SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Hazırlanır?

SWOT nedir? SWOT analizi nedir? Şirketler için SWOT analizi nasıl yapılır? SWOT analizinin sonuçları nasıl yorumlanır? SWOT analizi örnekleri…

Oturmuş bir çalışma prensibine sahip eski bir şirket veya yeni bir şirket kurma hazırlığında olabilirsiniz. Her iki durumda da, sürecin her adımında rakiplerinizi belirlemek ve anlamak, daha iyi bir strateji geliştirmenize yardımcı olacaktır.

SWOT analizinin devreye girdiği yer de aslında tam olarak burasıdır. Şirketinizde iyileştirmeler yapmak ve pazarlama hedeflerinizi tutturmak için SWOT analizi kullanışlı bir araçtır. Bu makalede SWOT analizi hakkında detaylı bilgiler paylaşarak, sizlere destek olmaya çalışacağım. Hadi başlayalım…

SWOT analizi nedir?

Swot Analizi Nedir?

SWOT, Güçlü Yönler (Strengths), Zayıf Yönler (Weaknesses), Fırsatlar (Opppurtunities) ve Tehditlerin (Threats) kısaltmasıdır. SWOT analizi, işletmelerin genel performanslarını ve rakiplerinin performansını objektif bir şekilde ölçmek ve değerlendirmek için kullandıkları bir stratejidir. Tüm bu faktörler, işletme sahiplerinin şirketleri için daha akıllı kararlar almasına yardımcı olur. Örneğin bir girişimin yeni bir alanda büyümesi veya yeni bir markayla yola devam etmesi gibi.

İlk iki parametre (güçlü ve zayıf yönler), itibarınız, ekibiniz, konumunuz ve fikri mülkiyetiniz gibi dahili faktörleri içerir. Aslında bir şirketin vizyonu ve misyonu kalıcı olmak zorunda değildir ve zamanla değişebilir. Bunları sabit tutmak veya değiştirmek bir kuruluşun kendi tercihidir. Dolayısıyla, olumlu bir değişiklik yapmak istediğinizi varsayarsak, bunun için çaba ve zaman harcamanız gerekecek.

Fırsatlar ve tehditler ise, rakipler, pazar eğilimleri ve malzeme fiyatları gibi dış etkenlerle ilgilidir. Ne yazık ki bunlar bir kuruluşun kontrolünde ve bunları değiştirmek bir şirketin tekelinde değildir. Bununla birlikte, işletmeler bu faktörleri kendi avantajlarına dönüştürmeyi öğrenmeli ve aynı zamanda sektördeki diğer şirketlerle rekabet edebilmek için stratejilerini buna göre belirlemelidir.

SWOT analizi neden yapılır?

Daha önce de belirttiğim gibi, SWOT analizi, farklı sektörlerdeki işletmelerin büyük resmi net bir şekilde görmelerini sağlayarak sonuçlar çıkarmasına yardımcı olabilecek uzun bir süreçtir. Bir şirket SWOT analizi neticesinde çok önemli veriler ve sektördeki yeriyle ilgili bilgiler elde ettiğinde, buna göre akıllı ve stratejik bir planlama yapabilir.

Ayrıca, bir SWOT analizi, işinizi güçlü ve zayıf yönlerinize göre yeni ve ilginç şekillerde incelemeye zorlar. Bu analiz, yalnızca işinizi etkileyebilecek herhangi bir zorluğa hazır olmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hedef pazarınızdaki potansiyel fırsatları veya tehditleri anlamlandırıp görmenize imkan tanır.

SWOT analizi nasıl yapılır?

Swot Analizi Nasıl Yapılır?

SWOT analizi şirketin tüm birimleriyle işbirliği içinde ve kapsayıcı bir süreç olmalıdır. Bu nedenle analize başlanmadan önce, ortaklarınızı, paydaşlarınızı ve fikirleri önem taşıyan diğer karar vericileri bir araya getirdiğinizden emin olun. Bu şekilde, daha çok ve daha farklı bakış açıları ve görüşlerle SWOT analiziniz zenginleşecektir.

Aşağıda, hem kendi şirketinizi hem de rakiplerinizi gözden geçirmek için bir SWOT analizinin nasıl yapılacağı ilişkin aşamaları örneğiyle birlikte inceleyeceğiz. Bundan sonrasını bilgisayarınızda bir dosya açarak kaydetmenizi öneririm. Analiz edeceğiniz her şirket için dört bölüm oluşturun. Bölümlere, güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler şeklinde başlık atın. Analize başlarken bütün önyargılarınızı dışarıda bırakın. Ne kadar dürüst olursanız, sonuçlarınız o kadar verimli ve faydalı olacaktır.

