Girişim ekosisteminde sadece teknolojik ve robotik girişimler değil, doğa üzerine de pratik fikirler yer almaktadır. Mantar yetiştiriciliği ile para kazanmak, son yılların en iyi girişimcilik fikirlerinden birisidir. Sektörel bazda olan bu açığın kapanması adına devlet tarafından da bol hibe verilerek kalkındırılmaktadır.
Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Tablo
Son yıllarda duymaya başladığımız mantar yetiştiriciliği, gerçekten de kısa vadede oldukça iyi kazançlar getiren işler arasındadır. Ancak kısa vadede iyi kazanç sağlasa da, mantarın zehirli olabilecek formlarının olduğu unutulmamalı ve bu işe girerken her hazırlığınızı yaparak girmelisiniz.
Türkiye diğer ülkelere kıyasla tarım ürünlerinde çeşitlilik konusunda müthiş bir potansiyele sahiptir. İhracat yapılabilen en iyi alanımızın tarım olması sebebiyle tarım ile alakalı pek bilinmeyen girişimler de yüksek kazançlar sağlamaktadır.
Mantarlar, doğada yetişme şartları açısından en dayanıklı canlılardan birisidir. Bu yüzden de kolay ve hızlı bir şekilde verim alınabilmektedir. Mantar denildiğinde akla yalnızca kültür mantarı gelmesin, çünkü yüzlerce farklı türe sahip bir canlıdır. Günümüzde bankalar da bu girişimi desteklemek amacıyla mantar yetiştiriciliği kredisi vermektedir.
Mantar Yetiştiriciliği İle Para Kazanmak
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İle Para Kazanmak
Tezgahları gezdiyseniz mantar çeşitleri arasında İstiridye mantar fiyatlarının bir tık daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Besin değeri ete rakip olacak kadar yüksek olan istiridye mantarları, doğada kavak ağaçlarında yetişirler. İstiridye mantar yetiştiriciliği ile para kazanmak için kapalı ve havalandırmalı izolasyonun gerçekleştiği bol nemli ve aydınlatmalı bir ortama ihtiyaç duyulur.
Yüksek besin değerindeki İstiridye mantarlarını yetiştirmek için ortamınızı mümkün oldukça doğallaştırmalısınız.
İstiridye mantarları 8 haftada hasat edilebilir hale gelerek değerli olurlar.
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği İle Para Kazanmak
Kültür mantarı, mantar yetiştiriciliği arasında en çok tercih edilen mantar türüdür. Mantarlar besin ihtiyaçlarını doğadan hazır olarak almak zorunda oldukları için kompostlara ihtiyaç duyarlar. Kültür mantarı yeterli kompost bulunan ortam ile yıl boyu verim sağlayabilen mantarlardandır.
Kültür Mantar Yetiştirme Yerleri
● Mağara, tünel, çukur
● Bira ve şaraphane mahzenleri
● Bodrum ve kilerler
● Sap, Saman ve At Gübresi Depolama Noktaları
● Kompost Hazırlama Noktaları
● Kompost Pastörizasyon Yerleri
● Misel Aşılama Yerleri
● Kuluçka Odaları
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği İle Para Kazanmak
Doğal ortamda Trüf mantarı; kayın, çam, kavak ve meşe ağaç türlerinde yaşayabilmektedir.
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği İçin Toprak Nasıl Hazırlanmalıdır?
Trüf mantarı yetiştiriciliği yaparken toprağımız mutlaka yumuşak bir yapıya sahip olmalıdır. Bunun için herhangi bir bitki, kök kalıntısı, taş kalmayıncaya kadar toprağı temizlemelisiniz.
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği İçin İklim Nasıl Olmalıdır?
Yaz Trüfünün karasal klimatolojiye uygun olduğunu belirterek başlayalım. Trüf, +40 derece sıcaklığa ve -0 altındaki rakamlara dayanıklı olmasıyla bilinir.
Trüf Mantarı Ne Zaman Dikilir?
Dikim ayı için Kasım-Aralık ve Mart-Nisan oldukça uygun aylardır.
Trüf mantarı için pek çok çeşit olduğunu bilmelisiniz. Özellikle İtalyan mutfağında sıkça kullanılan Siyah Trüf yahut Elmas Trüf olarak bilinen Trüf çeşiti yüksek arza sahiptir.
Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti
Mantar yetiştiriciliği maliyetleri ile ilgili hesaplama yaparken, elbette kullandığımız malzemelerin sıfır ve son kalite olmasıyla fiyatlar tuzlu olabilmektedir. Eğer orta segment malzemelerle mantar yetiştiriciliği ile para kazanmak istiyorsak, ortalama bir maliyet hesaplamasıyla ilerlememiz gerekecek.
Öncelikle bizlere nem ölçüm cihazı, ilaçlama cihazı, aydınlatma cihazı, havalandırma cihazı, ısı ölçüm cihazı, raflar ve kompostlar gerekiyor. Bu sayılanları ortalama 15 bin TL’ye elde edebiliriz. (+5 -5 bin ürün kalitelerine göre oynayabilmektedir.) Eğer bu işi gerçekleştirecek mekana, ortama sahip değilseniz bir çadır için de ortalama 7-10 bin TL ödemeniz gerekecektir.
100 m2 alan için tahmini olarak ortalama 7 bin kompost elde edilecektir. 7 bin kompost ise ortalama 5 bin TL etmektedir. Elbette bu kompost maliyetini düşürebilmek için kendi kompostlarınızı zaman içerisinde oluşturabilirsiniz. Ortalama olarak 45 gün içerisinde verim almaya başlayacağımızı düşünürsek elektrik ve su kullanımı için de bu süre zarfında ortalama 1500 TL gider olacak.
Mantar Yetiştiriciliği Karlı Mı? Mantar Yetiştiriciliği Yaparak Ne Kadar Para Kazanılır?
Üstte yaptığımız mantar yetiştirme maliyetleri hesabına göre, eğer bu iş için kendi mekanımız varsa ve kendi kompostlarımızı oluşturuyorsak maliyet oldukça düşük olmaktadır.
Tezgahları gezdiğimizde fiyatlara bakarak kabaca 2 bin ton mantar ile 15 bin TL gelir elde etmenin mümkün olduğunu göreceksiniz. 45 günlük elektrik, su, kompost vb. giderleri hesaba katarsak temizinden 8 bin TL elde etmek mümkün olacaktır. Kendi yeriniz, kompostunuz ve işçiliğinizle mantar yetiştiriciliği karları 2-3 bin TL. artabilmektedir.
İlk yorum yapan olun