Marka nasıl oluşturulur? Marka oluşturmak için izlenmesi gereken adımlar nelerdir? Markamı nasıl tanıtabilirim? Marka bilinirliği için neler yapabilirim?
İşletmenizi markalaştırmaya yönelik yapılabilecekler ilk görünüşte sınırsız gibidir. Bu nedenle nereye bakacağınızı, nerede n başlayacağınızı bilememekten mide bulantısı hissine kapılabilirsiniz. Yine de umutsuzluğa kapılmayın; Marka oluşturmak için hayallerinizi nasıl gerçeğe dönüştürebileceğinize dair tüm yaratıcı marka fikirlerini ve uygulanabilir ipuçlarını araştırıp sizler için derledim.
Önce bu fikirleri detaylıca inceleyelim daha sonra geçmeden önce, daha sonra marka oluşturmak konusunda diğer temel bilgileri ele alalım.
Marka bilinirliği işiniz için neden önemlidir? Marka oluşturmanın temel yönleri nelerdir? Kendinize doğru soruları sorarak bu konudaki amacınızı nasıl anlayabilirsiniz? Bu soruları makalemizin ikinci kısmında anlatalım.
İşletmeniz İçin 12 Yaratıcı Marka Fikirleri
Tablo
1. Arketipinizi Bulun
Psikolog Carl Jung, arketip kavramını uzun zaman önce, bir şeyin özü ve ilki olarak tanımladı. Carl Jung’un, Analitik Psikoloji kuramı, marka oluşturmak konusunda oldukça kullanışlı bir felsefedir. İnsanlar arketipleri çok severler. Bir şeyin ilk olarak nasıl ortaya çıktığını, hikayesini, asıl kaynağını öğrenmek isterler. Bu nedenle, hemen her milletin mitleri, masalları ve folklor unsurları vardır ve milletler bunlara sıkı sıkıya bağlıdır.
Arketip kavramını marka oluştururken, şu şekilde kullanabiliriz;
Bir arketip veya size işe başlama hikayenizi anlatacak bir karakter seçmek, kim olduğunuzu tanımlar. Örneğin, Meşhur bir Meksika yemeği olan Taco’nun, tüm dünyada tanınmış restoran zincirlerinden Taco Bell, bir soytarı figürünü kullanıyor. (Ülkemizde henüz şubesi yok. Belki bir girişimde bulunup ilk şubeyi siz açmak isteyebilirsiniz belli mi olur)
Apple’ın Steve Jobs’un garajında kurulduğuna dair hikayeyi bilmeyen yoktur. Walt Disney’in, yeterince yaratıcı olmadığı düşüncesiyle çalıştığı gazeteden kovulduğunu birçoğumuz okumuşuzdur. Bu tür hikayeler, bir marka oluşturmak söz konusu olduğunda insanlar için oldukça caziptir. Bu türden bir arketip oluşturmayı, gerçekten varsa hikayenizi anlatmayı, bir hikayeniz yoksa da güzel ve ilgi çekici bir hikaye uydurmayı düşünebilirsiniz.
2. Kişiselleştirilmiş Bir Konsept ve İçerik Oluşturun
Müşteriler, kendilerini benzersiz ve değerli olduklarını hissettiren markaları daha çok sever ve sahiplenirler. Binlerce kişiye sürekli aynı türden mesajlar göndermeye devam ederseniz, topluca hepsine aynı şekilde hitap ederseniz, kendilerini takdir edilmiş ve farklı hissetmezler. Binlerce, potansiyel olarak yüz binlerce müşteriyle ilgilenmek, bunu her birini farklı olduklarını hissettirecek tarzda yapmak elbette çok kolay değildir. En azından sosyal medya hesaplarınızı kontrol eden yöneticileriniz, hedef kitlenize aynılık kokmayacak şekilde yanıt vermeye çalışmalı, herkes ayrı ayrı ele alınmalıdır. İnsanlar elbette kar taneleri gibi değildir ama yine de herkes özel ve eşsiz hissetmekten hoşlanır. (Hiçbir kar tanesi bir diğerine benzemez)
Mesela, nostaljik paylaşımlar yaptığım Instagram hesabımdaki paylaşımlara gelen hemen her yoruma beğeni atmaya (tabi uygunsa), sorulan sorulara usulünce cevap vermeye büyük özen gösteriyorum. Bu, takipçilerimin sadık kalmasına ve bir başka paylaşımda yine yorum yapmasına imkan tanıyor. Malumunuz; etkileşim oranı yüksek paylaşımlar, daha fazla kimse tarafından görülüyor.
Sorulan sorulara verilen kopyala yapıştır cevaplar, her biri bir diğerinin aynısı mesajlar, insanlara bir robotla iletişim kurdukları izlenimini verir. Bunun yerine;
Adlarıyla hitap edin. (Ayşe Hanım, Sayın Ahmet Türkmen, Mustafa Bey gibi)
Eşsiz olduklarını hissettirin. (Sizin gibi kıymetli bir müşterimizin, büyük değer verdiğimiz müşterilerimizden birisiniz gibi)
Onlara sorular sorun.
Hedef kitlenizle işiniz hakkında mümkün olduğunca hümanist (insancıl) bir dille konuşun.
3. Marka Oluşturmak İçin Logonuzu Olabildiğince İyi Tasarlayın
Marka kimliğinizi öne çıkaracak görsellerinizin hepsi çok önemlidir. Kaliteli ve markanızla ilgili her şeyi kapsayan bir işletme logosuna sahip olmak için deneyimli bir logo tasarımcısına başvurmalısınız. Trendlere uymak için logonuzu mümkün olduğunca küçük tutmaya çalışın. En iyi logolar aynı zamanda en basit olanlardır. Mesela, Nike, Adidas, Puma gibi spor giyimi markalarının logolarına baktığınızda, ne kadar sade ve basit olduklarını görebilirsiniz. Logonuz sadece birinci sınıf olmakla kalmamalı, aynı zamanda markanızla ilgili her yerde bulunmalıdır. Logonuzu her yerde kullanmaktan korkmayın! Bir ürünü gerçekten daha yüksek sayılarda satmanın en büyük yolu, üzerinde herkes tarafından tanınabilecek bir logoya sahip olmasıdır.
4. Sosyal Medyayı Etkili Bir Biçimde Kullanın
Yapılan bazı araştırmaların sonucuna göre, tüketicilerin yaklaşık %72’si bir markayı sosyal medyada takip ettikleri takdirde, o markadan alışveriş yapıyor.
Sosyal medya, potansiyel müşteri kitlesiyle bağlantı kurmak için günümüz dünyasındaki en iyi araçtır. Sadece bireyler arasında değil, aynı zamanda markalar ve müşteriler arasında da iletişim kurmanın etkili yolu sosyal medyadır. Bağlantı kurmaktan kastım, müşterilerinizle gerçekten anlamlı ilişkiler kurmak. Sosyal medya mecralarında onlarla samimice ilgilenmelisiniz. Müşterilerinizle, yakın arkadaşlarınızla konuşuyor gibi konuşun. Sosyal medyanın önemi bugün göz ardı edilemez.
Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest vb. sosyal medya platformları, işletmenizin potansiyel müşterileri olabilecek büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Sosyal medya sayfası oluşturarak pratikte ücretsiz bir pazarlama kanalına sahip olabilirsiniz. Facebook ve Instagram reklamlarını kullanarak markanızı bir adım öteye taşıyabilirsiniz. Sosyal medya sitelerinde küçük bütçeler ve tamamen özelleştirilmiş kampanyalar, marka bilinirliğini istikrarlı bir şekilde artırabilir.
Ayrıca, markanız için doğru sosyal medya ağını seçmeniz gerektiğini unutmayın. Belirli sosyal medya siteleri belirli demografik özellikleri sahiptir. Mesela Facebook artık gençler arasında popüler değildir. Bu nedenle reklam verirken müşterilerinizin kimler olabileceğinin analizini iyi yaparak, uygun platformlarda reklam verin. Bu, hedeflerinize ulaşma şansınızı, etkileşimi ve yatırım getirisini artırır.
5. E-posta Pazarlamasını ve Banner Reklamları Kullanın
Çoğu insan ve dolayısıyla işletmeler, iyi bir e-posta kampanyasının öneminin farkında değildir. Bu bir hatadır. E-postalarınızı profesyonel bir biçimde tasarlayın. Uygun paragraf kullanımı, ilgi çekecek resimler ve markanızla ilgili tüm bilgiler, insanların gelen kutularına göz alıcı bir şekilde iletmek için kullanılabilir.
Google Ads gibi online pazarlama platformlarında da reklamlarınızı yayınlamayı ihmal etmemelisiniz. Google’a reklam verirken, anahtar kelime araştırması yapmanız önemlidir. İnsanların ürününüz/markanızla ilgili hangi araştırmaları yaptıklarını, Google Trendler sayfasından kontrol edebilirsiniz.
6. Marka Oluşturmak İçin Influencerlarla İşbirliği Yapın
Sosyal medyayı gerçekten çok üst düzeyde kullanan ve bu sayede yüzbinlerce takipçiye ulaşam kimseler var. Bu insanların bir kısmı geçimini sosyal medya paylaşımları üstünden sağlıyorlar. Muhtemelen duymuş olmalısınız; bu kişilere influencer deniyor. Influencer, dilimizde “etkileyen” anlamına geliyor.
Bu influencerlar arasında belirli bir sektörle ilgili içerik oluşturanlar bulunuyor. Influencerları ağırlıklı olarak Instagram ve YouTube’ta görüyoruz. Örneğin, kozmetik ve makyaj ürünlerini inceleyen YouTuberlarla sizler de karşılaşmışsınızdır. Belirli bir konuya odaklanan influencerlarla iletişime geçerek, ücret karşılığında markanızın reklamlarını yaptırabilirsiniz.
Bu marka bilinci oluşturma stratejisinin günümüz dünyasında çok etkili olduğunu bilmelisiniz. Küçük işletmeler, kitleleri üstünde büyük etkiye sahip influencerlar sayesinde tanınır birer marka haline dönüşebiliyor.
Takipçilerinizin kimleri takip ettiğine göz atarak, uygun influencerları kolayca bulabilirsiniz. Bu biraz zaman alabilir ve doğru influencerları bulmak önemlidir. Ancak bir influencer sizi binlerce potansiyel yeni müşteriyle buluşturabilir.
İlk kitabım “90’larda Çocuk Olmak” çıktığında, Instagram’daki bazı bookstagramlara kitabımı imzalı olarak göndermiş ve okuduktan sonra düşüncelerini yapacakları paylaşımlarda anlatmalarını rica etmiştim. Yapılan paylaşımlardan sonra takipçi sayımda ve kitabımın satış oranında ciddi bir artış olmuştu.
7. Videolar Oluşturun
Tüketicilerin %54’ü, beğendikleri markalarla ilgili daha fazla video içeriği görmek istiyor. Marka oluşturmak ve marka bilinirliğini arttırmak için, kısa videolardan yararlanmalısınız. Keza insanlar artık çok uzun videolara sabır gösteremiyorlar. Değişen dünyada, her şey çok hızlı tüketiliyor ve insanlar yazık ki eskisi kadar sabırlı değil.
Multimedya söz konusu olduğunda, bugünlerde insanların dikkatini en kolay çeken görsel olarak çekici iki yol var; Infographics ve videolar! Videolar uzun yıllardır halk tarafından bilgi edinmenin tercih edilen yoluydu. Televizyonun icadından bu yana, videolu reklamlar insanların üzerinde büyük bir etkiye sahip oldu.
Ayrıca bir videoyu izlemek, bir makaleyi okumaktan daha az çaba gerektirir ve çok daha az zaman alır. Herkesin cebinde akıllı telefonların olduğu bu çağda, her zamankinden daha fazla video izliyoruz. Bu nedenle, tanınan bir marka oluşturmak ve markanızın bilinirliğini arttırmak için videoları kullanmalısınız. Belirli bir hedef doğrultusunda hazırlanmış videolar, markanızı tanıtmak için oldukça etkili olacaktır. Oluşturduğunuz videoları, sosyal medya hesaplarınızda ve YouTube benzeri video platformlarında paylaşın.
8. Müşterilerinizle Bağlantı Kurun ve Onlara Sorular Sorun
Arada sırada müşterileriniz arasında bir anket yapın ve geniş bir konu yelpazesi hakkında onların görüşlerini sorun. Bunu nazik bir şekilde yapın. Onlara ayırdıkları zaman için teşekkür edin ve anketi mümkün olduğunca kısa ve öz tutun. Geri bildirimlerini aldığınızda, söyleyecekleri hem iyi hem de kötü şeyleri kabul edin. Tabi ki hedef kitleye doğru soruları sormanın ilk örneği pazar araştırması yapmaktır. Bundan sonrası, onları daha iyi tanımakla ilgili; onları neyin motive ettiği, kim oldukları ve neyi arzuladıkları gibi sorular sorabilirsiniz. Elbette bunları ürününüz/markanızla ilişkili olarak yapmalısınız.
Konuyla ilgili olarak, “SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
9. Sektörünüzde Uzman Olduğunuzu Hissettirin
Bir marka oluşturmak söz konusu olduğunda, güven kazanmak zaman alır. Kim olduğunuza ve ne yaptığınıza dair doğru açıklamalar yapmak, müşterilerinizin güvenini kazanmanız konusunda bu süreyi çok daha kısa hale getirebilir. Uzman olarak kabul edilmek için, belirli bir uzmanlık alanı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Yeni bir kuruluş ve markanın, yıllardır bu işi yapıyor görünmesi ve sektörde uzman olduğu izlenimini vermesi, elbette çok kolay değildir.
Olduğunuz gibi davranın. Yaptığınız iş(ler) hakkında yetkili bir bakış açısıyla konuşan içerikler oluşturun ve markanızın web sayfasını profesyonelce doldurun. Bu, “sektörünüzde uzmanlaşana kadar diğerlerini taklit etmeniz” gerektiği anlamına gelmez. Gün geçtikçe öğreneceksiniz ve sonunda çabaladığınız, hayalini kurduğunuz, bilinir bir marka haline geleceksiniz. Büyük ya da küçük bir işletme olmanız fark etmez; unutmayın ki iş dünyasında alçakgönüllülüğün bir anlamı yoktur.
10. Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın
Marka oluşturmak için yola çıktığınız bu süreçte, bazı fedakarlıklarda bulunmanız ve hümanist bir tutum sergilemeniz önemlidir. Aslında herhangi bir menfaat gözetmeksizin sahip olunması gereken doğru tutum budur.
Öte yandan insanlar, karlarını bir hayır kurumuna bağışlayan veya insanların yaşamını iyileştirmeye yönelik çalışmalara sponsor olan bir markaya büyük bir saygı duyar. Bu tür sosyal sorumluluk projelerine katılmak, aynı zamanda harika bir PR çalışmasıdır. Bu, müşterilerinizin gözünde değerli bir marka olarak algılanmanızı büyük ölçüde artırır. Sosyal sorumluluk projelerine katkı sağlayan markalar, medyanın da dikkatini çeker. Böylece çalışanlarınız, iyilikleriyle tanınan bir markanın temsilcileri olabilir.
11. Tutarlılık, Tutarlılık ve Tutarlılık!
Mesajınızı, stilinizi ve sesinizi tutarlı ve güvenilir bir tarzda potansiyel müşterilerinize iletmek, marka bilinci oluşturmanın temel yapıtaşlarından biridir. Markanız, tutarlı bir görselliğe, tasarıma, mesaja ve değerlere sahip olduğunda, etkili bir iletişim kurmanızı kolaylaştırır. Belirsizliğe ve tahminlerde bulunmaya gerek kalmaksızın, her şeyinizle ortada olmalısınız.
Sen kimsin?
Tutarlılık, müşterilerinizin sizi diğerlerine tercih etmesine yardımcı olan en önemli şeydir. İnsanlar, iletişim kurdukları insanlarda da, markalarda da tutarlılık görmek ister. Kaotik ve karmaşık bir görünümden, hepimiz biraz ürkeriz. Tutarlılık markanızın kimliğine düzen getirir.
Bu konuda yapılması gereken şey, kullanışlı bir şirket rehberi oluşturmaktır. Bu, markanızın sorunsuz bir biçimde tanınmasını sağlamanın en kesin yoludur. Çalışan yapısı sıklıkla değiştiğinden ve işletmeniz genellikle bu alanda rehberliğe ihtiyaç duyacak farklı ajanslarla çalışacağından, bir stil kitabına sahip olmak en iyisidir.
Bir marka olarak sadece bir ürün satmıyorsunuz, aynı zamanda insanlarla ve şirketlerle ilişkiler kuruyorsunuz.
12. Özgün Olun
Özgünlük, kişisel yaşamlarımızda olduğu gibi, işlerimiz ve oluşturma çabasında olduğumuz markalar için de sizi hak ettiğiniz yere taşıyacak önemli bir farklılıktır. Bu yol uzun ve dolambaçlı olabilir. Çünkü kopyalamak her zaman daha kolaydır. Ancak özgünlük, sizi diğerlerinde ayırır ve uzun vadede size en çok kazandıracak faktörlerden biridir. Markanız şu üç yeteneğe sahip olmalıdır;
Tanınmak
Müşterilerin sadakatini kazanmak
Piyasada kendini tanımlamak
Yaratıcı marka fikirlerinizi değerlerinizle, kendi kişiliğinizle, gerçekten olmak istediğiniz kişiyle konumlandırın. Markanız başka bir şeymiş gibi davranmayın. Şatafatlı değilse şatafatlıymış gibi davranmayın. Değilseniz çok ciddi davranmayın. En iyi yaptığın şeyi yapın. Kendi müşterilerinizi benimsemek her zaman iyidir. Ancak özgünlük, insanlar tarafından kolaylıkla fark edilir ve markanız, özgünlüğünüzü anlayan ve inandığınız şeyi savunduğunuz türden müşterileri çekmeye başlayabilir.
Yaratıcı Marka Fikirleri Neden Önemlidir?
Marka oluşturmak, yaptığınız işi konumlandırır ve müşterileriniz nezdinde olumlu bir algı yaratır. Çünkü çoğu marka beklentileri karşılayamıyor ve sözlerini yerine getirmiyor. Markalaşmak, ayırt edici bir logoya, hayal gücünü yakalayan renklere, çeşitli pazarlama yaklaşımlarına ve işletmenin mesajlarını iletme şekline sahip olmakla ilgilidir.
Evet! Hepsi bu kadar… Ama aynı zamanda çok, çok daha fazlası! İyi bir marka bilinirliği oluşturmanın nihai amacı, insanların ihtiyaç duydukları şeyi sağlayacak olanın, SİZ olduğundan kesinlikle emin olmalarını sağlamaktır.
İnsanlar, markaların söylediklerine ve yaptıklarına, yakınlarının kendilerini nasıl algıladıklarına ve onlar hakkında neler düşündüklerine, kararlarını ve hareket tarzlarını nasıl ölçtüğünüze göre markalar hakkında fikir oluştururlar. Bu, markayı sevip sevmeyecekleri konusunda genel bir temel oluşturur. Buradaki püf nokta, elbette sizin için en önemli kişilerin (hedef kitlenizin) sizi en iyi şekilde düşünmesini sağlayacak adımlar (doğru markalaşma fikirleri) atmaktır.
Bir Markanın Temel Özellikleri
Markayı tutarlı tutmak ve doğru mesajı iletmek için, tüm yönleri ve özellikleri birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bir markanın altı temel özelliğini, HEC Paris profesörü, marka kimliği ve marka yönetimi uzmanı Jean-Noel Kapferer şu şekilde sıralıyor;
Fiziksel Yön; Bir markanın logosu, renkleri, tüketicinin aklına gelen genel bir imaj gibi görsel öğeler
Marka Kişiliği; Markanın sahip olduğu, tüketiciler tarafından algılanan kişilik
Marka İlişkileri; Markanın ve hedef kitlesinin birbirleriyle iletişim kurma şekli
Marka Kültürü; Markanın değerleri ve yol gösterici ilkeleri
Müşteri Benlik İmajı: Bir müşterinin markayı kullanırken kendisini algılama şekli
Müşteri Yansıması: Markayı kullanan tüketiciler, markayı kendi çevrelerine nasıl yansıtıyorlar
Markanızın neden önemli olduğunu tahmin etmek kolay değildir. Genellikle bu sorunun birden fazla cevabı vardır. Markanız her müşteri için farklı bir anlam ifade edebilir. Öte yandan her müşteri, markanızın sadece onlar için var olduğu duygusunu hissetmelidir!
İyi bir marka oluşturmak ve markanızın konumunu sağlamlaştırmak, müşterilerinizde onların sorunlarını bir başka markanın sizin kadar iyi çözemeyeceğine dair sarsılmaz bir inanç oluşturmakla mümkündür. Onlara ihtiyaç duydukları ürünü/hizmeti verdiğinizde, başka bir arayışa girmezler.
Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, benzersiz bir ürün/marka oluşturmak, tüketici sadakatini %61 oranında artırıyor.
Ünlü astronom ve astrobiyolojinin öncü bilim adamlarından Carl Sagan (1966’da 32 yaşında ölüyor), alegorik olarak sıfırdan bir elmalı turta yaratmak için önce evreni yaratmanız gerektiğini söylüyor. Aslında bu söylem, bir şeyi sıfırdan yaratmanın mümkün olmadığını nazara veriyor. Çünkü ihtiyaç duyduğumuz her şey zaten elimizin altında. Sıfırdan bir şey yaratmak (Elbette yaratmak Allah’a mahsustur) gerekmiyor.
Benzer şekilde, markalaşmayla ilgili olarak hangi adımları atacağınızı gerçekten bilmek için öncelikle kim olduğunuza dair net bir vizyona sahip olmalısınız. Daha doğrusu işletmenizin ve markanızın ne olduğu açıkça ortaya koymalısınız. Bunu yapabildiğinizde, yukarıda sıraladığım 12 ipucunu maksimum seviyede değerlendirme fırsatınız olacaktır.
Markanız Ne Yapar ve Neden Yapar?
Paradoksal olarak, bu sorunun cevabı başlangıçta çok daha net görünüyor ama zamanla bulanıklaşıyor. Sorudaki şimdiki zaman vurgusuna dikkat edin! Markanızın eskiden ne yaptığı üzerinde durmaya gerek yok (bunu daha sonra soracağız). Aklınıza gelen cevapları yazmaya çalışın. Ayrıca her ne yapıyorsa neden yapıyor? Bu, uzun vadeli mi yoksa kısa vadeli bir hedef mi? Gelir için mi yoksa marka algısı ve bilinirliği için mi? İşe başlarken ilk planınız neydi?
Kimin için?
Demografinizi (potansiyel müşteri kitlenizi) henüz tanımladınız mı? Müşterileriniz kimler olacak? Peki! Bunlar işletmeniz için DOĞRU müşteriler mi? Ayrıca bu müşterileri NEREDE bulacaksınız? Alışkanlıkları nelerdir ve nelerden hoşlanırlar? Mesajınızın ve değerlerinizin doğru insanlara ulaşıp ulaşmadığını ve onlara hitap etmek için neler yapabileceğinizi (ve halihazırda yapmakta olduğunuzu) belirlemeye çalışın.
İnsanların Hangi Sorununu Çözüyorsunuz?
Ödüllü pazarlama direktörü Tony Fannin, “Marka bir ürün satmaz, ahlak satar” diyor. Etik (ahlak), hedef kitlenizin ortak değerleri olarak tanımlanabilir. Evet! Ama daha geniş anlamda bu etik, insanların ihtiyaçlarını karşılar. Ürünleri tasarlama ve oluşturma eylemini bir fedakarlık olarak düşünün. Ürünleriniz veya hizmetleriniz insanlara hangi konua yardım ediyor? Gerçek hayattaki bir sorunu çözebiliyorlar mı? Pazarınıza/sektörünüze, bu problem çözme açısından yaklaşmayı hiç düşündünüz mü?
Markam Neyi Temsil Ediyor?
Yukarıdakileri yanıtlamak, sizi bu iç muhasebenin yanıtına yaklaştırabilir. İnançlarınızı kontrol altına alın. Herhangi bir işletmenin marka bilinirliğini artırmak için önemli bir ipucu, inancınızı yaşamaktır. Bir şirket olarak bir sonraki adımınızı planladığınızda, bunu markanızın değerleriyle tutarlı hale getirmeye çalışın. Kendinize, değerlerinize ve inançlarınıza uygun olup olmadığını sorun. Tam olarak neyi temsil ettiğinizi bilmek ve ona bağlı kalmak, yalnızca kararlarınızı değil, markanızın iş yapma şeklini de şekillendirecektir.
Markam/İşim Nereye Gitmeli?
İşletmenizin neden var olduğunu ve ilk etapta marka oluşturmak için sizi neyin harekete geçirdiğini hatırlamak, işletmenizin ve markanızın gelecekte nerede olması gerektiği konusunda başka bir açıklamaya yol açmalıdır. Bu, dünya çapında ofislere sahip olmaktan, sektörünüzde en güçlü marka olmaya kadar her şey olabilir. Her şey yolunda gittiği takdirde, kısa vadeli hedefleriniz, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza yardım eden itici bir güç olmalıdır. Aksi halde hedefler koymanın bir anlamı da yoktur. Bu nedenle, kısa vadeli bütün hedefleriniz, sizi her zaman asıl hedefinize ulaştırmalıdır. Şu anda yaptığınız işlerin bu amaca hizmet edip etmediğini kendinize sorabilir ve bu konuda iyice düşünebilirsiniz.
Büyük düşünün. Markalaşma pek çok şeyi ifade eder. Fakat hepsinden önemlisi; kültürünüz markanızdır.
Yaratıcı Marka Fikirlerinizi Oluşturma Üzerine Son Notlar
Bu 12 ipucunu hayata geçirmek, herhangi bir işletme için marka oluşturmak konusunda çok önemlidir. Çünkü yazdığım bütün ipuçlarını detaylıca araştırdım ve uygulandığı takdirde gerçekten işe yaradıklarını gördüm.
Her gün gelişen ve değişen bir dünyada yaşıyoruz. Bazen, bugün geçerli olan kuralların, ertesi gün bir çırpıda hiçe dönüştüğüne şahit oluyoruz. Hayat değiştikçe, pazar, ürünler, insanların beklentileri ve ihtiyaçları da değişiyor. Dolayısıyla bugünün dünyasında marka oluşturmak için gereken şartlar ve bu ipuçlarının bir kısmı da zamanla değişecektir. Ancak bazıları hiç değişmeyecek, hep aynı kalacaktır. Çünkü bazı gerçekler asla değişmez. Herhangi bir başarılı markalaşma girişiminin temelini oluşturmaya devam eder. Bunları bilmek bir şeydir ama onları gerçekleştirmek bambaşka bir şeydir.
Marka oluşturmak konusunda, yeterince düşündüğünüzde, sizin için düşünecek doğru ajanslarla çalıştığınızda, hayallerinize kavuşmanız işten bile değildir.
Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet
İlk yorum yapan olun