SWOT analizinin nasıl yapılacağına ilişkin adımlar;

Eksiksiz bir SWOT analizinin nasıl görünebileceğini daha iyi anlamanız için, örneklendirmeler de yapmaya çalışacağım.

1. Güçlü Yönler

Güçlü yönler, belirli bir şirketin iyi yaptığı şeylerin bütünüdür. Bu, şirkete kendi sektörlerinde rekabet avantajı ve müşterilerine fayda sağlar. Kendi işiniz için güçlü yönlerinizi belirlemek, onları daha güçlü hale getirerek bunlardan yararlanmanıza yardımcı olabilir.

Swot Analizi

Rakiplerinizin güçlü yanlarını ise, kendi şirketiniz için hedef olarak belirleyin. Kendinize şu soruları sorun;
Onların yaptıklarını nasıl yapabiliriz? Onların yaptıklarının daha iyisini nasıl yapabilirim?

SWOT analizinize başlarken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç soru;

Bu şirketin sektördeki rekabet avantajları nelerdir?

Benzersiz ve değerli olan hangi özellikleri sunuyorlar?

Hangi süreçlerde mükemmeller?

Müşterileri çeken nedir?

Onlar sektörünüzün pazarında lider mi? Eğer öyleyse, buraya nasıl geldiler?

Kuruluş gün geçtikçe büyüyor ve işe yeni çalışanlar alıyor mu?

Şirketin hangi güçlü varlıkları var? (Fikri mülkiyet, ortaklar, binalar)

2. Zayıf Yönler

Bunlar, bir şirketin daha da iyileştirilmesi noktasında kullanabilecek yönleridir. SWOT analizinin bu aşamasında kendinize karşı dürüst olmanız özellikle önemlidir. İlk başta bu biraz rahatsız edici olabilir ancak bir zayıf yönlerinizi dikkate almazsanız, bu yönleri iyileştirmeniz pek de mümkün olmayacaktır.

Yukarıdaki güçlü yönlerde analiz ettiğiniz noktaların birçoğunun bu bölümde de ele alınabileceğini unutmayın. Ancak bunun tersi bir anlam ifade eder. Örneğin, güçlü yön “işlerini büyütmek ve işe yeni çalışanalar almak” olabilirken, zayıf yön “çalışanlarını kaybetmek” olabilir.

Bu şirket neleri daha iyi yapabilirdi?

Hangi süreçler iyileştirilebilir?

Bu şirketin kabul görmüş bir itibarı yok mu?

Bu şirket sektördeki diğer şirketlere kıyasla nelerle mücadele ediyor?

Müşteriler genellikle nelerden şikayet ediyor?

Şirket gün geçtikçe çalışanlarını kaybediyor mu?

Patentlerden finansmana, çalışan pozisyonlarına ve daha fazlasına kadar şirket hangi varlıklardan yoksun?

3. Fırsatlar

Bir iş sahibi olmak, anı yakalamayı gerektirir. Fırsatlar muhtemelen kendiniz ve rakipleriniz için çok benzer olmasa da hemen hemen aynıdır. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini tanımak ilk adımdır. Ortaya çıkabilecek fırsatlardan rakiplerinizden önce yararlanmak ise ikinci adımda yer alır. Aynı şekilde, şirketinizin gelişiminin hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak, bunu işletmeniz için en doğru zamanda yapmalısınız. Bir SWOT analizini doğru şekilde yapmak için aşağıdaki sorulara da doğru ve objektif cevaplar verilmelidir.

Sektörünüzle ilgili olarak en son trendler nelerdir? Geri dönüşümlü ambalaj kullanmak, doğa dostu bir girişimde bulunmak veya tanıtım için, sosyal medya fenomenleriyle işbirliği içinde olmak! Son trend hangisi?

Sektörünüzle ilgili, bir ticaret fuarı, tatil kampanyası veya haber bülteni gibi, size yarar sağlayacak ve yaklaşmakta olan etkinlikler nelerdir?

Daha ucuz bir tedarikçiyle çalışmak veya aracıları tamamen ortadan kaldırmak gibi bir fırsatınız var mı?

Daha büyük bir binaya veya daha iyi bir konuma geçme veya büyüme fırsatı var mı?

Bayilikler verilebilir mi? Yahut işletmenizi büyütmek için daha küçük, yerel işletmeleri satın alabilir misiniz?

4. Tehditler

Swot Analizi - Tehditler

Bunlar, bir işletmeyi olumsuz bir sürece sokabilecek dış faktörlerdir. Ve tıpkı fırsatlar gibi, tehditler de hem siz hem de rakipleriniz için genellikle benzerdir. Bununla birlikte, mutsuz bir müşteriden gelen özellikle kötü bir PR çalışması gibi bazı tehditler, bir kuruluş için bireysel tehditler de olabilir. Şirketinize yönelik tehditleri nasıl azaltacağınızı öğrenmek ve gelecekte daha büyük sorunlara dönüşmesini önlemek son derece önemlidir.

SWOT analizinde tehditler en son sırada gelse de, bunları kağıt üzerinde bile olsa ele almak önemlidir. Henüz başlayan küçük bir yangın gibi, hızlı hareket etmezseniz, tehditler bazen telafisi çok zor hasarlara neden olabilir.

İşte olası tehditlere örnekler;

Bir müşteri belirli bir ürün veya hizmetten açıkça mutsuz mu?

Piyasa dalgalanıyor mu? Fiyatlar yükselişte mi düşüşte mi? Tüketiciler sizin yerinize, alternatif ürünleri/hizmetleri tercih ediyor mu?

Dikkat edilmesi gereken yeni kanuni düzenlemeler var mı? Sektörünüzle ilgili hükümetin yeni uygulamaları mevcut mu?

Yakın gelecekte işletmenizin ürün veya hizmetlerini geçersiz kılabilecek yeni teknolojiler kullanıma sunulacak mı?

Tüketiciler artık verdiğiniz hizmetlere/sattığınız ürünlere ilgi göstermiyor mu?

SWOT Analizini Yorumlayarak Bir Hareket Planı Oluşturmak

Artık şirketinizin ve rekabetinizin başarısını etkileyen en önemli bileşenleri belirlediğinize göre, bir strateji geliştirmek için ihtiyacınız olan araçlara sahipsiniz. Hazırladığınız SWOT analizi, şirketinizde iyileştirmeler yapmanıza ve rakiplerinizle aynı seviyede rekabet etmenize rehberlik edecektir.

Planınız üzerinde çalışırken şu beş adımı göz önünde bulundurun;

Çalışanlarınızdan ve diğer ilgili paydaşlardan kendi SWOT analiziniz hakkında geri bildirim alın. Farklı bakış açıları ve düşünceler, sizin göremediğiniz bazı durumları iş planınıza dahil etmenize yardımcı olabilir.

Zayıf yönlerinizi gidermek için güçlü yönlerinizi kullanmaya ve muhtemel tehditlere karşı çıkış yolları bulmaya yönelik bir plan yapın. Yeni bir iş kuruyorsanız, SWOT analizi neticesinde ortaya çıkan ipuçlarını iş planınızın bir parçası olarak değerlendirin. 

Fikirlerinizi ekip üyelerinize iletin, herkesin gemide olduğundan ve mesuliyet aldığından emin olun. Bir şirkette mesuliyet duygusuna sahip olmayan bireyler, kendisini geliştirme ihtiyacı hissetmeyecektir. Bu durum da, çalışanlarınızda isteksizliğe ve verimsizliğe neden olabilir.

Atacağınız adımları, önceliğine göre belirleyin. Belki bu öncelikli konular, karşı karşıya kaldığınız tehditler olabilir ve böyle bir durumda alınacak hızlı tedbirler büyük bir önem taşır.

Planı uygulamaya koyun. Her eylem planı için biri(leri)ni görevlendirdiğinizden emin olun. Tüm çalışanlarınızın katıldığı bir toplantı düzenleyerek, görevlendirmeler hakkında bilgilendirmelerde bulunun.

İşletmeniz büyümeye ve gelişmeye devam ederken, bunun sadece bir dönemin röntgeni olduğunu unutmayın. Bu faktörlerin çoğu ilerleyen tarihlerde değişebilir. İşletmenizin sektörünüzde nerede durduğunu ve hedefleriniz doğrultusunda ne kadar ilerlediğinizi doğru bir şekilde değerlendirebilmeniz için, hazırlamış olduğunuz SWOT analizini belirli aralıklarla gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

Her şirketin belirli aralıklarla SWOT analizi yapması önemlidir. Çünkü henüz yeni kurulan bir şirketin yolun başında sektörüyle ilgili analiz çıkartıp adımlarını buna göre atması ve ilerleyen zamanlarda değişebilecek şartlar bunu gerekli kılar.

Kişisel Gelişim Uzmanı Ercüment Eşsiz
Instagram; @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın