Krizi fırsata çevirmenin yolları oldukça kapsamlıdır. Bir krizi fırsata çevirmek için öncelikle soğukkanlı ve sakin davranmak gerekir. Kriz karşısında herkesin elinde olan güç soğukkanlı olarak davranılmasıdır. Krizi fırsata çevirmek isteyenlerin çözüme ulaşması ve alternatif yolları daha net görebilmesi için uzaktan bakmayı bilmesi gerekir. Özellikle stresli anlarda içerisinde bulunulan durum mantıklı olarak değerlendirilemeyebilir. Bu neden ile bir adım geriden izleme yapılması ve kriz anında sakince çözüme ulaşmak için gereken önemli stratejilerdendir. Krizi fırsata çevirmek isteyenlerin öncelikle karakter bazlı değişim yapmaları ve ardından krize odaklanmaları gerekir.
Kriz Nedir?
Tablo
Krizin anlamı Türk Dil Kurumuna bakıldığında bunalım kelimesi ile karşılaşılır. Bunalımı ise Türk Dil Kurumu genellikle ekonomik ve sağlık durumlarına bağlar. İş yerlerinde çıkan krizler ise sadece sağlık ve ekonomi ile bağlantı değildir. İletişim odaklı krizler de yaşanabilir ancak günün sonunda krizin temeli yine sağlığa ya da ekonomiye bağlanır. Bu neden ile öncelik her zaman krizin nedenini anlamaktır.
Kriz Yönetimi Nedir?
Kriz yönetimi yaşanan bir krizin önce kabul edilmesi ve ardından harekete geçirilerek çözülmesi gibi adımlardan oluşur. Kriz yönetimi yapmak için uygun stratejiye sahip olmak önemlidir. Bir kriz anında en önemli olan unsur o krizin yönetilebilmesi ve yönetebilmek için ise gerekli yeterliğe sahip kişiler ile çalışmaktır. Bir kriz ortaya çıkmadan önce yaklaştığını gösteren işaretler gösterir ve bu işaretler doğru okunamadığı takdirde kriz patlak verir. Krizi fırsata çevirmek için öncelik krizin geldiğini anlamaktır. Bunun öncesindeki adım ise her zaman krizlerin var olabileceğini bilmek ve öngörüde bulunmaktır. Kriz yönetimi ise öngörü ile başlar.
Kriz Karşısında Nasıl Davranılmalı?
Krize karşı davranış türleri bulunur ve birçok insan kriz karşısında sakinliğini koruyamayarak stres içerisine girerler. Krize karşı pozitif bir yaklaşım benimsenmese ile öncelik her zaman işleyişin devam etmesini sağlamak olmalıdır. Kriz karşısında soğukkanlı ve profesyonel davranmak gerekir. Soğukkanlı davranıldığında mantık çerçevesi içerisinde hareket etmek daha kolay bir hale gelir. Bu neden ile de kriz karşısında soğukkanlı, sakin ve mantıklı davranmak en doğru çözümdür.
Kriz Sonrasında Ne Yapılmalı?
Kriz sonrası yapılanlar arasında hasar miktarını öğrenmek ilk aşama olmalıdır. Kriz sonrasında; krizin neden oluştuğunu, ortaya çıkma aşamalarını, görevlendirmeleri ve sorumlulukları tek tek irdelemek gerekir. Burada hatayı yapan kişi ya da unsuru suçlamak değil nasıl daha iyi olabiliriz diye konuşmak her zaman daha kıymetlidir. Kriz sonrası dönem, sorunun çözüldüğü ve tekrarlanmaması için strateji geliştirildiği bir dönemdir.
Krizi Fırsata Dönüştürmenin Avantajları Nedir?
Krizi fırsata dönüştürmenin avantajları arasında içsel motivasyon yer alır. Fırsata dönüşen bir kriz, kişinin ya kurumun umudunu arttırır ve dolaylı olarak motivasyon da sağlanmış olur. Kriz fırsata dönüştükten sonra eğer ekonomik bir durum söz konusu ise kar elde edilmesi de mümkündür. Krizin içeriği ne olur ise olsun kriz çözüldükten sonra kişiler deneyim kazanmış olacaktır ve bir sonraki hamlelerini bunu bilerek gerçekleştireceklerdir. Krizi fırsatı dönüştürmenin en büyük avantajlarından biri de içsel eğitimi sağlamasıdır.
Kriz Yaşanmadan Önce Anlaşılabilir Mi?
Krizi anlamak için uzman bir kadroya ihtiyaç yoktur. Yaşanan sorun kriz aşamasına gelmeden önce bazı sinyaller verir. Bu sinyaller doğru anlaşılmadığı, kabul edilmediği ve yalanlandığı takdirde ise kriz ile karşılaşılıyor. Kriz yönetiminin en önemli adımlarından biri de yaşanan krizi kabul etmek ve büyümesinin önüne geçmektir. Bu şekilde akılcı çözümler ile yaklaşıldığında krizi fırsata çevirmek mümkün olur.
İlk yorum yapan olun