Sıfırdan İş Kurmak; 15 Adımda Bir İşe Nasıl Başlanır?

sifirdan-is-kurmak

Bir işe nasıl başlanır? Sıfırdan iş kurmak için neler yapmak gerekir? İşe başlarken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Uzun ömürlü ve yüksek kazançlı bir iş fikrinin temel dayanakları nasıl oluşturulmalıdır? Sıfırdan iş kurmak konusunda bilinmesi gerekenler nelerdir?

Yeni bir iş kurmak, çok aşamalı görevlerden oluşan bir ekosistemde olağanüstü bir hassasiyet içinde geziniyormuş gibi hareket etmeyi gerektirir. Bir iş fikrini hayata geçirmek için, isim seçiminden pazar alıştırmasına, bir web sitesi oluşturmaktan markanızın tanıtımına kadar, dikkatle takip edilmesi gereken adımlar mevzu bahistir.

Sıfırdan iş kurmak söz konusu olduğunda, üstesinden gelinmesi gereken birçok şey varmış gibi görünür. Ancak stratejinizin ana hatlarını önceden belirlemek, zorluklar ortaya çıktıkça üstesinden gelmenize ve hedeflerinize doğru sorunsuz bir şekilde ilerlemenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, bu zorlu sürece başlamanıza yardımcı olmak amacıyla sıfırdan iş kurmak konusunda, bilmeniz gereken hemen her şeyi kapsayan bir rehber hazırlamaya çalıştım.

Sıfırdan Bir İşe Nasıl Başlanır?

Öncelikle bir iş kurmaya zihnen hazır mısınız? İşe başlamadan önce birkaç dakikanızı ayırın ve bu sürece başlamak için tamamen hazır olduğunuzdan emin olun.

İlk işini kurmak isteyen genç bir girişimci olabilirsiniz. Yahut türünün tek örneği yepyeni bir iş fikrini bir an evvel hayata geçirmek için acele ediyor olabilirsiniz. Veya girişimcilik konusunda zaten tecrübeli ama farklı bir kulvarda, yeni bir iş kurmaya hazırlanıyor olabilirsiniz. Hiç fark etmez. Bir işe başlamak her zaman cazip bir fikirdir. Çünkü bu, profesyonel gelişiminizi tamamlamak, uzun zamandır beklediğiniz hedeflere ulaşmak, yeni beceriler geliştirmek ve zorlukların üstesinden gelmek anlamlarına gelir. Yeni bir iş kurmak, herkes için farklı anlamlar taşıyabilir. Ama nihayetinde yeni bir iş fikri, pek çok kimse için yeni bir heyecan anlamına gelir.

İş Kurmak

Yeni bir iş kurmanın pek çok faydası olsa da, ardından gelebilecek gerçeklere de hazırlıklı olmanız gerekir. Dünyanın en iyi endüstri liderleri bile zor zamanlar yaşıyor ve bazı şirketlerin başına gelenler diğerleri için birer ders niteliği taşıyor. Bu yüzden girişimcilik yolculuğuna başlamadan önce, gerek maddi, gerekse manevi anlamda kendinizi gerçekten donanımlı hissetmeniz çok önemlidir.

Yeni Bir Girişim Konusunda Tutkulusunuz

Romantik ilişkilerin mihenk taşı olan aşk gibi, işinize tutkuyla bağlı olmanız da tek bir anlama gelir; Başarıya ulaşmak için ruhunuzu saran derin bir arzu. Y eni iş fikriniz için heyecanlı olduğunuzdan emin olun. Çünkü bu yeni yolculuğunuzda karşınıza çıkabilecek herhangi bir engeli aşmanıza yardımcı olacaktır.

Fikrine Gerçekten İnanıyorsun

İş fikrinizin gerçekten ne kadar önemli olduğunu kimsenin anlamadığını hissettiğiniz anlar olacaktır. Ancak devam etmek ve hiçbir şeyin veya hiç kimsenin sizi engellemesine izin vermemek için ürününüze veya hizmetinize sıkı sıkıya inanmalısınız.  

Sıfırdan İş Kurmak İçin Sağlam Bir Planınız Olsun

Yapılan birçok araştırma sonuçları ve istatistikler, küçük işletmelerin yaklaşık %20’sinin ilk yıl içinde başarısız olduğunu ortaya koyuyor. Babam (terzi) yaklaşık 30 senedir aynı dükkanda faaliyet göstermeye devam ediyor. Ondan önceki dükkanında da 15 seneye yakın işini sürdürdü fakat iş yeri sahibinin talebi üstüne yeni yerine taşındı ve yaklaşık 30 yıldır burada. Fakat hemen karşısındaki dükkan, lokanta, züccaciye, tuhafiye, mobilya mağazası, oyuncakçı, halıcı gibi birçok meslek grubuna kiralandı. Bunların bir kısmı ilk seneyi dolduramadan iflas bayrağını çekti veya çeşitli nedenlerden pes etti. Bu nedenle, işiniz için sağlıklı bir plana sahip olmak, başarısızlık riskini mümkün olan en az seviyeye indirmenin en iyi yollarından biridir.

Öğrenmeye Devam Etmeye Hazırsın

Kendi işinizin patronu olacağınızı düşündüğünüzde, yeni bir işe başlamak kulağa oldukça hoş geliyor. Ancak başarıya ulaşmak için her yeni iş günü, yeni bir şey öğrenmekten ve kendinizi geliştirmekten asla vazgeçmemelisiniz. Yoğun bir iş hayatına atıldığınızda, yeni şeyler öğrenmeye vakit bulamadığınız bahanesine sığınmamalısınız. Keza işinizi ilerletmeniz, gelişen ve değişen şartlara ayak uydurmakla mümkündür.

Paranızı Güvende Tutun

Sıfırdan İş Kurmak

İster hayatınızın bu en önemli adımını atmak için para biriktirmiş olun, ister kredi almaya hak kazanın; Uzun vadeli bir işletmeyi yönetmenin en önemli kısmı nakit akışını güvence altına almaktır. Sağlam bir finansal planla, hedeflerinizin çok ötesine ulaşabilirsiniz. İyi yapılandırılmamış bir iş fikriyle ise bütün paranızı batırabilirsiniz. Bu nedenle daha fazla bilgi için bir mali danışmanla görüşmeniz gerekir. Eğer finansman konusunda çok iyi değilseniz, bunu mutlaka yapmalısınız. Çöpe atacak paranızın olmadığına eminim.

Zaman Yönetimini Öğrenin

Sıfırdan bir iş kurduğunuzda, birçok şapka takmanız gerekir. Yani yerine getirmek zorunda olduğunuz bütün işleri tamamlamak için 24 saati yetiremeyebilirsiniz. 1 yılı, 1 ayı, 1 haftayı, hatta bir günü planlamak, işlerinizi daha iyi organize etmenize yardımcı olur. Zaman yönetimi konusunda başarılı olabilirseniz, tüm işleriniz vaktinde yetişecektir.

Not: Zaman yönetimiyle ilgili yakında bir makale yazıp sizlerle paylaşmayı planlıyorum.

Şimdi adım adım sıfırdan iş kurmak konusunu, madde madde ele alalım.

1. İş Fikrinizle İlgili Beyin Fırtınası Yapın

Harika bir iş fikrine sahip olmak, ilk etapta kendi başınıza bir işe başlamaya karar vermenizin nedenidir. Eureka etkisi adrenalin salgılamamıza ve potansiyelimizin çok üstünde bir işi başarabileceğimiz duygusuna kapılmamıza neden olabilir.

Yine de çoğu iş fikrinin para ve zaman gerektirdiğini, hatta potansiyel riskleri beraberinde getirebileceğini unutmayın. Hayata geçirilebilir bir iş fikri olduğundan emin olmak için, fikrinizi iyice derinleştirmeniz gerekir. Nakit konusunda endişeleriniz veya sıkıntılarınız varsa, hemen başlayabileceğiniz bu düşük bütçeli çevrimiçi iş fikirleri örneklerini inceleyebilirsiniz.

Maliyetsiz İş Fikri Örnekleri

Dropshipping Siteleri Aracılığıyla Satış Yapın

Sıfırdan iş kurmak genellikle sermaye gerektirir. Bu sermaye, yapılacak işin özelliklerine göre değişir. Cüz’i bir bütçeyle bir işe nasıl başlayacağınızı düşünüyorsanız, dropshipping bunun harika bir yoludur. Bunun nedeni, kendi envanterinizi yönetmenize gerek kalmadan ürünleri satmanıza olanak tanıyan bir tür perakende satış gerçekleştirme imkanına sahip olmasıdır. Yani asıl işiniz ürünleri pazarlamak ve satış yapmak olacaktır. İşin geri kalanı üçüncü taraf tedarikçiler tarafından halledilecektir. Bir stoksuz satış işi yapmakla ilgileniyorsanız, stoksuz satış tedarikçileriyle bağlantı kurarak ve ürünlerinizi seçerek başlayın. Ardından, müşterilerin satın alabilmesi için bu ürünleri kendi e-ticaret mağazanıza ekleyin. Ürün satışı gerçekleştiğinde, satın alma bilgilerini tedarikçiye ileteceksiniz. Tedarikçi de siparişi müşteriye gönderecek. Dropshipping konusunda bilinmesi gereken en önemli şey, neyin satılacağına karar vermektir. Şahsen satış başarısının sırrının, sevdiğiniz ürünleri satmak olduğunu düşünüyorum. Bu, hem sizin hem de müşterilerinizin işinizle olumlu bir şekilde ilgilenmesini sağlayacaktır. 

Ülkemizde Dropsipping sistemiyle ürün satışı yapabileceğiniz başlıca mağazalar;
ivanatura.com, Creamol, necotoys.com, necipsaat.com, nugi.com.tr, demirciogluoto.com

Baskılı Ürünler Satın

Üzerine baskı yapılacak ürünlerin satışı işine başlamak, kendi tasarımlarınızı alacak, bunları tişört ve kupa gibi boş ürünlere basacak ve siparişleri gönderecek bir tedarikçi ile çalışmayı gerektirir. Bu, günlük ürünlere kendi yorumunuzu katmak ve onları çevrimiçi satmak için harika bir yoldur. Sanat ve tasarım noktasında becerileriniz varsa, baskılı ürün satışı para kazanmaya başlamanın uygun bir yoludur.

Mevcut iş fikrinizi genişletmek için talep üzerine baskıyı da kullanabilirsiniz. Örneğin, çevrimiçi bir mağaza kurarsanız. Ana ürünlerinizin yanında kendi logonuzla müşterilerinizden gelen baskılı ürün taleplerinin satışı yapabilirsiniz.
basmatik.com, baskılı ürün satışı yapmanızı sağlayan bir site. Menüsündeki “tasarımcı ol” seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu vb. sitelerle ilgili detaylı araştırma yapma fırsatım olmadı. Bu siteyle iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz.

Profesyonel Hizmetler Sunun

Genel anlamda satılabilecek iki şey vardır; ürünler ve hizmetler. Ürün satmak yerine bir hizmet sektöründe bir iş kurmayı seçerseniz, yeteneklerinizden ve uzmanlığınızdan para kazanabilirsiniz.

Maliyetsiz İş Fikri Örnekleri

Bir hizmet iş fikri seçerek işe başlayın.  Bu, bir fitness eğitmenliği, metin yazarlığı, yaşam koçluğu veya marangozluk olabilir. Ardından hizmetinizi satmak için bir web sitesi oluşturun. Hatta web sitenizde müşterilerinizin online olarak randevu alabileceği bir sayfa oluşturabilirsiniz.

Şimdiiii!!! Amacını Tanımla

Bu örnekler size ilham veriyor mu? Veriyorsa şimdi seçiminizin arkasındaki motivasyonu düşünmek için arkanıza yaslanın ve düşünün. Neyi ve kimler için yapmak istediğinizi bilmek her zaman iyi olsa da, kendinize bunu neden yapmanız gerektiğini sormak da aynı derecede önemlidir.

Başlangıç ​​olarak, şimdi yanıtlamanız gereken bir soru var; “Fikriniz kişisel mi yoksa pazar amaçlı bir amaca mı hizmet ediyor?” Tutkularınıza uygun bir fikir seçmek önemli olmakla birlikte, ürününüz veya hizmetiniz için pazar talebinin olması da çok önemlidir. İş fikrinizin başarılı olması için, bunu ölçeklenebilirlik ve hedef pazarınızın uzun vadeli ihtiyacı açısından düşünmelisiniz.

Test Edin

İş fikrinizi hayata geçirmeden önce, onu gerçek dünyada deneyimleyerek doğrulamak isteyeceksiniz. Bu, hedef gruplarından bilgi toplama anketlerine ve yapmayı düşündüğünüz işle ilgili olan kimselerle görüşmelere kadar her şeyi içermelidir.

Bir diğer strateji, hedef kitleniz için deneme amaçlı bir web sayfası oluşturmak ve herhangi bir tıklama alıp almadığınızı görmektir. Bu sadece düşük maliyetli olmakla kalmaz, aynı zamanda pazarınızdaki tüketici talebini ölçmenize ve ürün/hizmet fikrinize ilgi çekmenize de yardımcı olabilir.

Fikrinizin potansiyel müşterilerin ilgisini çekmediğini fark ederseniz, diğer seçenekleri yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir. Yeni bir şey geliştirmek için fikrinizi nasıl iyileştirip yenileyebileceğinizi veya tüketici ihtiyaçlarına daha doğrudan hitap edecek şekilde nasıl uyarlayabileceğinizi düşünün. Sıfırdan iş kurmak istediğinizde, her şeyi enine boyuna hesaplamanız gerekir.

2. Doğru Bir İşletme Adı Seçin

Sıfırdan iş kurmak için yeterince beyin fırtınası yaptığınızı düşünerek; İş fikrinizden memnun musunuz? Her şey kafanızda yerli yerine oturdu mu? O zaman bir sonraki adım, doğru bir işletme adı bulmaktır.

Bu, bir iş kurmanın en önemli ve potansiyel olarak zorlayıcı adımlarından biridir. İlk olarak işletmenizin adı, işletmenizin gittiği her yerde görünecek ve pazarlama ve marka oluşturma çabalarınızı doğrudan etkileyecektir. İkincisi, doğru isim, potansiyel müşteriler üzerinde daha güçlü bir ilk izlenim yaratacaktır. 

Sanırım işletme adını doğru koymanın önemini anlatabilmişimdir. Şimdi şirketinizin ismini bulmak için denenmiş ve test edilmiş bazı yöntemlerle size bu konuda biraz daha yardımcı olmak istiyorum.

Bir İşletme Adı Oluşturucu Kullanın

Bir işletme adı oluşturucu, beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olabilir. Girişiminizi en iyi tanımlayan bir veya iki kelimeyi düşünün ve ardından onu araca yazın. Bu adımda, “hızlı”, “eşsiz”, “kişisel” veya “yenilikçi” gibi işletmenizin neyi temsil etmesini istediğinizi ifade eden açıklayıcı terimler kullanmanızı tavsiye ederim.

Daha sonra, biraz pazar araştırması yaparak ve rakiplerin kendilerine ne isimler verdiklerini görerek seçenekleri daraltabilirsiniz. Bu, sektörünüzdeki diğer markaların genel yapısını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Türkçe desteği olan işletme adı oluşturucu olarak atlasmic.com sitesini buldum. İşletme adı oluşturucu için, tr.godady.com gibi domain sorgulama sayfalarına da bakabilirsiniz.

Şirket İsminiz Unutulmaz Olsun

Sıfırdan iş kurmak isteyenlerin, akılda kalan ve kolay kolay unutulmayacak bir işletme adı bulması çok önemlidir. İşletme adınız uzun olmasın. Mümkün olduğunca kısa ve basit ama size özgü olsun. Böylece müşteriler şirketinizin ismini unutmaz ve Google’dan ararken nasıl bulacağını kolay hatırlar.

Geleceği Düşünerek Ölçeklenebilir Bir İsim Seçin

İşinizle birlikte büyüyebilecek bir isim seçmeniz oldukça önemlidir. İşletmenizin yarınını da düşünerek, bütün potansiyel ihtimallerini göz önünde bulundurmalısınız. Bu, coğrafi konum, konu veya ürün sunumunda bir değişiklik olabilir. İşletmenizi, bir yer, bir özellik veya ürünle ilişkilendirmek, büyümek istediğinizde sizi potansiyel olarak sınırlayabileceğini fark edebilirsiniz. Adınız markanızı yansıtacak kadar spesifik olmalı ancak hizmetinizi/ürününüzü kısıtlayacak kadar spesifik olmamalıdır.

Hikayenizi Anlatın

Hikayeler, başkalarının ilişki kurabileceği evrensel fikirleri ifade eder ve insanlar arasında bağların oluşmasına yardımcı olur. Aynı şekilde, marka hikayenizi işletme adınıza dahil etmek, hedef kitlenizde belirli duyguları harekete geçirebilir ve böylece müşterileri cezbedebilir. Örneğin, “Safranbolu Baharı” isimli bir deodorant, sabun, şampuan veya bir başka kişisel bakım ürünü, pastoral bir Safranbolu manzarasını zihinlerde çağrıştıracaktır. Bu da, potansiyel müşterilerinize cazip gelecektir.

Kullanılabilir Olup Olmadığını Kontrol Edin

İşletme sahipleri, şirket adlarının yasal sorunları hakkında düşünmelidir. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinden hızlı bir arama yaparak kontrol edebileceğiniz, istediğiniz işletme adını başka kimsenin kaydetmediğinden emin olmanız gerekir. Bu adımı atmak, herhangi bir ticari markanın başka bir işletme veya ilgili ürün veya hizmetler için zaten tescilli olup olmadığını görmenizi sağlar. Ayrıca benzer isme sahip ve aynı sektörde ürün/hizmet veren bir başka marka varsa, müşterilerinizin sizi bu markayla karıştırabileceğini de unutmayın.

Diğer yandan, işletme adınızın uygunluğunu kontrol ederken göz önünde bulundurmanız gereken başka bir nokta daha var. İşletmeniz için bir web sitesi oluşturmak istediğinizde, alan adınızın ( çevrimiçi adresiniz olarak da bilinir) büyük olasılıkla işletme adınızla aynı ve kullanılabilir olduğundan emin olmanız gerekir. İşletme adınızın alan kullanılabilirliğini kontrol etmek için bir alan adı araması yapın. Bir web sitesi oluşturma ve bir alan adı seçme hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bölümü okuyun.
Not: natro.com, godady.com, turkhost.com, alan adı sorgulaması yapabileceğiniz hosting firmaları arasındadır.

3. Profesyonel Bir Web Sitesi Oluşturun

Daha fazla insana (potansiyel müşteri) ulaşmak için, güçlü bir web sitesine sahip olmak sıfırdan iş kurmak isteyenler için günümüzde mutlak bir zorunluluktur. Potansiyel müşterileriniz, yatırımcılar ve muhtemel ortaklar, web sitenizi kontrol edeceklerdir. Bu nedenle markanız hakkında güçlü bir ilk izlenim oluşturmanız için profesyonel bir web site kurmak önemli bir fırsattır. Bu düşünceyle size rehberlik edecek, işletme web sitesi tasarım ipuçlarına bir göz atın.

Bir İşletme Web sitesi Şablonu Bulun

 Profesyonel Bir Web Sitesi yapmak

Profesyonelce tasarlanmış bir işletme web sitesi şablonu seçerek ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve müşterilerinize hitap edecek şekilde özelleştirerek sitenizi oluşturmaya başlayın. Teknoloji ve gayrimenkulden finans ve hukuka kadar, işletmeniz için farklı şablon kategorilerine göz atın. Web sitenizin neyi ifade etmesini istediğinizi ve yerleşim düzeninin işletmenizin hedeflerine nasıl hizmet edeceğini düşünün. İlham almak için, en çok tercih edilen firma web sitesi şablonlarına göz atın.

Bir Hosting Firması ve Alan Adı Seçin

Şablonunuzu değiştirip özelleştirdikten sonra, bir sonraki adıma geçmeye hazırsınız. İlk olarak, bir web barındırma sağlayıcısı seçmeniz gerekir. Temel olarak, bu yalnızca web sitenizin dosyalarını çevrimiçi olarak görüntülenebilmeleri için depolayan bir araçtır. Kullanıcılarının bilgilerini güvende tutan, için 7/24 güvenlik izleme ve entegre SSL sertifikalarıyla korumalı ve güvenilir bir hosting firması seçimi önemlidir.

Bir web barındırıcısı seçtikten sonra, kayıtlı alan adınızı bir barındırma sunucusuna bağlamanız gerekir. Öncesinde şirket ve alan isminizi belirlediğinize göre, bu işlem birkaç dakikanızı alacaktır.

SEO Optimizasyonu Yapın/Yaptırın

Çevrimiçi bir iş kurmak söz konusu olduğunda, bazı temel SEO bilgisine sahip olmak çok önemlidir. Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen bu uygulama, sitenize gelen trafiği artırmak için gereklidir. Bu nedenle, yakın tarihli bir rapora göre işletmeler pazarlama bütçelerinin ortalama %41’ini SEO optimizasyonuna ayırıyor.

İşletmeniz için etkili bir SEO stratejisi oluşturmanın temellerini anlatmadan önce, SEO’yla ilgili kısa bir açıklama yapayım. SEO özetle; belirli anahtar kelimelerin aranmasında, sitenizin ilk sıralarda çıkmasını sağlamaya yönelik web içeriğini optimize etme sürecidir.  Örneğin, organik gıda ürünleri satıyorsanız, “organik gıda” ve “doğal gıda” gibi ifadeleri site içeriğinize entegre etmek istersiniz. Bu işlem, insanlar bu ifadeleri arama çubuğuna yazdığında Google’da görünme şansınızı artırır.

Fikir edinmek için sektörünüzle ilgili sözcükleri listeleyin. Web içeriğinize dahil etmek üzere arama terimleri için bir anahtar kelime araştırma aracından yardım almanız gerekir ve bu öğeleri SEO optimizasyonunuza dahil etmelisiniz. Google Anahtar Kelime Seçme Aracı’ndan faydalanabilirsiniz.

Hız: Sayfa yüklenme hızı bir sıralama faktörüdür. Sitenizin arama motoru sonuçlarındaki konumu üzerinde doğrudan etkisi vardır. Site sayfalarınızın birkaç saniye içinde tam olarak yüklenmesi veya görüntülenmesi gerekir. Ayrıca, görüntü boyutlarını optimize ederek web sitenizin hızını artırabilir ve web sayfalarınıza yüklenemeyecek kadar fazla içerik yüklemeyebilirsiniz.

Meta açıklama: Bu, arama sonuçlarında URL’nizin altında görünen sitenizin kısa özetidir. Tıpkı web sitenizin kopyası için yaptığınız gibi, meta açıklamanızı anahtar kelimelerle optimize etmeniz gerekir. Doğru kullanılan meta açıklaması, web sitenizin tıklama oranını artırabilir ve arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alma şansınızı artırabilir.

Web trafiğinin önemini iyice kavradıktan sonra, işletmenize ait web sitenizin bakımı için en iyi kararları verebilirsiniz. Sıfırdan iş kurmak, bir web sitesiyle birlikte hayata geçmelidir.

4. Pazar Araştırması Yapın

Veriler, pazar ihtiyacı olmadığı için işletmelerin %42’sinin başarısız olduğunu ortaya koyuyor. Bu durumu önlemek için, iş fikrinizin pazarda nasıl ve nerede yer aldığını net bir şekilde anlamanız gerekir.

Bu, potansiyel müşterilerden sektörle ilgili istatistiklere ve raporlara kadar her konuda kapsamlı bir pazar araştırması ile başlar. Esasen, bu özel araştırma, tüketici davranışını ve pazar eğilimlerini birleştirir. Pazar araştırması için iki grup vardır; birincil ve ikincil.

Pazar Araştırması

Birincil araştırma, potansiyel müşterilerle görüşmeler yapmak veya hedef gruplarını düzenlemek gibi, ilk elden araştırarak hedef pazarınızın doğrudan sizin tarafınızdan incelenmesidir. Müşterilerinizin kim olduğunu tanımlamak ve pazarınızı yaşa, konuma, dile, harcama gücüne ve hatta yaşam kalitesine göre daha fazla bölümlere ayırmak isteyeceksiniz. Örneğin; üniversite öğrencileri, yeni evliler veya emekliler gibi.
Bu, genel iş stratejinizin geliştirilmesi için müşteri tabanınızdaki özellikleri belirlemenize ve analiz etmenize yardımcı olacaktır.

İkincil araştırma, dış kaynaklardan bilgi toplamaktan oluşur. Çevrimiçi bir arama yapmak veya Türk İstatistikleri Kurumu gibi kamuya açık belgelere ve ticari araştırma kurumlarına başvurmak faydalı olabilir.

Birincil veya ikincil araştırmayı bir arada yapmanız, daha fazla ve daha güvenilir veriler elde edebilmeniz için daha sağlıklıdır. Sıfırdan iş kurmak noktasında, şirketinizi daha sağlam temeller üstüne kurmanızı sağlar.

5. Bir İş Planı Hazırlayın

Sıfırdan iş kurmak için bir diğer önemli adım, organize bir plan yapmaktır. Özünde bir iş planı, yeni girişiminizi nasıl yapılandıracağınız, işleteceğiniz ve yöneteceğiniz konusunda bir yol haritası işlevi gören bir belgedir. Ayrıca potansiyel ortakları, yatırımcıları ve size kredi açmak isteyecek bankaları cezbetmeye yardımcı olur ve bir iş kurma maliyetini azaltmanıza olanak tanır. Bir iş planı şablonu kullanmak, fikirlerinizi kağıt üzerinde düzenlemenin ve düzene koymanın etkili bir yoludur. İş planı oluştururken dahil edilmesi gereken bazı temel bileşenler şunlardır;

Yönetici Özeti: Bu, iş teklifinizin veya konseptinizin üst düzey bir görünümüdür. Profesyonel bir asansör konuşması yapacak olsaydınız (işinizi yaklaşık bir dakika içinde açıklayarak) bu nasıl bir konuşma olurdu? İşinizi kısa ve öz olarak nasıl anlatırdınız?
Asansör konuşması; Bir girişimcinin asansör yolculuğu kadar kısa bir süre içinde (30-60 saniye) kendini yabancı birine tanıtma, iş fikirlerini ifade etme ve karşısındakini ikna etme yeteneklerini ortaya koyduğu kısa sunuma Asansör Konuşması (Elevator Pitch) adı verilir.

Misyon Beyanı: Bu, temel değerler ve hedefler de dahil olmak üzere şirketinizin amacının kısa bir açıklamasıdır. Etkili bir misyon beyanının, şirketinizi rakiplerinizden farklılaştırması gerektiğini unutmamalısınız. Büyük ve başarıya ulaşmış şirketlerin web sayfalarından, misyonları hakkında örnekler görebilirsiniz.

Sektör Analizi: Bu bölüm, küçük işletme eğilimleri ve büyüme gibi sektörünüzle ilgili araştırmalardan oluşur. Bu bölümü yazarken, sektörünüzün ne kadar büyük olduğunu ve nasıl gelişmesinin beklendiğini düşünün. Ayrıca rakiplerinizin kim olduğunu da düşünmeli, güçlü ve zayıf yönlerini not etmelisiniz.
Konuyla ilgili; SWOT Analizi Nedir ve Nasıl Hazırlanır başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Müşteri Analizi: Ardından, hedef kitlenize odaklanın ve kendinize onlara nasıl ulaşmayı planladığınızı sorun. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını açıkça belirleyin ve ürün veya hizmetinizin bunları nasıl karşılayacağını belirtin.

Finansal Projeksiyonlar: İş planınızın bu kısmı, sıfırdan iş kurmak için izleyeceğiniz finansal politikalarınızı belirler. Yatırımcılar, oluşabilecek risk durumlarını görebilmek için kesin rakamları bilmek ister. Ortalama satış tahmini (endüstri ve pazar eğilimlerine dayalı), giderler, tahmini nakit akışı (satış tahminlerinizden ve giderlerinizden türetilen) ve beklenen kar veya zararları, iş planınıza ekleyin.

Operasyonel Plan: İş planınızı, son olarak bir eylem planıyla tamamlayın. Bir ekibiniz varsa, her bir çalışanın şirketinizin amaç ve hedeflerine ulaşmasına nasıl katkıda bulunacağını yazın. Bir zaman çizelgesi oluşturun.  Şirketinize eleman alırken, doğru ve şirketinize gerçekten katkı sağlayacak elemanları aldığınızdan emin olun. Hem şirketiniz, hem de çalışanlarınız için 3 aylık ve yıllık hedefler belirleyin.

6. Bir Satış Konuşması/Sunumu Hazırlayın

Satış konuşması/sunumu, potansiyel yatırımcıların işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olan kısa bir sunumdur. Yapılan araştırmalar, yatırımcıların bir satış konuşmasına/sunumuna ortalama 4 dakika ayırdığını göstermektedir.

Satış Konuşması Sunumu

Kendi satış konuşmanızı hazırlamak için en iyi uygulama, hem yazılı hem de görsel destekli bir sunum hazırlamaktır. Böyle olduğunda, sunumunuzdaki her bilgi net olarak görünür ve dikkat çeker. Çünkü her insan aynı öğrenme özelliklerine sahip değildir. Kiminin görsel, kiminin işitsel zekası ön plandadır. Bir sunumu, ne kadar farklı zeka türlerine göre oluşturursanız, anlaşılması o kadar kolaylaşır. Bugüne kadar onlarca sunum hazırladım ve hepsinde bütün bunlara dikkat ettim. Ayrıca anlatım yaparken, ses tonunuzun, vurgulamalarınızın önemli olduğunu da unutmayın. Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak satış konuşmanızı/sunumunuzu hazırlayın;

İşiniz için tutkulu olun: İş fikrinizin nasıl ortaya çıktığını nazara veren ilginç bir hikayeyle sunuma başlayın. Ardından, sadece iş fikrinize olan tutkuyu değil, bu tutkunuzu gerçekleştirmek için gösterdiğiniz kararlılığı ifade edin.

Bir sorunu çözün: Ürününüzün veya hizmetinizin mevcut pazardaki bir açığı nasıl kapatacağını veya bir sorunu nasıl çözeceğini açıklayın. Potansiyel yatırımcıları, işletmenizin zaman içinde müşterilere önemli değerler katacağına ikna edin.

Veriye dayalı içerik kullanın: Bu, güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olacak ve ürün veya hizmetinizi pazarınızın ihtiyaçlarını derinlemesine anlayarak oluşturduğunuzu gösterecektir.

Yazı tipi boyutu, rengi ve düzeni ile tutarlı olun: Slaytlarınız profesyonel görünmeli. Kurumsal kimliğinizi yansıtmalı ve dikkatlice planlanmalıdır. Sıfırdan iş kurmak istediğinizde, bütün aşamaların profesyonelce hayata geçmesine özen göstermelisiniz.

7. Yasal Süreci Başlatın

Sıfırdan iş kurmak için gerekli olan resmi evrakları tedarik etmeniz ve başvurularda bulunmanız gerekir. Şirketler, şahıs ve Limited şirket olarak ikiye ayrılır.

Şahıs Şirketi

Şahıs şirketi kurmak ve şirketi feshetmek çok daha kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir. Genellikle unvan kısmında, şirketin kurucusunun ismi ve soyadı bulunur. Bir muhasebeci yardımıyla şirketinizin faaliyetlerini kolaylıkla sürdürebilirsiniz.

Şahıs şirketi kurarken gerekli olan evraklar;
Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
Noterden alınacak imza beyannamesi
Kira kontratı
İkametgah belgesi
Şirket sahibinin iki adet fotoğrafı


Limited Şirketi


Yeni yapılan yasal düzenlemeye göre, bir Limited şirketin 1 ila 50 arasında ortağı bulunabilir. Başlangıçta sermaye olarak minimum 10 bin TL göstermeniz gerekir. Şirket maliyetlerini asgariye indirmek için online şirket kurmayı da tercih edebilirsiniz.

Limited şirket kurarken gerekli olan evraklar;
Kuruluş bildirim formu
Dilekçe
Noter tasdikli sözleşme
Oda kayıt beyannamesi
İkametgah belgesi
Kira kontratı (İşletmeniz kiraladığınız bir yerde faaliyet gösterecekse)
Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont

Sıfırdan iş kurmak için, şahıs ve Limited şirketlerin avantajları ve dezavantajları hakkında çok daha detaylı bir araştırma yapmanızı öneririm. Elbette yasal sürece başlarken bir avukattan yardım almanız isabetli olacaktır.

8. Güvenli Sermaye ve Nakit Akışını Sağlayın

Sıfırdan iş kurmak noktasında, işinizi hayata geçirmek için nasıl para bulacağınızla ilgili araştırmalarınızı dikkatlice yapmalısınız. (Hazır bir sermayeniz varsa orası ayrı tabi) Çünkü işletmenizi ayakta tutabilmek için hem yeterli sermayeye hem de güvenilir nakit akışına ihtiyacınız olacak.

Sermaye bulma konusunda, hibe ve kredi başvurusundan, size destek sağlayacak sağlam bir yatırımcıya ulaşmaya veya bir bağış kampanyası oluşturmaya varıncaya kadar birçok farklı strateji var. İşte sermaye bulmanın birkaç yolu;

Küçük işletme hibesine başvurmak; Hibe parasını kullanmanın en büyük yararı, geri ödemeniz gerekmeyecek olmasıdır. Şayet sıfırdan kurmak istediğiniz iş fikriniz, KOSGEB’in hibe vereceği projelerle uygunluk gösteriyorsa, bundan istifade edebilirsiniz.
Mevcut şartlarda, aşağıdaki başlıklar altında hibeler vermektedir;
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri
KOBİ Finansman Destekleri
İŞGEM/TEKMER Destekleri
Laboratuvar Hizmetleri
Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

kosgeb.gov.tr adresinden detaylara bakabilirsiniz.

Kitle fonlaması için kampanya oluşturmak; Bu, Avrupa ve ABD şartlarında, fikirlerinizi geniş bir kitleyle paylaşmanın, geri bildirim almanın ve aynı zamanda para toplamanın hızlı ve kolay bir yoludur. Avrupa ve ABD’de birçok kitle fonlaması sitesi bulunuyor. Ülkemizdeyse  fonbulucu.com  isimli fonlama sitesi, 8 Nisan 2021 tarihinde SPK’dan (Sermaye Piyasası Kurulu) faaliyet izni alarak hizmet vermeye başlamıştır.
Şartları fonbulucu.com sitesinden inceleyebilirsiniz.

Öz sermayenizle sıfırdan iş kurmak; Bazı durumlarda, kendi birikiminizle işe başlamak, yabancılara bağımlı olmanın zorluklarından daha ağır basabilir. Kendi maliyetlerinizi ve finansman risklerinizi azaltmak için dış kaynakları en aza indirgemek ve projenizin mümkün olan her aşamasında azaltmak, iş fikriniz için yeterli bir sermayeye sahipseniz en mantıklı yoldur.

Öz sermayenizle sıfırdan iş kurmak

Kredi çekmek; Küçük işletmeler başlangıçta kredi desteği için bankalara ve diğer finans kuruluşlarına başvurabilirler. Ama önce iş fikriniz için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu, borç altına girme riskini almak ve geri ödeme için projenizden yeterli parayı kazanıp kazanamayacağınızı iyice tartmalısınız. Birçok bankanın geri ödeme şartları birbirine benzese de, yine de farklı bankaların kredi verme şartlarını inceleyebilir, müşteri temsilcileriyle görüşebilirsiniz.

Melek yatırımcı bulmak; Melek yatırımcı, yeni başlayacak veya hayata henüz geçirilen iş fikirlerine (Start-Up) yatırım yaparak bu işletmelerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak sermayeyi sağlayan kişilere verilen isimdir. Melek yatırımcılar genellikle karşılıklı temaslar ve hatta kişisel ilişkiler aracılığıyla bulunur. Yine bu, Avrupa ve ABD’de yaygın olan bir sistemdir. Ülkemizdeyse dediğim gibi ikili ilişkiler yolu veya aracılarla melek yatırımcı bulunabilir.

9. Rakiplerinizi Analiz Edin

İşinize başlarken, rakiplerinizi ve rekabet gücünüzü de analiz etmeniz gerekecek. İş fikrinizle ilgili araştırma yapmak, pazar hakkında daha fazla bilgi edinmenize, potansiyel müşterilere erişiminizi geliştirmenize, başkalarının neler sunduğunu anlamanıza ve sektör eğilimlerini tahmin etmenize yardımcı olur. Ayrıca başkalarının sizi nasıl algılayacağını tahmin etmenize ve hatta kendi girişiminiz için iyileştirmeler yapmanıza imkan tanır. En önemlisi, diğer şirketlerin neyi doğru yaptığını ve hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğini öğrenirsiniz.

İşe, rakiplerinizin genel performansını ölçmenin ve değerlendirmenin çok iyi bir yolu olan SWOT analizi ile başlayın. Bunu yapmak için, kendinizin ve rakiplerinizin güçlü, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini sıralayacağınız dört sütunlu bir tablo oluşturun.

Güçlü Yönler: İşletmenizin iyi durumda olduğu alanları belirleyin. Ardından rakiplerinize dönün ve kendinize “Onların yaptıklarını nasıl yapabilirim, onlardan daha iyisini nasıl yapabilirim?” diye sorun. Müşterilerini kendilerine çeken şeyin ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için sundukları özelliklere bakın ve bunu kendi iş stratejinizi geliştirmek için ilham kaynağı olarak kullanın.

Zayıf yönleri: Analizin bu kısmında kendinize karşı dürüst olun. Bu soruyu olabildiğince gerçekçi yanıtlayın; “Müşteriler genellikle nelerden şikayet eder veya hoşlanmaz?” Bu soru, “Şirketimde yanlış olan ne?” gibi soyut bir şeyle uğraşmak yerine, sorunların sebeplerini daha doğru analiz etmenizi sağlar.

Fırsatlar: İşinizi büyütmek açısından düşünün. Sezonluk etkinlikler, çevreci girişimler ve trendleri test etmek gibi yeni alanlardan yararlanmanın farklı yollarını düşünün.

Tehditler: İşinizi olumsuz yönde etkileyebilecek dış etkenlere karşı dikkatli olun. Tehditler, sektördeki dalgalanmalardan, ürünlerinize/hizmetlerinize artık ilgi göstermeyen tüketicilere kadar değişebilir.

Burada kısaca bahsettim ama SWOT analizi ile ilgili yazdığım detaylı makaleyi ayrıca okuyabilirsiniz. Sıfırdan iş kurmak için rakiplerinizi de çok iyi tanımalı ve analiz etmelisiniz.

10. İşletmenizi Markalaştırın

 İşletmenizi Markalaştırın

Girişiminiz için bir marka oluşturmak, bir iş kurmanın çok önemli bir parçasıdır. Özetle markalaşma; şirketiniz, logolar, web siteleri, ürünler veya hizmetler ve daha fazlası gibi şirketinizle ilgili her şey için tutarlı bir kimlik ve değerler oluşturmakla ilgilidir. Bu, işletmenizin doymuş bir pazarda öne çıkmasına yardımcı olur ve hedef kitleniz arasında tanınırlık sağlar.

Göz önünde bulundurulması gereken en önemli marka bilinci oluşturma aparatlarının bazıları şunlardır;

Firma Logosu

Logonuz, işletmenizin en unutulmaz parçalarından biri olacaktır. Bu nedenle logonuzun, şirketinizin yüzü olarak sizi ve değerlerinizi gerçekten temsil etmesi gerekiyor. Kendi logonuzu oluşturduğunuzda, onu benzersiz, tanımlanabilir yapın ve hedef kitlenize doğru mesajı veya duyguyu ileten resimler, renkler kullanın.

Kartvizit

Dijital çağda neden hala kartvizitlere ihtiyacımız var? Birine kartvizit vermek, bilgilerinizi e-posta ile göndermekten daha hızlıdır. Kağıt üzerinde değerli bilgileri iletebileceğiniz kolaylık, hareketlilik ve erişilebilirlik, her ihtimale karşı düşünmeniz gereken bir seçenektir. 

Kartvizit oluştururken, kendi markanızı daha da geliştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi elde edersiniz. Kartvizit tasarımınızın üzerinde, logonuzun yanı sıra gerekli olan bütün bilgiler yer almalıdır. Yine yazı tipi ve renkler, firmanızı temsil edecek şekilde seçilmelidir.

İş E-postası

Bir iş e-postasına sahip olmak, çevrimiçi müşterilerinize yerleşik bir marka olduğunuza dair güçlü bir sinyal verir. İş e-postanızı gördüklerinde, şirketinizi kolayca tanımlayabilirler. Böylece güvenilirliğinizi ve marka bilinirliğinizi güçlendirirsiniz.

Bir iş e-postası oluşturmak yalnızca birkaç adımdan oluşur. Kurulumu tamamladıktan sonra, müşterilere gönderdiğiniz her bir haber bülteni veya satın alma onayı e-postası, profesyonel bir yöntem olarak itibarınızı artırmaya yardımcı olacaktır.

11. İşletmenizi Resmi Hale Getirin

Ürünlerinizi/hizmetlerinizi satışa çıkarmadan önce, tüm yasal süreçleri ve resmi evrakları da tamamlamanız gerekir. Sektörünüzle ilgili mevzuatları, mevzuat.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Limited şirketlerin kuruluşunda resmi gazete ilanı gerekir.

Sektörünüzdeki K.D.V. oranları, vergi dilimleri, SGK veya Bağ-Kur kayıtları, gerekli sertifikalar, hukuki gereksinimler, belediye ve yerel yönetimlerden alınacak izinler, hepsini araştırmanız ve bilmeniz gerekir. Yasal süreçler ve resmi evraklar, sektörden sektöre farklılık gösterir. Bu nedenle resmi işleyişle ilgili bir avukattan veya danışmandan yardım alabilirsiniz.

12. Vergi Kaydı, Lisanslar ve İzinler İçin Başvurun

İşletmeniz için bir vergi kimlik numarası almanız gerekecektir. Devlete vergi ödemelerinizi gerçekleştirmenin yanı sıra, çalışanları işe almak, kurumsal bir banka hesabı açmak, sektörle ilgili lisans ve izinlere başvurmak için bir vergi kimlik numarasına ihtiyacınız olacak.

Yine sektörünüze özel alınması gereken üretim izinleri varsa, bunların iznini de almanız gerekir. Sıfırdan iş kurmak, resmi işlemleri tamı tamına yerine getirmeyi gerektirir.

13. Bir Muhasebe Sistemi Kurun

Bir muhasebe sistemine sahip olmak, sahip olduğunuz varlıklar ve borçlu olduğunuz şeylerin kaydını titizlikle organize etmenize ve tutmanıza yardımcı olacaktır. Bir banka hesabı ile ödemeleri kabul edebilecek ve alacaklılarınıza ödeme yapabileceksiniz. Seçtiğiniz iş yapısının türüne bağlı olarak, kişisel hesabınızdan ayrı bir ticari banka hesabı oluşturmanız gerekebilir.

Ayrıca, zorunlu vergilerinizi ödemek için bütçeleme yoluyla mali durumunuzu düzenlemeniz, gelir ve giderlerinizi yönetmeniz gerekecektir. Finansal tabloların oluşturulmasından bordro hizmetlerinin kurulmasına kadar, muhasebe kaydıyla ilgili gerekli bilgileri, muhasebecilerden, veya mali müşavirlerden öğrenebilirsiniz. Çünkü şirketinizin muhasebe bölümüyle ilgili hemen her şeyi, ciddiyetle kayıt altına almanız önemlidir.

14. Bir Ekip Oluşturun

Sıfırdan kurmak istediğiniz iş fikri, bir ekiple çalışmayı gerektirecek bir proje değilse, muhtemel ki bir ortakla işinizi yürütmek isteyebilirsiniz. Bir ortağa ihtiyaç duymasanız dahi, fikir alışverişinde bulunabileceğiniz başka birinin yanınızda olması bu zorlu yolda size yardımcı olacaktır. İşinizle ilgili sizin göremediklerinizi görebilecek,  eksiklerinizi tamamlayacak güçlü yönleri olan bir ortak veya danışman bulabilirsiniz.

Sıfırdan  iş fikri

Aynı durum çalışanlara da uygulanabilir. Çok küçük ölçekli bir işletmeniz yoksa ve solopreneur (hem yönetici hem çalışan) olmak istemiyorsanız, şirketinizde birden fazla görevi tek başınıza yürütmeniz oldukça zor olacaktır. İhtiyaç duyabileceğiniz çalışanlar,  muhasebeci, pazarlama müdürü, yazılım mühendisi, şoför, servis elemanı vb. daha pek çok pozisyonda çalıştırabileceğiniz personeller olabilir.

İşe alım sürecine başladığınızda, bütçenizi, ihtiyaçlarınızı ve yansıtmak istediğiniz şirket kültürünü hesaba katmanız önemlidir. İyi tanımlanmış bir vizyon oluşturmak ve iş hedeflerinizi önceden belirlemek, bunları gerçekleştirmek için doğru insanları işe almanıza yardımcı olacaktır.

15. İşletmenizi Pazarlayın

İşletmenizi kurduktan ve web sitenizi yayınladıktan sonra, büyümeyi hızlandıran küçük işletme pazarlama stratejisi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Güçlü bir pazarlama planı uygulamak, potansiyel müşterileri çekmenize, potansiyel müşteriler oluşturmanıza ve satış yapmanıza olanak tanır.

Göz önünde bulundurulması gereken en yaygın pazarlama stratejilerinden bazıları şunlardır;

Sosyal medya pazarlaması; Bugün sosyal medyada bu kadar çok tüketici varken, sosyal medya üstünden pazarlama yapıp yapmayacağınızı düşünmeniz söz konusu bile olmamalıdır. Ürünlerinizi/hizmetlerinizi sosyal medyada pazarlamak, size çeşitli insan gruplarına ulaşmanız imkanını sağlar. Facebook ve Instagram’dan Twitter ve LinkedIn’e kadar, hedef kitlenizin aktif olduğu ve işletmenizin ihtiyaçlarına hizmet eden her platformda bulunmalısınız.

E-posta pazarlaması ve CRM (Müşteri ilişkileri yönetimi); Oldukça etkili bir taktik olan e-posta pazarlaması, markanızı tanıtabilir ve etkileşim oluşturabilir. Bu yöntemi kullanarak müşterilere doğrudan ulaşabilir ve mesajları kişisel ilgi alanlarına göre özelleştirebilirsiniz. E-postalarınızda, haber bültenlerinizi, kataloglarınızı, kampanyalarınızı, satışa yeni çıkan ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz.

İçerik pazarlaması: Bu, hedef kitlenizin ilgisini çekmek için, önemli ve alakalı içeriklerin hazırlanıp paylaşılması yoluyla yapılır. İçerik pazarlaması, bir blog veya podcast aracılığıyla, YouTube kanalı açarak, Influencer ve Youtuberlardan destek alarak da yapılabilir.

Ürün/hizmet güncellemelerini ve yenilikleri paylaşmak, sektörle ilgili haberleri duyurmak ve potansiyel müşterilerinizle bağlantı kurmak için, bu pazarlama yöntemlerinden herhangi birini veya tamamını birlikte kullanın.

Ayrıca, gazete, dergi, televizyon ve billboard reklamları aracılığıyla da, potansiyel müşterilerinize ürün ve hizmetlerinizi pazarlayabilirsiniz. Rekabetin zirvede olduğu günümüzde, reklamınızı yapabileceğiniz bütün imkanları sonuna kadar kullanmanız oldukça önemlidir. Sıfırdan iş kurmak söz konusu olduğunda, yeni olduğunuz sektörde yapılacak olan her türlü reklamı değerlendirmeniz anlamına gelir.

Son olarak;

Sıfırdan iş kurmak bazı riskleri içerse de, bilinçli bir biçimde iş fikrinizi hayata geçirmeyi başarabilirseniz, hayallerini kurduğunuz işte büyük başarılara imza atabilirsiniz. Kurmayı planladığınız iş sektörü ne olursa olsun, bir iş kurmanın temelleri; bir iş planı hazırlamak, sermaye sağlamak, yasal süreçleri takip etmek ve yukarıda sıraladığım aşamaları yerine getirerek sorunsuzca atılacaktır. Sıfırdan iş kurmak yolculuğuna çıkan herkese sonsuz başarılar dilerim. Umarım hayalleriniz, yaşadığınız gerçeklere dönüşür.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın