Teraryum Yaparak Evden Para Kazanmak

Teraryum yaparak evden para kazanmak mümkün müdür? Teraryum nedir? Evde teraryum nasıl yapılır? Teraryum yapmak için nelere ihtiyaç vardır?

Evde teraryum yaparak para kazanabilir misiniz?

Cevap; Evet kazanabilirsiniz.
Doğayı, bitkilerle ilgilenmeyi, minyatür şeyleri sever misiniz?  Peki! Yeni bir hobi sahibi olmayı ve bu hobinizi paraya dönüştürmeyi ister misiniz?  Bütün bunlara “evet” diyorsanız, teraryumları seveceksiniz. Teraryum yapmak hem keyif alacağınız, hem de ek gelir sağlayabileceğiniz bir uğraş olabilir.

Teraryum nedir?

Teraryum Yaparak Evden Para Kazanmak

Esasen, genellikle bir cam kavanoz, fanus veya akvaryum benzeri bir kap içinde bulunan bitkileri barındıran ve kendi kendini idame ettiren bir ekosistemdir. Teraryum için, cam bir kap içindeki minik bir bahçe demek yanlış olmaz. Yahut fanusta çiçek yetiştiriciliği veya bahçe tasarımı da diyebiliriz. Teraryumları özel yapan şey, yapımını tamamladıktan sonra çok az bakım gerektirmeleri veya hiç bakım gerektirmemeleridir.

Teraryum fikri ilk olarak David Latimer ile ortaya çıkıyor. David Latimer, ne olacağını merak ederek 1960 yılında cam bir fanusa bitkiler koyuyor. Fanusun ağzını tıpayla kapatıyor ve içindeki bitkilere sadece 1972 yılında bir kere su veriyor. Bu bitkiler 60 yıldan fazla bir süredir yaşıyor.

David Latimer teraryum Teraryum Yaparak Evden Para Kazanmak
David Latimer ve yaptığı teraryum…

Tüm teraryumların ömrü aynı olmaz belki ama teraryumlar genellikle çok uzun ömürlüdür. Siz de teraryumlar yaparak uzun ömürlü bir hediyelik eşya satışıyla para kazanabilirsiniz. Alternatif iş fikirleri konusunda bu makalede size, evde teraryum yapımı ile para kazanmanızın nasıl mümkün olduğunu anlatacağız.

Teraryum yapmak o kadar eğitici bir deneyim ki, çocuğunuzla birlikte bir teraryum yapmayı düşünebilirsiniz. Cam bir kap içinde, tabiri caizse küçük bir dünya kurarak, hem dünyanın nasıl süregeldiğini görebilir, hem de çok iyi para kazanabilirsiniz. Ayrıca bu iş, evden para kazanmak konusunda yapabileceğiniz en keyifli uğraşlardan biri olabilir. 

Peki! Teraryum nasıl yapılır? Teraryum yaparak evden para yapmak için nelere ihtiyaç vardır? Şimdi adım adım anlatarak, size bir alternatif iş fikri daha sunacağız.

Evde Teraryum Yapmak İçin İhtiyacınız Olan Şeyler;

Öncelikle, projenize başlamadan önce dışarı çıkıp almanız gerekenleri gözden geçirelim.

– Uzun ve nispeten geniş bir cam fanus, kavanoz vb.
– Çakıl taşları
– Toprak
– Ezilerek küçük parçalara ayrılmış mangal kömürü
– Her biri benzer miktarda su ve ışıkta yaşayan bitkiler (Sukulent ve kaktüs, teraryumlarda sıklıkla kullanılan bitkilerdir)
– Dekorasyon için küçük objeler (mantar, araba, ev, insan veya hayvan figürleri vb.)

Bu küçük objeleri, isteğinize ve hayalinizde kurguladığınız tasarıma uygun olarak tedarik edebilirsiniz. Fanus da dahil olmak üzere bu küçük objeleri toptan alabileceğiniz yerler bulabilirsiniz. Trendyol, N11, hepsiburada gibi online satış mağazalarından veya sadece teraryum malzemeleri satılan internet sitelerinden bu objeleri satın alabilirsiniz.

Toprak ve bitkileri satın alabileceğiniz gibi, uygun bir yerde yaşıyorsanız dağlardan veya ormanlardan da toplayabilirsiniz. Hatta tamamen doğal bir teraryum yapmak istiyorsanız doğadan, çok güzel kaya ve ağaç parçaları, özellikle kış aylarında kayaların üstünde doğal olarak yetişen yosunlar, çam kozalakları toplayarak, teraryumunuzu çok daha masrafsız bir biçimde yapabilirsiniz.
– Küçük bir kürek

Adım Adım Teraryum Nasıl Yapılır?

Teraryum Nasıl Yapılır

İlk olarak ince bir tabaka şeklinde çakıl taşlarını fanusun dibine sıralayın. Yine ince bir katman mangal kömürlerini çakıl taşlarının üstüne yerleştirin. Bitkilerinizi yerleştirmek istediğiniz alanları ayarladıktan sonra yaklaşık 3-4 parmak kalınlığında bir katman da toprak koyun. Bitkilerinizi daha önceden ayarladığınız deliklere dikkatlice yerleştirin. Bitkilerin yanlarında kalan boşlukları toprakla doldurun.

Fanusun içine yerleştirmek istediğiniz küçük figürler varsa onları uygun yerlere yerleştirin. Toprağın her yerine eşit miktarda ve yeterince su dökün.

Son olarak yapmış olduğunuz teraryumu, satın alacak bir müşteri bulana kadar ışık alacak bir yerde bekletin. Teraryumu doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Çünkü bu, teraryumdaki bitkilerin yanmasına sebep olacaktır.

Artık teraryumunuz hazır. Instagram veya twitter hesabınızdan, yukarıda sıraladığımız online satış sitelerinden (trendyol.com, n11.com, hepsiburada.com, gittigidiyor.com) veya kendi sitenizden, yaptığınız teraryumları satabilirsiniz.  Teraryumlar, boyutuna, kullanılan malzemelere, verilen emeğe göre değişkenlik gösteren fiyatlara satılıyor. Teraryum fiyatları, 2022 yılının başı itibariyle, 100 TL ile birkaç bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Teraryum satışı yaparken maliyetleri de hesaplayarak, fiyat belirleyebilirsiniz. Çok fazla üretip, sürümden kazanmak isterseniz, hediyelik eşya dükkanlarını gezerek biraz daha uygun fiyata teraryum satışı yapmayı düşünebilirsiniz.

Günümüzde internet ve sosyal medya hesapları sayesinde, çok daha geniş kitlelere ulaşıp satış yapabilme imkanına sahibiz. Bir kargo firmasıyla anlaşarak, siz de online satış yapabilirsiniz. Bilhassa pandemi sürecinde evden para kazanmak için interneti aktif olarak kullanmalısınız.

Teraryumun Uzun Ömürlü Olmasının Sırrı Nedir?

Evde teraryum yapımı

Şimdi merak ediyor olabilirsiniz. Bir teraryumu uzun ömürlü kılan şey nedir? Neden hiç bakım yapmadan da uzun yıllar hayatta kalır?

Çünkü teraryumlar kendi su döngülerini kendileri meydana getirir. Işık teraryuma çarptığında cam kap ısınır. Bu durum suyun buharlaşmasına ve kapağının altında toplanmasına neden olur. Kap tekrar soğuduğunda, su bitkilerin üstüne damlar ve aslında minyatür bir su döngüsü görevi görür. Bir teraryumun ihtiyaç duyduğu tek şey, bitkiyi fotosentez yoluyla besleyen ve aynı suyu yıllarca tekrar kullanmasını sağlayan ışıktır.

Teraryumunuz belki 50 yıl  dayanamayabilir ancak iyi tasarlanmışsa ve yeterince ışık alıyorsa, uzun bir ömre sahip olacaktır. Ayrıca başarısız olsanız bile, teraryumu tekrar tasarlama imkanına sahipsiniz.

Sonuç olarak;

Evde teraryum yapımı işte bu kadar kolay. Alternatif iş fikirleri arasında keyifle yapabileceğiniz bir iş olarak, siz de teraryum yapmak fikrini düşünebilirsiniz. Canlı teraryum, ışıklı teraryum, sukulent teraryum, öğretmenler günü teraryum, anneler günü teraryum, bebek teraryum veya abajur teraryum; teraryumunuzun konusunu, biçimini, kimlere hitap edeceğini seçin ve yapmaya başlayın. Hem evden para kazanmak, hem bir hobiye sahip olmak hem de ek gelir elde etmek isteyenler; teraryum yaparak evden para kazanmak sizce de çok eğlenceli değil mi?

Yazar:

Ercüment Eşsiz

Instagram: @nostaljihabernet


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın