Yazarak Para Kazanmak KDY İle Mümkün

Kitap Yazarak Para Kazanmak

KDY ile kitap yazarak para kazanmak, geleneksel yayınevleriyle kıyaslayınca çok daha kolay. Çünkü KDY sisteminde arada bir yayınevi olmuyor.  Kitabınızın üstünde KDY’nin logosu bulunuyor. KDY kitabınızı diğer yayınevlerinde olduğu gibi minimum 1.000 adet baskı yapmıyor. Gün içinde gelen siparişlere göre kaç adet satış gerçekleştiyse basıp okuyucuya yolluyor. Genellikle kitabınızı, 5 adet baskısı yapılmış satışa hazır halde sistemde görüyorsunuz. Bu durum herhangi bir depo maliyeti gerektirmiyor. Kitabın her şeyini siz hallettiğiniz için KDY geleneksel yayınevleri gibi editör, dizgici, grafik tasarımcı da çalıştırmıyor. Bütün bunlar maliyetten düştüğü için de yazara %50’ye kadar telif hakkı ödüyor.


KDY’deki kullanıcı panelinde, kitabınızın iskonto oranını kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Bütün işleyişi, kaç kitap satıldığını, kitapların hangi şehirlerden satın alındığını, hak ettiğiniz telif miktarını, bir dahaki ödeme tarihini, şeffaf bir biçimde görebiliyorsunuz. 100 TL ve üstünde biriken telif hakkı ödemesini, ayın ilk 5 günü içinde KDY size ödüyor. Hesabınızda 100 TL birikmediği aylardaysa sonraki aya devrediyor.

Yani KDY size, herhangi bir yayınevine gerek kalmadan kitabınızı okuyucusuyla buluşturma imkanı sunuyor. Hem de ücretsiz ve %50’ye kadar telif hakkı ödeyerek. Bu nedenle bilhassa yeni yazarlar için KDY bulunmaz bir fırsat.


İşte bütün bu nedenlerden dolayı KDY ile yayımladığınız kitaptan para kazanmak mümkün.

KDY’nin birkaç dezavantajı da yok değil. Bunlardan ilki kitabınızın sadece kitapyurdu.com’da satışa sunulması. Diğeri ise geleneksel yayınevlerinin düzenlediği imza günlerinin, KDY siteminde mümkün olmaması.

Bu sorunları aşmanız için size birkaç öneri de bulunabilirim.
Kitabınızı, kitapyurdu.com’dan siteye üye olduğunuz mail adresi ile giriş yaparak %50 indirimli satın alıyorsunuz. Sonrasında, alış-veriş sitelerinde kitabınızı kendiniz satabilirsiniz. Türkiye’nin her yerine ulaşmanız mümkün olmasa da (zaten yayınevleri de yapmıyor bunu), bulunduğunuz bölgede kitabınızı kitapevleri ve kırtasiyelere kendiniz pazarlayabilirsiniz.

İmza günü düzenlemek için de, bir organizasyon firmasıyla anlaşabilirsiniz. Bir kitapevi ile görüşüp, bu kitapevinde imza günü de organize edebilirsiniz. Kitapevi sizden satın aldığı kitapları satar, siz de imza gününüzü kitapevinin imkanlarını kullanarak düzenlemiş olursunuz.

Kitap Yazarak Para Kazanmak Ama Ne Kadar?

Kitap Yazarak Para Kazanmak Ama Ne Kadar

İlk kitabımı, 2018 yılında Yediveren Yayınları’ndan çıkarmıştım. Yayınevimle pandemi başlayana kadar İzmir Kitap Fuarı’nda oldukça keyifli geçen iki imza günü de yaptık. Kısmetse ileride bu yayınevi ile çalışmaya devam edeceğim.

Diğer iki kitabımı (Bizimkisi Bir Aşk Hikayesi ve Bir Şarkıdır Yaşamak) ise sunduğu imkanlar nedeniyle KDY’den çıkarmayı tercih ettim. Kitaplarımın, mizanpaj ve kapak tasarımı da dahil bütün aşamalarını kendim gerçekleştirdim.  Bu nedenle benim gibi yeni yazar adayları ve kitabının dar bir çevreye hitap edeceğini düşünenler için KDY çok büyük bir nimet. Örneğin, bir akademisyenin çok az kimseyi ilgilendirecek doktora tezini, KDY ile kitap olarak yayımlaması mümkün.  Çünkü hiçbir yayınevi 100-150 adet satacak bir kitabı, maliyetleri göz önünde bulundurunca yayımlamak istemez.

KDY’nin sunduğu hizmeti incelemek için siteyi ziyaret edebilirsiniz. KDY’den kitap yayımlama sürecinin en önemli kısmını anlatmış olsam da, burada okuduğunuz bilgileri başka bir yerde bulmanız pek mümkün olmasa da, SSS (Sık Sorulan Sorular) bölümünde kafanıza takılan sorulara cevap bulabilirsiniz.
https://kdy.kitapyurdu.com

Görüldüğü üzere kitap yazarak para kazanmak mümkün. Kitap yayımlamak, KDY ile çok daha kolay bir hale gelmişken bu eskiye göre artık çok daha mümkün. Ne kadar kazanacağınız, yazdığınız kitabın kalitesine, hitap ettiği kitleye ve bu kitlenin büyüklüğüne göre değişecektir. Hiç kimse yazdığınız kitaptan şu kadar kazanabilirsiniz diyemez. Kitap yazmak ve kitap çıkarmak konusundaki sorularınızı, aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz.

Kitap yazmak ve kitap yayımlamak konusunu artık büyük ölçüde öğrendik. İşin büyük ve çok önemli bir bölümü tamam. “Ama kitabımızdan insanlar haberdar olmazsa, kitap yazarak nasıl para kazanacağız? Daha fazla kişinin kitabımızdan haberdar olması için kitabımızı nasıl pazarlayabiliriz” diyenler; bir sonraki yazımda bu konuya değineceğim. Kitap yazarak para kazanmak isteyenler; takipte kalın…
Konuyla ilgili ayrıca;
Gölge Yazarlık Nedir ? Gölge Yazarlıktan Kaç Para Kazanabilirim ?
Kitap Satışı Yapmak Ve Satışları Arttırmak 2022
Makale Yazarak Para Kazanmak (Profesyonel Tecrübe)
Blog Yazarak Para Kazanmak; 12 Adımda Blog Yazmak
10 Adımda E-Kitap Yazmak; E-Kitap Satarak Para Kazanmak
başlıklı yazılarıma da bakabilirsiniz.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz

Instagram: @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın